Deň Zeme oslávte spolu s deťmi aktivitami

Deň Zeme
Deň Zeme / Foto: Bigstock

Deň zeme môžete s deťmi osláviť aj peknými a prospešnými aktivitami.

 

Deň Zeme je príležitosťou na oslavu našej planéty a životného prostredia. Koná sa každoročne 22. apríla. Začalo sa to v Spojených štátoch v roku 1970, aby sa pomohlo zvýšiť povedomie o otázkach životného prostredia. Prvá medzinárodná oslava Dňa Zeme sa konala v roku 1990 a odvtedy sa oslavuje v krajinách po celom svete. Je to deň, kedy sa môžeme dozvedieť a diskutovať o otázkach životného prostredia a o spôsoboch, ako môžeme spoločne pracovať na záchrane našej Zeme pre ďalšie generácie. Deň Zeme nám všetkým poskytuje skvelú príležitosť porozprávať sa s našimi deťmi o životnom prostredí a veciach, ktoré môžeme osobne urobiť, aby sme boli ohľaduplnejší k životnému prostrediu. Je to dokonalá príležitosť naplánovať si zábavné aktivity, ktoré si môže spoločne vychutnať celá rodina.

Zoznam skvelých otázok, ktoré by ste mali deťom položiť pri príprave na Deň Zeme. Pýtanie sa bez toho, aby ste hneď odpovedali, je skvelý spôsob, ako zistiť, čo deti už vedia, ako aj ich myšlienky a pocity.

 

  • Čo môžeme recyklovať?
  • Čo môžeme urobiť okolo domu na šetrenie energie?
  • Čo robia rastliny pre nás a pre Zem?
  • Prečo nevyhadzujeme odpad do oceánu?
  • Čo môžeme vyrobiť zo starých alebo recyklovateľných predmetov?

 

Aktivity pre rodiny s deťmi na Deň Zeme

  1. Zasaďte strom - Výsadba stromov je činnosť, ktorá sa s týmto dňom bežne spája, a to z dobrého dôvodu. Stromy nám poskytujú veľa výhod. Môžu pomôcť znížiť spotrebu energie lámaním zimných vetrov a poskytovaním tieňa v lete. Poskytujú tiež prístrešie pre vtáky a zvieratá a pomáhajú stabilizovať pôdu, aby sa znížila erózia. Zlepšujú kvalitu ovzdušia a znižujú množstvo skleníkových plynov absorpciou oxidu uhličitého. Či už sadíte strom na svojom vlastnom dvore alebo sa zúčastňujete projektu výsadby stromov v komunite, je to dokonalá aktivita ku Dňu Zeme.
     
  2. Upratujte svoje okolie - vyberte si vo svojej komunite miestny park, cestu alebo chodník a uvidíte, kto dokáže zhromaždiť najviac odpadu a recyklovateľného materiálu. 
     
  3. Postavte si kŕmidlo pre vtáky alebo vtáčiu búdku - stavba záhradnej vtáčej búdky alebo kŕmidla pre vtáky je skvelým projektom pre vaše deti. Deti milujú stavanie vecí a prilákanie vtákov na dvor vám poskytne veľa príležitostí na sledovanie a poznávanie vtákov vo vašej oblasti po celý rok. Potrebný materiál si môžete kúpiť v železiarstve alebo hračkárstve, alebo online nájdete aj pokyny na výrobu vlastnej tvorby z recyklovaných materiálov.
     
  4. Doprajte si dni bez áut - uzavrite dohodu a nechajte auto doma na jeden deň - alebo dlhšie! Použite iné dopravné prostriedky, aby ste sa dostali tam, kam potrebujete, napríklad bicykle, skútre, pešo alebo verejnou dopravou. Porozprávajte sa o tom, aký rozdiel to spôsobilo vo vašom dni a uvidíte, či existujú príležitosti, ako znížiť svoju závislosť od automobilov v každodennom živote. Prínosom bude pre vaše zdravie aj pre životné prostredie!
     
  5. Doprajte si dobrodružnú prechádzku – poznáte lepší spôsob, ako osláviť Deň Zeme, než pobytom v prírode? Vyberte sa na túru do lesa alebo sa vydajte pešo k miestnemu rybníku alebo jazeru, aby ste vyhľadali divočinu a užili si scenériu. Nezabudnite si so sebou vziať aj fotoaparát, ktorý zachytí niektoré z krásnych pamiatok, ktoré cestou uvidíte. Nechajte deti, aby aj oni urobili nejaké fotografie, a možno im dokonca dajú potom zostaviť prírodný fotoalbum alebo koláže.
     
  6. Vyskúšajte „maľovanie na zem:“ Maľujte prstami blatom na chodníky alebo papier alebo pomocou netoxických akvarelov natierajte riečne skaly. Voda farbu zmyje.
     
  7. Vytvorte si vlastnú záhradu - deti sa rady hrajú v špine! Nech vám pomôžu pri vytváraní rodinnej záhrady. Môžete vysadiť kvetinovú záhradu alebo jedlú záhradu a spoločne sa o rastliny starať. Ak nemáte veľa priestoru, vždy si môžete urobiť záhradku v kvetináči alebo záhradnú terasu! Môžete pestovať bylinky a zeleninu pomocou nádob.
     
  8. Vyrobte si štetce na maľovanie z prírody - vyrazte na prírodnú prechádzku a zbierajte rôzne materiály, ktoré môžete použiť ako štetce! Zoberte veci ako palice, listy, dlhé steblá trávy, kvety atď. Vezmite ich domov a ponorte ich do farby, aby ste vytvorili rodinné umelecké dielo, ktoré bude visieť navždy. Budete sa môcť pozrieť na umenie, ktoré ste vytvorili, a spomenúť si na čas, ktorý ste so svojimi deťmi strávili v nasledujúcich rokoch.
     
  9. Plastové mlieko - tento plastový experiment s mliekom a octom je úžasným príkladom kuchynskej vedy, chemickej reakcie medzi dvoma látkami za vzniku novej látky. Deti budú ohromené premenou niekoľkých domácich prísad na tvarovateľný a odolný kúsok látky podobnej plastu. Budete potrebovať 1 šálku mlieka, 4 lyžice octu, fixky, farby na maľovanie, vykrajovačky, sitko, papierové uteráky.  Postup nájdete tu: littlebinsforlittlehands.com
     
  10. Ornament zo slaného cesta - tieto ozdoby zo slaného cesta sú vyrobené zo zmesi múky a soli, ktorá vytvára typ modelovacej hmoty, ktorú je možné upiecť alebo vysušiť na vzduchu a potom uložiť. Budete k tomu potrebovať 2 šálky univerzálnej bielej múky, 1 šálku soli, 1 šálku teplej vody a farby. Postup nájdete tu:  littlebinsforlittlehands.com
Zdieľať na facebooku