Veci, ktoré vedú deti po zlej ceste

  Foto: Pexels

Pre tínedžerov je typické, že sa niekedy správajú riskantne a dostávajú sa aj do problémov. Niečo z toho je obyčajná rebélia a testovanie hraníc. Inokedy môže ísť o hlbší problém.

 

Niekedy však môže testovanie limitov a posúvanie hraníc zájsť príliš ďaleko a oni sa ocitnú v nepríjemných situáciách a nabehnú na zlý životný štýl. Zrazu ich v škole, pred zákonom a doma čakajú následky. Niektorí skončia len v riaditeľni s pokarhaním, iní na úteku, zatknutí, zranení alebo napadnutí, a než si to uvedomíte, nie sú to len tínedžeri, ktorí dospievajú, ale ide o vážne problémy, ktoré môžu ovplyvniť zvyšok ich života. Jedna zlá voľba do určitej miery nevedie ich ešte po problémovej ceste. Séria zlých rozhodnutí však už môže. Tých, ktorí sa aj naďalej rozhodujú zle, poháňajú iné faktory ako jednoduchá túžba búriť sa a testovať limity. Problémy doma, nediagnostikované poruchy učenia, duševné choroby, ktoré sa vyvíjajú s pubertou alebo nízke sebavedomie, to všetko sú dôvody, prečo sa deti rozhodnú kráčať v zlom dave, drogovať alebo porušovať zákony. Dospievajúci majú v povahe testovať, experimentovať a učiť sa. Našťastie väčšina dospievajúcich dokáže robiť chyby bez prílišných následkov a je to súčasť dospievania. Musíme nechať deti robiť chyby, ale keď sa tieto chyby opakujú, deje sa niečo iné. 

 

Čo všetko deti dokáže vykoľajiť na cestu zlým smerom? 

  1. Cítia sa nemilované svojimi rodičmi
    Nič nepôsobí na dieťa stratenejšie a osamelejšie, ako keď sa necíti bezpodmienečne milované svojimi rodičmi. Môžu tento pocit, potláčať drogami a alkoholom alebo môžu vystupovať agresívne. Tak či onak, tieto emócie sú hlasné a bez nejakého uzdravenia bude bolesť naďalej pulzovať.
     
  2. Nedostávajú dostatok pozitívnej pozornosti
    Ak existuje vec, po ktorej každé dieťa túži, je to určite pozornosť. Deti dokážu urobiť všetko pre pozornosť, a ak sa im nepodarí získať pozitívnu pozornosť, budú sa snažiť o pozornosť, ktorú získajú nevhodným spôsobom, zlým správaním a podobne. Tým, že im nikto nevenuje pozornosť, môžu mať pocit, že žijú život, ktorý nemá zmysel.
     
  3. Skupina ich najbližších priateľov sa správa zle
    Všetci sme istým spôsobom formovaní ľuďmi, ktorými sa obklopujeme. To platí najmä pre deti a dospievajúcich. Ak sa budú naďalej stretávať so zlými vplyvmi, nakoniec začnú robiť to, čo vidia.
     
  4. Ich rodičia sú zlým príkladom
    Ešte viac ako priateľmi sú deti ovplyvnené svojimi rodičmi. To, čo hovoria priatelia, nemá taký veľký vplyv ako to, čo robia ich rodičia. Deti bez pevného základu a štruktúry sú ako perie lietajúce vo vetre. Sú náchylnejšie na putovanie po nebezpečnom území, pretože nikto im nedal hranice.
     
  5. Nevedia, ako sa vyrovnať s tlakom
    Na deti je v dnešnej dobe vyvíjaný veľký tlak, najmä zo strany dospelých. Deti, ktoré si nevedia rady, si vyberú množstvo nezdravých východísk. Niektoré zahŕňajú znecitlivenie drogami a alkoholom, rozvoj poruchy príjmu potravy, používanie vzťahov na sexuálne potešenie, sledovanie pornografie alebo sebapoškodzovanie.
     
  6. Majú pocit, že sú iní
    Cítia sa odlišne, trápne a izolovane. To môže vyvolať úzkosť, hnev a nízke sebavedomie. Deti v tejto situácii sa môžu stiahnuť ďalej do izolácie, čo vedie k depresii a potenciálnemu sebapoškodzovaniu. Nakoniec by mohli byť ovplyvnené priateľmi, ktorí majú zlý vplyv.

 

Aké sú signály, že vaše dieťa má problém?

Ako rodičia sa pokúšate chrániť svoje deti pred ublížením, ale niekedy sa deti, najmä dospievajúci, začnú prikláňať k aktivitám kvôli tlaku druhých, túžbe „zapadnúť“, snahe vyskúšať niečo nové, nudia sa... Žiaľ, ich nerozumné rozhodnutia môžu negatívne ovplyvniť alebo dokonca aj zničiť ich budúcnosť. Aké sú teda varovné signály?

 

  1. Čas osamote
    Keď dieťa dospieva, je pre neho normálne, že chce nejaký čas stráviť osamote alebo so svojimi priateľmi, ďaleko od svojich súrodencov alebo rodičov. Ak sa však vaše dieťa začne stále viac sťahovať do svojej izby, vôbec s vami nekomunikuje, začne sa ospravedlňovať, prečo trávi nenormálne veľa času mimo domova, môže to byť varovným signálom. Ako rodičia by ste mali nasadiť „detektívny“ klobúk a zistiť, kam ide, čo robí a s kým je vaše dieťa a či je naozaj všetko v poriadku. 
     
  2. Extrémne zmeny nálad
    Ako rodič poznáte svoje dieťa lepšie ako ktokoľvek iný a viete, čo je pre vaše dieťa „normálne“. Ak sa u neho vyvinie extrémny posun v nálade, môže to byť viac ako len obyčajné dospievanie. Vnútorný emocionálny konflikt niekedy spôsobí, že sa dieťa stane extrémne vzdorovitým. 
     
  3. Drogy a alkohol
    Boli ste ako rodičia dobrým vzorom pre svoje dieťa alebo sa v rodine vyskytlo zneužívanie návykových látok? Štúdie ukazujú, že deti vychovávané v domove, kde rodinní príslušníci užívajú návykové látky, majú väčšiu šancu, že sa tak stane aj u nich. 
     
  4. Kolísavá hmotnosť
    Náhla strata hmotnosti a priberanie sú zvyčajne spojené s nejakým problémom. Dospievanie je turbulentné a nestabilné obdobie a preto hľadanie riešení, ako sa vyrovnať so stresom, môže byť aj nezdravé stravovanie, ktoré môže viesť k poruche príjmu potravy. V dôsledku týchto nefunkčných stratégií zvládania môže byť jedlo ľahko nahradené drogami, alkoholom alebo rezaním ako spôsobom, ktorý im pomáha ovládať pocity strachu, úzkosti a neistoty.
     
  5. Zmena spôsobu obliekania
    Je prirodzené experimentovať s novým vzhľadom, hlavne počas dospievania. Koniec koncov, deti si vyvinú plný zmysel pre identitu až okolo dvadsiatych rokoch. Náhla zmena oblečenia a imidžu však môže byť viac ako experimentovanie. Môže to byť znakom neistoty. Začať nosiť odhalenejšie oblečenie býva krokom k sexuálnej aktivite, zatiaľ čo vrstvenie oblečenia môže byť znakom toho, že niečo skrývajú. Napríklad, keď má dieťa vždy dlhé rukávy, aj keď je teplo, môže skrývať jazvy od rezania vlastného tela. Je dôležité prejsť k jadru problémov. Pýtajte sa a buďte pre svoje deti bezpečným miestom pri pokuse o smerovanie životom.

 

Ako rodič najlepšie, čo môžete urobiť, je byť pevnou, pokojnou a starostlivou prítomnosťou, vďaka ktorej sa vaše dieťa bude cítiť bezpečne, chránene a povzbudene. Načúvaniu ich problémov, ponúknutím podpory bez vyriešenia ich problémov, im tiež pomôže cítiť sa bezpečne a sebaisto. Dospievajúcim nie je potrebné hovoriť, čo majú robiť, ale vo svojom živote potrebujú dospelých, skutočných dospelých, ktorí sú trénermi, konzultantmi a dokážu pomôcť, keď je toho už príliš. Pracovať na dosiahnutí tohto cieľa je najlepšia vec, ktorú môžete urobiť pre svoje dospievajúce dieťa.

Čítajte viac o téme: Dospievanie | Tínedžeri
Zdieľať na facebooku