Aktivity, ktoré nebadane trénujú mozog vášho dieťaťa

Viaceré aktivity dokážu nebadane, no významne rozvíjať mozog vášho dieťaťa.
Viaceré aktivity dokážu nebadane, no významne rozvíjať mozog vášho dieťaťa. / Zdroj: Pexels

Deti sú v prvých rokoch života ako špongia. Počas tohto obdobia mozog prechádza exponenciálnym rastom. Toto by malo byť teda najdôležitejším obdobím pre zdravý vývin mozgu dieťaťa. Pokiaľ ide o mozgovú činnosť, zvyčajne myslíme na cielené vzdelávanie, avšak veľakrát stačí niekoľko bežných aktivít, ktoré dokážu nebadane trénovať ich mozog. Mnoho všedných činností, ktoré vaše dieťa robí doma, v skutočnosti dokáže podporovať rozvoj jeho mozogu významným spôsobom.

 

  1. Pohľad do zrkadla - S každým pohľadom na ich rozkošný odraz sa vytvára spoločenské a emocionálne spojenie, ktoré nakoniec povedie k veľkému sebapoznaniu: „Hej, to som ja!“. Pomôžte svojim deťom učiť sa opísaním toho, čo by mohli vidieť v zrkadle. Povzbudzujte ich, aby sa na seba usmievali v zrkadle. Aktívne pracujte na pomenovaní emócií, ktoré cítia, a priraďujte ich k výrazom tváre.
     
  2. Lezenie na všetko možné - Keď nájdete svoje dvojročné dieťa na vrchu konferenčného stolíka, zámerne sa vás nesnaží vystrašiť. Skúmajú svoj svet a pracujú na dôležitých fyzických schopnostiach rovnováhy a koordinácie. Podporujte bezpečné lezenie s množstvom času vonku a na ihrisku. 
     
  3. Čítanie - Znie to ako jednoduchá činnosť, do ktorej nemusíte nevyhnutne veľmi zasahovať, a to je pravda! Možno budete potrebovať zoznam dobrých materiálov na čítanie, ktoré by sa vašim deťom páčili. Môžete sa pozrieť na to, ako každý deň čítajú určitú časť novín, v závislosti od ich veku. Čítanie pomáha rozširovať ich slovnú zásobu a rozvíja fantáziu. Pomáha to pri tvorivom rozvoji spolu so zlepšenými jazykovými schopnosťami.
     
  4. Skladačky, puzzle - sú zábavným spôsobom, ako zamestnať svoj mozog. Vaše deti sa budú skvele baviť pri práci na puzzle, ktoré obsahujú ich obľúbenú postavu alebo nejaký pekný obraz. Môžete začať na ľahkých úrovniach a časom zvyšovať úroveň obťažnosti. Podľa výskumu NCBI skladačky využívajú viac kognitívnych schopností a sú potenciálnym ochranným faktorom pre kognitívne starnutie. Je to zábavná činnosť, ktorú môžete robiť aj spolu ako rodina. Vždy si môžete naplánovať rodinnú logickú noc, kde budete skladať 500 alebo 1000 dielikov a požiadať svoje deti o pomoc.
     
  5. Maľovanie - maľba je dôležitou činnosťou pre tvorivý rozvoj detí. Stimuluje ich mozog, pomáha v rozvoji komunikácie a emocionálnej oblasti. Je to skvelý spôsob, ako im predstaviť svet umenia, ktorý môžete vekom rozširovať prostredníctvom ďalších foriem, ako je kresba alebo fotografia. Obyčajné čmáranie na papier je súčasťou prirodzeného postupu k písaniu. Experimentovanie s nástrojmi na písanie a kreslenie pomáha budovať zručnosti malých svalov a koordináciu ruka-oko potrebné na písanie. Tak isto aj maľovanie prstami je fascinujúcim umením aj zmyslovým zážitkom. Sledujte, ako sa tváričky vašich detí rozsvietia, keď si uvedomia, že zmiešaním žltej a modrej dohromady vznikne úplne nová farba.
     
  6. Hra na hudobnom nástroji - Kto nemá rád hudbu? Naučiť sa hrať na hudobný nástroj je skvelý spôsob, ako trénovať svoj mozog. Okrem toho deťom pomáha učenie hudobného nástroja s koordináciou ruka-oko, pretože musia hrať na nástroj a súčasne čítať skladbu. Pomáha zároveň aj zlepšovať zručnosti v matematike, pretože učenie sa zahŕňa aj porozumenie rytmu a stupníc.
     
  7. Stavebné kocky - Nemusí byť zlý nápad investovať do hračiek, ako sú stavebné kocky. Táto hra im pomáha lepšie si uvedomovať veci, ako je rovnováha, váha, priestor a gravitácia. 
     
  8. Rozhovor - Rozhovor sa zdá byť všedný, ale je nesmierne dôležitý. Ak im položíte veľa otázok, vyvolá to v nich zvedavosť. Stimuluje tiež ich myslenie a zlepšuje ich komunikačné schopnosti a rozširuje slovnú zásobu. Môžu to byť jednoduché témy, ktoré sa týkajú ich dňa: „Čo si dnes robil? Bavilo ťa to? Prečo? Ako si sa cítil?“. Konverzáciu udržiavajte pútavú a do diskusnej témy prípadne zahrňte niektoré z ich záujmov, aby sa do nej ponorili.
     
  9. Počítanie schodov - Toto je jednoduchý a praktický tip pre deti v útlom veku. Keď vaše deti kráčajú po schodoch, počítajte s nimi každý krok. To im pomôže vryť si čísla do pamäti a absolvujú svoju prvú matematickú hodinu bez toho, aby si to vôbec uvedomovali!
     
  10. Spoločné pečenie a varenie - Čítanie receptu pomáha deťom dodržiavať plán. Neustále premýšľajú o tom, čo treba urobiť ďalej, udržiavajú svoju myseľ stimulovanú a súčasne dodržiavajú písomný plán, recept. Receptom môže byť, samozrejme, akýkoľvek recept založený na tom, čo máte alebo čo by ste chceli pripraviť. V tomto procese povzbudzujte svoje deti, aby sa neustále vracali k postupu v recepte. Má tiež ďalšiu výhodu v podobe nasledujúcich meraní, vďaka ktorým sa vaše dieťa oboznámi s technikami merania. Varenie je vynikajúcim cvičením na posilňovanie mozgu, pretože spája mnoho rôznych zručností. Malé deti sa musia naučiť spájať teóriu s aplikáciou v reálnom živote. Aj pri varení sa teda učia čítať, postupovať podľa pokynov a venovať pozornosť detailom.
Čítajte viac o téme: Mozog
Zdieľať na facebooku