Ako zabrániť nadmernému premýšľaniu?

Nadmerné premýšľanie je častým problémom mnohých z nás. ​​​​​​​Hovorí sa mu aj novodobá epidémia duše.
Nadmerné premýšľanie je častým problémom mnohých z nás. ​​​​​​​Hovorí sa mu aj novodobá epidémia duše. / Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

Nadmerné premýšľanie je častým problémom mnohých z nás. Hovorí sa mu aj novodobá epidémia duše.

 

S vetami typu „Nemôžem sa uvoľniť. Je to akoby sa mi mozog nevypol“ alebo „Nemôžem prestať myslieť na to, ako by môj život mohol byť lepší, keby som robil veci inak“ sa už stretol asi každý. Častokrát sa stane, že čím viac myslíme, tým horšie sa cítime. Či už je niekto chronickým premýšľačom alebo sa potrebuje rozhodnúť, pravdepodobne už zažil prebdené noci, keď sa mozog jednoducho nevypne. Napokon pocity utrpenia, úzkosti alebo hnevu môžu zahmlievať zdravý úsudok a zabrániť v pozitívnych krokoch.

 

Čo je nadmerné premýšľanie?

Klasická definícia nadmerného myslenia je „premýšľať o niečom príliš alebo príliš dlho.“  Stáva sa to každému z nás v určitom okamihu nášho života - všetci prežívame udalosti, ktoré nám spôsobujú starosti alebo stres. Zdá sa však, že niektorí ľudia nemôžu svoje obavy odvrátiť. Obávajú sa o budúcnosť a robia katastrofické predpovede o nepravdepodobných udalostiach, ktoré sa ešte nestali. Tiež sa zamýšľajú nad minulosťou a mlátia sa okolo slov „mali by sme mať“ a „mohli by sme mať“. Nadmerné premýšľanie má dve formy, a to premýšľanie o minulosti a záujem o budúcnosť. Je to iné ako riešenie problémov. Riešenie problému spočíva v uvažovaní o riešení. Nadmerné premýšľanie znamená zamestnávanie mysle problémom. Premýšľanie je tiež iné ako sebareflexia. Zdravá sebareflexia nám pomáha dozvedieť sa niečo o sebe alebo získať nový pohľad na situáciu. Je účelová. Nadmerné premýšľanie znamená, že sa zaoberáte tým, ako zle sa cítite, a myslíte na všetky veci, nad ktorými nemáte kontrolu. 

 

Prejavy nadmerného premýšľania

Keď si lepšie uvedomíte svoju tendenciu premýšľať nad vecami, môžete podniknúť kroky na zmenu. Najprv však musíte uznať, že nadmerné premýšľanie narobí viac škody ako úžitku. Ľudia si niekedy myslia, že ich premýšľanie nejako bráni tomu, aby sa stali zlé veci. 

 

Ako sa to nadmerné premýšľanie prejavuje?

  • Máte problémy so spánkom a pocit, že mozog sa nedokáže vypnúť.
  • Kladiete si veľa otázok „čo keby ...“.
  • Trávite veľa času premýšľaním nad skrytým významom vecí, ktoré ľudia hovoria, alebo nad udalosťami, ktoré sa stanú.
  • Znovu si prehrávate rozhovory, ktoré ste viedli s ľuďmi, a myslíte na všetky veci, ktoré by ste si priali alebo nemali povedať.
  • Keď niekto hovorí alebo koná spôsobom, ktorý sa vám nepáči, neustále si to v mysli prehráte.
  • Veľa času sa venujete veciam, nad ktorými nemáte kontrolu.
  • Nemôžete odísť od svojich starostí.

 

Ako sa vyhnúť preťaženiu mysle?

  1. Snažte sa riadiť svoj vlastný životný príbeh - Príbehy, ktoré si hovoríte, o tom, kto ste, ovplyvňujú každý aspekt vášho života. Nadmerne premýšľajúcu človek si môže povedať: „Vždy som sa trápil“ alebo „Som jednoducho prirodzene nervóznejší ako ostatní.“ Toto sú príbehy, ktoré vás brzdia a môže byť obzvlášť ťažké ich zmeniť, ak ste si nikdy nepoložili otázku „Prečo premýšľam?“ Najprv si teda položte túto otázku a nájdite odpoveď.
     
  2. Nechajte minulosť odísť – Nadmerne premýšľajúci ľudia sa často zameriavajú na minulosť a vynakladajú energiu na to, „čo keby“. Pravdou je, že to sa nedá zmeniť. Jediné, čo môžete zmeniť, je význam, ktorý tomu dávate. 
     
  3. Žite v prítomnosti, v danom okamihu - Život v okamihu je kľúčom k tomu, aby ste sa naučili, ako prestať premýšľať. Väčšina ľudí nedokáže prepnúť vypínač a žiť v danom okamihu. Dýchajte a sústreďte sa na daný okamih - čo počujete a vidíte? Za čo ste vďačný? Spočiatku to bude vyžadovať vedomé vedomie. Denné rituály, ako napríklad meditácia, vám môžu pomôcť precvičiť mozog, aby žil v danom okamihu. Čoskoro zistíte, že to príde prirodzene.
     
  4. Prevezmite kontrolu nad svojimi emóciami - Život v okamihu neznamená, že by ste mali pochovať svoje negatívne emócie. Aby ste zvládli svoje emócie, musíte ich uznať a identifikovať ich základné príčiny. Uvedomte si základné príčiny vášho nadmerného premýšľania a môžete začať robiť pokroky, aby ste to zastavili skôr, ako začne.
     
  5. Zamerajte svoju pozornosť na riešenie - Jediným spôsobom, ako sa naučiť, ako prestať s preťažovaním svojej mysle nadobro, je postarať sa o svoj život . Ak je vaše premýšľanie spôsobené stresom v práci, zamyslite sa nad svojou kariérou. Ak v živote nie ste tam, kde chcete byť, stanovte si ciele, aby ste sa tam dostali. 
     
  6. Zmeňte svoj pohľad na strach - Či už sa bojíte, pretože ste v minulosti zlyhali, alebo sa bojíte skúšať alebo generalizovať nejaké iné zlyhanie, nezabudnite, že to, že predtým nefungovali, ešte neznamená, že to musí byť vždy výsledkom. Pamätajte si, že každá príležitosť je novým začiatkom, miestom, kde môžete začať odznova.
     
  7. Uvedomte si, že nemôžete predpovedať budúcnosť - Nikto nemôže predvídať budúcnosť, všetko čo máte je teraz. Ak trávite súčasný okamih obavami o budúcnosť, teraz sa oberáte o svoj čas. Trávenie času do budúcnosti jednoducho nie je produktívne. Venujte tento čas namiesto toho veciam, ktoré vám robia radosť.
     
  8. Prijmite to najlepšie a buďte vďační - Strach z nadmerného myslenia je často založený na pocite, že nie ste dosť dobrí - nie ste dosť chytrí alebo pracovití alebo dostatočne oddaní. Ak sa raz budete snažiť, vedzte, že hoci úspech môže čiastočne závisieť od niektorých vecí, ktoré nemôžete ovplyvniť, urobili ste, čo ste mohli. Každé ráno a každý večer si urobte zoznam toho, za čo ste vďační. 
Zdieľať na facebooku