Môžu sa ľudia skutočne zmeniť?

Každý sa môže zmeniť, ak na tom skutočne pracuje. 
Každý sa môže zmeniť, ak na tom skutočne pracuje.  / Foto: Pexels

Vykonať zmeny v živote nie je jednoduché. Oveľa jednoduchšie je sledovať svoje správanie, ktoré prichádza prirodzene. To však neznamená, že sa vy alebo iní ľudia vo vašom okolí nemôžete zmeniť. Každý sa môže zmeniť, ak na tom skutočne pracuje. 

 

Existuje niekoľko vecí, ktoré majú vplyv na schopnosť a túžbu človeka vykonať zmeny v živote. Zahŕňajú genetiku, motiváciu a osobnosť. Je nespočetné množstvo príbehov ľudí, ktorí sa zbavili rôznych závislostí, aby žili lepší život, zatúlali sa vo vzťahu a vrátili sa späť, aby si ho vybudovali zdravší ako kedykoľvek predtým, alebo žili úplne sebecké životy a potom sa celý svoj život zamerali na ostatných. Tieto príklady dokazujú, že ľudia sa môžu zmeniť a vykročiť pozitívnejším smerom. Každý má oblasti, ktoré môže v živote zlepšiť. Ľudia sa naozaj menia, keď chcú. Existuje mnoho dôvodov, prečo by sme chceli zmeniť seba alebo ľudí vo svojom živote. Ak ste napríklad urobili chyby, môžete ich ľutovať a sľúbiť si, že nabudúce to budete robiť lepšie. Alebo ak máte pocit, že s vami nie je niečo v poriadku, možno ste sa pokúsili zmeniť, ale možno sa vám to ešte nepodarilo. Môžete dokonca chcieť vo svojom živote zmeniť ostatných, napríklad svojich partnerov, kolegov, učiteľov, susedov alebo iných ľudí, s ktorými komunikujete. Ich správanie vás môže frustrovať a vy môžete dúfať, že zmenia svoje spôsoby. Zmena je ale často komplikovaná a nie vždy sa deje tak, ako si to predstavujeme. 

 

Dôležité je mať na pamäti tieto zákonitosti: 

1. Nemôžete iného prinútiť k zmene

Jednoducho povedať niekomu: „Musíš sa zmeniť“, zvyčajne nebude fungovať. Predtým, ako môže niekto urobiť trvalú zmenu v konkrétnom správaní, musí chcieť tieto zmeny urobiť sám. Určite môžete ponúknuť povzbudenie a podporu alebo ísť príkladom pozitívnej zmeny, ale nemôžete kontrolovať konanie niekoho iného. 

 

2. Zmena si vyžaduje čas a úsilie 

Ak ste sa niekedy rozhodli niečo na sebe zmeniť, pravdepodobne chápete, že toto rozhodnutie je len začiatok. Po stanovení cieľa, ako napríklad prestať meškať, ste pravdepodobne preskúmali dôvody svojho častého meškania: problémy s ranným vstávaním, neustále hľadanie kľúčov či tendencia strácať pojem o čase. Akonáhle ste mali jasnejšiu predstavu o tom, čo by ste mohli urobiť inak, pravdepodobne ste sa pokúsili uviesť svoj plán do praxe. Možno ste skúsili nastaviť ranný budík o 15 minút skôr alebo ste si kľúč pripravili na viditeľné miesto. Ale ani tie najlepšie úmysly neprinesú okamžité zlepšenie. Možno budete musieť experimentovať s rôznymi stratégiami, aby ste našli takú, ktorá skutočne zafunguje. Keď dúfate v zmenu u niekoho iného, ​​nečakajte úspech zo dňa na deň. Prechádzajú rovnakým procesom. Ich povzbudenie a pochvala za ich úsilie môže pomôcť posilniť ich odhodlanie pokračovať v skúšaní. Prijatie nových spôsobov prichádza spočiatku len zriedka ľahko. Môžete cítiť veľký odpor voči zmenám. Ale ak uvažujete o zmene ako o príležitosti pre svoj rast, nie ako o nechcenom bremene, môžu sa stať úžasné veci. 

 

Čo sa dá zmeniť?

Kombinácia rôznych faktorov tvorí osobnosť, hodnoty, presvedčenie a správanie. Najdôležitejšími faktormi sú genetická predispozícia k určitým vlastnostiam, detské prostredie a životná skúsenosť. Osobnosť sa mení najviac vo veku od 20 do 40 rokov. Jedným z možných vysvetlení je proces sebapoznávania bežný v ranej dospelosti, ktorý môže podporovať zmeny zamerané na seba. S povzbudením a úsilím väčšina ľudí dokáže zmeniť napríklad návyky a správanie, postoj a pohľad na život, prípadne fyzické alebo verbálne reakcie. Neustála interakcia medzi genetikou a prostredím môže prispieť k formovaniu prejavu osobnosti. Môžete byť napríklad geneticky predisponovaní k tomu, že budete priateľskí a uvoľnení, ale práca v prostredí s vysokým stresom by vás mohla viesť k tomu, že budete temperamentnejší a napätejší, než by ste mohli byť v inom prostredí. V mnohých bodoch svojho života možno zistíte, že existujú určité aspekty vašej osobnosti, ktoré by ste chceli zmeniť. Môžete si dokonca stanoviť ciele a pracovať na riešení týchto potenciálne problematických vlastností. Je napríklad bežné nastaviť si novoročné predsavzatia zamerané na zmenu niektorej vlastnosti, ako napríklad stať sa veľkorysejšími, láskavejšími, trpezlivejšími alebo otvorenejšími.

 

Čo môžete urobiť?

  • Rozhodnite sa, čím sa chcete stať, a predstavte si, že sa stanete tým najlepším človekom, akým môžete byť. Môže to znieť trochu smiešne, ale verte, že vaše myšlienky nie sú len myšlienky, nakoniec sa odrazia späť do vášho života.
  • Budujte si sebadôveru – hovorí vám, že nie ste len obyčajný muž alebo žena a môžete toho dosiahnuť oveľa viac.
  • Čítajte knihy – niekedy aj jeden riadok náhodne prečítaný v knihe môže zmeniť celý váš pohľad na život.
  • Investujte do seba - pravdepodobne by to bola najlepšia investícia, ktorú urobíte v celom svojom živote. Jedzte zdravo, cvičte, spite, oddychujte.
  • Snažte sa byť pozitívni - možno to znie jednoducho, ale potrebujete trochu cviku pozorovaním seba. Nájdite niečo pozitívne v každom probléme, ktorý vám život prináša.
  • Pravidelná retrospektíva vášho života vás zlepší. Ak chcete byť osobou, ktorou nie ste, mali by ste urobiť niečo, čo ste ešte neurobili.
Zdieľať na facebooku