Ako môžeme rozvíjať sebaúctu u detí

  Foto: Bigstock

Zdravé sebavedomie, sebaúcta sa začína formovať už v detstve. Podporte deti, aby ich získali.

 

Každý z nás má obdobia, keď máme nedostatok dôvery a nemáme zo seba dobrý pocit. To je úplne v poriadku, avšak ak sa nízke sebavedomie, sebaúcta stane dlhodobým problémom, môže to mať negatívny vplyv na naše psychické zdravie a náš každodenný život. V psychológii sa výraz sebaúcta používa na opísanie celkového subjektívneho pocitu človeka pre osobnú hodnotu, inými slovami to, ako si sami seba vážime a máme radi. Naša sebaúcta je definovaná mnohými faktormi, vrátane sebavedomia, pocitu spolupatričnosti. Ak máme zdravé sebavedomie, máme tendenciu mať pozitívny pocit zo seba a zo života všeobecne. Vďaka tomu sa nám darí vyrovnať sa s výkyvmi a pádmi v našom živote. Avšak, ak je naša sebaúcta nízka, máme tendenciu vidieť seba a svoj život v negatívnejšom a kritickejšom svetle. Cítime sa menej schopní prijať výzvy, ktoré sú na nás kladené. Nízka sebaúcta sa často začína v detstve.

 

Prečo záleží na sebaúcte?

Deti, ktoré majú zo seba dobrý pocit, majú dôveru vyskúšať nové veci. Cítia sa hrdé na to, čo môžu robiť. Sebaúcta pomáha deťom vyrovnať sa s chybami. Pomáha im vyskúšať rôzne veci znova, aj keď spočiatku zlyhajú. Majú lepšie výsledky v škole. Deti s nízkou sebaúctou sa cítia neisté. Môžu sa ľahko vzdávať, alebo sa vôbec nebudú snažiť. Pre deti s nízkou sebaúctou je ťažké zvládnuť chybu, prehru alebo zlyhanie. 

 

Ako môžu rodičia budovať sebaúctu dieťaťa?

1. Modelujte dôveru v sebe -  aj keď to tak celkom necítite! 

Vidieť vás pri riešení nových úloh s optimizmom a množstvom príprav je dobrým príkladom pre deti. To neznamená, že musíte predstierať dokonalosť. 

 

2. Nerozčuľujte sa nad  chybami

Pomôžte deťom zistiť, že každý robí chyby, a dôležité je učiť sa z chýb, a nie sa nimi zaoberať. Sebavedomí ľudia si nenechajú stáť v ceste strach z neúspechu - nie preto, že by si boli istí, že nikdy nezlyhajú, ale preto, lebo vedia, ako brať neúspechy s rozvahou.

 

3. Povzbudzujte ich, aby skúšali nové veci

Namiesto toho, aby všetku svoju energiu sústredili na to, v čom už vynikajú. Vďaka získaniu nových zručností sa deti cítia schopné a majú istotu, že zvládnu všetko, čo im príde do cesty.

 

4. Nechajte deti zlyhať

Je prirodzené chcieť chrániť svoje deti pred neúspechom, ale deti sa učia pomocou pokusov a omylov.

 

5. Podporovať vytrvalosť

Naučiť sa nevzdávať sa pri prvej frustrácii alebo kaucii po jednom neúspechu je dôležitá životná zručnosť. Dôvera a sebaúcta nie sú o tom, aby ste neustále uspeli vo všetkom, ale o tom, aby ste boli dostatočne odolní, aby ste sa o to neustále snažili, a aby ste sa nestresovali, ak nie ste najlepší.

 

6. Pomôžte im nájsť svoju vášeň

Skúmanie ich vlastných záujmov môže deťom pomôcť rozvíjať zmysel pre identitu, ktorý je nevyhnutný pre budovanie dôvery. Rast ich talentu samozrejme výrazne zvýši aj ich sebavedomie.

 

7. Stanovte si a dosahujte ciele

Veľké či malé ciele, ich dosahovanie vedie k tomu, že sa deti cítia silné. Pomôžte svojim deťom zmeniť túžby a sny na uskutočniteľné ciele tak, že ich povzbudíte, aby si vytvorili zoznam vecí, ktoré by chceli dosiahnuť. Potom si nacvičte rozdelenie dlhodobejších cieľov na realistické. Potvrdíte ich záujmy a pomôžete im naučiť sa zručnosti, ktoré bude potrebovať na dosiahnutie svojich cieľov po celý život.

 

8. Oceňte ich úsilie

Pochváliť za úspechy je skvelé, ale je tiež dôležité dať im vedieť, že ste hrdí na ich úsilie bez ohľadu na výsledok. Rozvoj nových zručností si vyžaduje tvrdú prácu a výsledky nie sú vždy okamžité. Dajte deťom vedieť, že si ceníte ich prácu v každom vekovom období.

 

9. Naučte ich prijať nedokonalosť

Ako dospelí vieme, že dokonalosť je nereálna, a je dôležité, aby si to deti uvedomili čo najskôr. Pomôžte deťom zistiť, či už v televízii, v časopise alebo na sociálnych sieťach, predstava, že ostatní sú vždy šťastní, úspešní a perfektne oblečení, je nereálna a deštruktívna. Namiesto toho im pripomínajte, že byť menej ako dokonalý je ľudské a úplne v poriadku.

 

10. Pripravte ich aj na úspech

Výzvy sú dobré pre deti, ale mali by mať aj príležitosti, kde si môžu byť isté, že uspejú. Pomôžte im zapojiť sa do aktivít, vďaka ktorým sa budú cítiť dostatočne pohodlne a sebavedome na zvládnutie väčšej výzvy.

 

Existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako zistiť, či máte zdravé sebavedomie, sebaúctu. Pravdepodobne máte zdravé sebavedomie:

  • Ak sa vyhýbate minulým negatívnym skúsenostiam a prijímate ich tak, ako sa udiali.
  • Veríte, že ste si rovnocenní so všetkými ostatnými, o nič lepšie a o nič horšie.
  • Viete vyjadriť svoje potreby.
  • Cítite sa sebavedomo.
  • Máte pozitívny pohľad na život.
  • Nemáte problém povedať „nie“.
  • Uvedomujete si svoje silné a slabé stránky a prijímate ich.
Čítajte viac o téme: Sebavedomie
Zdieľať na facebooku