Naučte deti zdravé stratégie zvládania problémov (copingové stratégie)

Stratégie zvládania, tzv. copingové stratégie by sme mali učiť aj deti.
Stratégie zvládania, tzv. copingové stratégie by sme mali učiť aj deti. / Foto: Bigstock

Vyrovnávanie sa so stresom nie je niečo, s čím sme sa narodili, a vieme, ako to máme robiť. Je to niečo, čo nás naučia skúsenosti a prax. 

 

Nikdy nie je príliš skoro alebo neskoro začať rozvíjať zdravé stratégie zvládania problémov (copingové stratégie). Deti zažívajú obrovské množstvo pocitov, rovnako ako dospelí. Môžu sa cítiť znudené, úzkostné, smutné, sklamané, v rozpakoch a vystrašené - aby sme vymenovali aspoň niektoré. Aj keď väčšina z nás zo dňa na deň prežíva akékoľvek množstvo emócií, nie sme nevyhnutne naučení, ako s nimi zaobchádzať alebo ako sa s nimi vyrovnať. Deti sa musia naučiť zručnosti, aby zdravo zvládali svoje emócie. Je dôležité naučiť ich zvládať zručnosti, ktoré im môžu pomôcť čeliť strachu, upokojiť sa a rozveseliť. Dobré zvládacie schopnosti nám pomáhajú v záťažových situáciách vyrovnať sa s problémami, frustráciou a výzvami, ktoré na nás život kladie a pomôžu deťom stať sa odolnejšími, lepšie zvládať rôzne životné situácie.

 

Čo sú to zvládacie schopnosti a kedy by sa mali používať?

Rovnako ako potrebujeme pomôcť deťom naučiť sa identifikovať a prejaviť pocity, musíme ich naučiť, ako ich zvládať. Schopnosti zvládania sú stratégie, ktoré používame na zvládanie emócii a stresu. Stratégie riešenia problémov sa dajú použiť kedykoľvek a ich pravidelné používanie môže pomôcť zabrániť tomu, aby sa v prvom rade vyskytoval stres. Všimli ste si niekedy, že sa ľahšie  vystresujete, keď ste unavení alebo hladní? Cvičenie zdravých návykov, ako napríklad dostatok kvalitného spánku, vyvážená strava a fyzická aktivita, môžu pomôcť znížiť hladinu stresu. To isté sa dá povedať o jednoduchých rutinách, ako je napríklad budenie alebo chodenie do postele každý deň v rovnakom čase. Rutiny nám dávajú vedieť, čo môžeme čakať, čo nám zase pomáha cítiť sa bezpečnejšie.

 

Ako rozvíjať schopnosti zvládania? 

Tipy na podporu rozvoja schopností zvládania u detí:

  • Naučte ich spoznávať a chápať svoje vlastné pocity a schopnosti.
  • Naučte ich rozpoznávať pocity úzkosti a nepohodlia, keď sa objavia prvýkrát.
  • Povzbudzujte menšie deti, aby vyjadrili svoje pocity prostredníctvom kresieb, bábok, či iných tvorivých aktivít a hier,
  • Využívajte príbehy detí, ktoré vám pomôžu rozprávať o problémoch.
  • Podporujte hry založené na spolupráci s ostatnými deťmi, na rozdiel od hier súťažných.
  • Naučte ich, že hoci každý rád vyhráva, dôležitejšie je urobiť maximum.

 

Rozvíjajte optimizmus detí

Optimizmus je schopnosť pozerať sa na svetlú stránku života, aj keď sa situácia zhoršuje. Optimistický pohľad na život vám pomôže myslieť skôr pozitívne ako negatívne a pochopiť príčiny vecí, ktoré sa vám dejú. 

 

Podporujte svoje deti v optimistickom pohľade na život tým, že im pomôžete:

  • rozpoznať rozdiel medzi pozitívnymi a negatívnymi myšlienkami,
  • zamyslieť sa nad tým, či sú veci morálne správne alebo nesprávne,
  • pochopiť, prečo sa niekedy veci zhoršujú,
  • skôr než najhorší scenár sa pozerajte na možné pozitívne výsledky,
  • stanoviť ciele a naplánovať postup na ich dosiahnutie,
  • pozrieť sa na stratégie a uvidíte, či fungovali a prečo,
  • robiť rozhodnutia a voľby.

 

Stratégie zvládania problémov

Existujú rôzne stratégie zvládania, ktoré ľuďom napomáhajú obstáť v záťažových situáciách.

 

Aktívne stratégie zvládania : prechádzka, beh alebo turistika, jóga, strečing, beh na mieste, tanec, bicykel, stresová loptička.

 

Stratégie zvládania pre deti / Zdroj: Bigstock

 

Relaxačné stratégie zvládania: počúvanie upokojujúcej hudby, dychové cvičenia, relaxácie (progresívna svalová relaxácia), pokojná prestávka či odpočinok, pitie vody, zatvorte si oči a počítajte do 10 alebo naspäť od 100, čítanie kníh, sprcha, vaňa, trávenie času v prírode.

 

Meditácia je jednou z copingových stratégií. / Zdroj: Bigstock

 

Stratégie kreatívneho zvládania: farbenie, kreslenie alebo maľovanie, písanie básni, piesní, hra na hudobnom nástroji, písanie denníka, stavenie lega a podobne.

 

Copingové stratégie pre deti / Zdroj: Bigstock

 

Stratégie sociálneho zvládania: zahrajte si hru s rodinou, zavolajte kamarátovi, maznajte sa alebo sa zahrajte so svojím domácim miláčikom, prečítajte si spolu knihu, podeľte sa o svoje pocity s niekým, komu dôverujete.

 

Stratégie riešenia problémov, ktoré menia vaše zmýšľanie: pomyslite na niečo pozitívne, zamerajte sa na 1 vec, za ktorú ste vďační, zatvorte oči a myslite na niečo, na čo sa tešíte, prezrite si obrázky alebo premýšľajte o šťastnej spomienke, zamerajte svoju energiu na prítomný okamih, pomyslite na niečo, čo vás rozosmeje, vytvorte časovú kapsulu s vašimi obľúbenými umeleckými dielami, domácimi úlohami, kartičkami a obrázkami z minulého roka, cvičte prerámovanie, napríklad: namiesto „Som uviaznutý doma“, skúste si povedať, „Mám šťastie, že som doma zdravý a v bezpečí“, zamerajte sa na to, čo môžete ovládať. Vytvorte zoznam spôsobov, ako zostať zdravý (umývanie rúk, zdravé stravovanie, cvičenie atď.). Niekedy nám samotný plán môže pomôcť, aby sme sa cítili pokojnejšie a mali viac kontroly.

Čítajte viac o téme: Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku