Aj v práci sa môžete cítiť lepšie. Ako na to?

Hľadanie spôsobov, ako sa vo svojej práci cítiť lepšie, vám tiež môže pomôcť cítiť sa šťastnejší, zdravší a spokojnejší.
Hľadanie spôsobov, ako sa vo svojej práci cítiť lepšie, vám tiež môže pomôcť cítiť sa šťastnejší, zdravší a spokojnejší. / Foto: Pexels

Nie vždy môžeme opustiť súčasné zamestnanie. Vždy ale môžeme hľadať spôsoby, ako sa v tom aktuálnom cítiť lepšie.

 

Trochu stresu môže byť niekedy motivujúce. Môže nám pomôcť zostať sústredení, energickí a schopní čeliť novým výzvam na pracovisku. Pocit neustáleho stresu v práci nás však môže chronicky ubíjať a znížiť produktivitu, čo povedie k ešte väčšiemu stresu. Aj ľudia, ktorí milujú svoju prácu, sa z času na čas nudia, sú frustrovaní alebo sú nespokojní s aspektmi svojej práce. V iných prípadoch môžu ľudia zažiť syndróm vyhorenia alebo nespokojnosť so svojou pracovnou kultúrou. Čo môžete urobiť, ak nie ste spokojní so svojou prácou? Zjavným riešením je zvážiť zmenu zamestnania, ale to nie je vždy možnosť. Našťastie existujú veci, ktoré môžete urobiť, aby ste sa teraz vo svojej práci cítili lepšie. Na úvod je dôležité preskúmať všetky okolnosti, ktoré vo vás vyvolávajú nepríjemné emócie vo vzťahu k práci. Zistenie, prečo ste v práci nešťastní, môže vyžadovať istú introspekciu, pretože príčina vášho nešťastia nemusí byť jasná. Máte pocit, že už neexistuje cesta k ďalšiemu rozvoju vašej kariéry? Máte pocit, že sa vašej práci nedostalo uznania? Nenávidíte kultúru spoločnosti? Alebo je to vaša pozícia? Vybrali ste si nesprávnu kariéru? Zistenie príčin vašej nespokojnosti v práci vám pomôže lepšie ich zvládnuť.

 

Pomôcť vám môžu zlepšiť vnímanie práce aj tieto tipy:

Usporiadajte si svoj pracovný priestor a pracovné zaťaženie

Pri konkurenčných termínoch a rýchlo sa meniacich prioritách je dôležité definovať, čo je skutočne dôležité a prečo. Stanovenie priorít a organizovanie úloh na týždennej alebo dennej báze vám umožní rozdeliť prácu na niekoľko dosiahnuteľných krokov. Najskôr sa vyrovnajte s prioritnými úlohami. Ak máte niečo mimoriadne nepríjemné, prekonajte to čoskoro. Zvyšok vášho dňa bude vo výsledku príjemnejší. Uistite sa, že je váš stôl uprataný a bez akýchkoľvek neporiadkov. Urobiť niečo také jednoduché ako upratať stôl vám môže vyčistiť myseľ a zvýšiť sústredenie.

 

Zamerajte svoju pozornosť na pozitívne veci

Aj keď vás psychicky zaťažujú niektoré aspekty vašej práce, môžete mať lepšie pocity zo svojej práce zameraním na veci, ktoré sa vám páčia. Je pravdepodobné, že vás napadne aspoň niekoľko vecí, ktoré sa vám na vašej práci páčia. Použite ich ako východiskový bod pri hľadaní spôsobov profesionálneho rastu. 

 

Začnite svoj deň v správnej nálade

Ľudia, ktorí začínajú svoj deň v dobrej nálade, majú tendenciu byť produktívnejší a pozitívnejší počas celého dňa. Takže ak začnete svoj deň desivou náladou, je veľká šanca, že zvyšok dňa už nebude lepší. Každé ráno si môžeme nájsť niečo na čo sa môžeme tešiť. Skúste si napríklad cestou do práce vypočuť obľúbený podcast, strávte aspoň pár minút vonku na čerstvom vzduchu. Jednoduchý ranný rituál môže poskytnúť pocit pohodlia, aby upokojil vaše telo a myseľ skôr, ako začnete svoj pracovný deň.

 

Cvičte pred alebo po práci

Ak ste príliš zameraní na prácu, je ľahké zanedbať svoje fyzické zdravie. Cvičenie pred alebo po práci pomáha odbúrať stres. Generuje endorfíny, ktoré zvyšujú hladinu šťastia a pomáhajú vám lepšie spať, čo vám dáva pozitívny pohľad na prácu.

 

Povedzte aj „nie“

Je dôležité neprijímať viac, ako zvládnete. Ak si toho vezmete na plecia príliš veľa, môžete skončiť tak, že nebudete robiť nič dobre.

 

Vyvarujte sa negativite

Aj keď vás baví práca, ktorú vykonávate, účasť na toxickom pracovisku vo vás môže vyvolať pocit nešťastia a úzkosti. Možno nebude možné, aby ste úplne zmenili firemnú kultúru, ale môžete urobiť niekoľko vecí, aby ste zaistili, že vaše pracovné prostredie bude pozitívnejším miestom pre prácu. Môžete urobiť niekoľko vecí: vyvarujte sa klebetám a ohováraniu na pracovisku, zamerajte sa skôr na pomoc kolegom ako na súťaženie s nimi, pokúste sa presmerovať negatívnu konverzáciu, pracujte skôr na riešení problémov ako na sťažovaní sa. Ak zistíte, že v práci sú určití ľudia, ktorí sa vás pokúšajú priviesť k toxickému správaniu, urobte všetko pre to, aby ste sa od týchto ľudí dištancovali.

 

Dodržujte pitný režim a jedzte jedlá, ktoré vám zlepšia náladu

Môže sa to zdať trochu zvláštne, ale pitná voda pomáha v podstate so všetkým. Pomôže vám sústrediť sa a hydratovať a zabráni nepríjemným bolestiam hlavy. Vyberajte si jedlá či už na obed alebo popoludňajšie občerstvenie, ktoré vám dodajú potrební živiny a osviežia.

 

Majte pravidelné prestávky

Choďte preč z pracoviska, hoci len na päť minút. Skúste si oddýchnuť od notebooku, e-mailov aj mobilu. Ak máte obednú prestávku, využite ju naplno, pretože nejde len o jedlo, ale aj o čerstvý vzduch a o duševnú prestávku.

 

Skúste požiadať o výhody, ktoré chcete

Aj keď plat a benefity nepremenia vždy poľutovaniahodnú pozíciu na príjemnú, určite pomôžu.

 

Zhodnoťte svoj deň pred odchodom domov

Zistite, čo fungovalo v ten deň a čo nie, čo by sa dalo vylepšiť nasledujúci deň. Ak sa cítite spokojní s pracovným dňom, potom sa odmeňte ešte v ten deň. Zaslúžite si to.

 

Realita je taká, že mnoho ľudí čelí obdobiu nespokojnosti so svojou prácou. Aj keď je vaším konečným cieľom presunúť sa na vhodnejšiu pozíciu alebo kariéru, môžete teraz urobiť niečo, čo vám uľahčí prácu. Ak napríklad momentálne nie je možné opustiť súčasné zamestnanie alebo ak nemôžete spolupracovníkov ovládať pred klebetami alebo vytváraním toxického pracovného prostredia, môžete kontrolovať, ako na tieto situácie reagujete. Hľadanie spôsobov, ako sa vo svojej práci cítiť lepšie, vám tiež môže pomôcť cítiť sa šťastnejší, zdravší a spokojnejší.

Zdieľať na facebooku