Ako zvládnuť rannú rutinu s deťmi? Tieto zvyky vám pomôžu

Pre rodiny s deťmi môže byť čas od prebudenia až po odchod do škôlky či školy mimoriadne stresujúci.
Pre rodiny s deťmi môže byť čas od prebudenia až po odchod do škôlky či školy mimoriadne stresujúci. / Foto: Bigstock

Ako si uľahčiť ranné odchody do školy či do škôlky?

 

Dobrý deň sa začína dobrým začiatkom, ale akonáhle sa začne školský rok, zvyčajné sú rána uponáhľané a chaotické. Nikto nemá rád šialený ranný zhon. Pre rodiny s deťmi môže byť čas od prebudenia až po odchod do škôlky či školy mimoriadne stresujúci. Dieťa môže mať problémy s dodržiavaním harmonogramu, hľadaním vecí alebo zvládaním nepríjemného budíka. Stanovenie jasnej a stabilnej rannej rutiny však môže pomôcť celej rodine naštartovať deň bez stresu. Vďaka jasnej štruktúre dávate dieťaťu pocit dôvery, bezpečia a ochrany. Ako teda naladiť rannú rutinu, aby všetci členovia rodiny mali lepší deň?

 

1 | Noc predtým

Ešte predtým ako sa dostanete k rannej rutine, musíte prežiť celú noc a to s kvalitným spánkom. Ak je dieťa nevyspaté, všetko je ťažšie. Dôležité je, aby bol spánok rytmický proces, bez víkendového doháňania spánku. Budík by mal byť nastavený stále na rovnaký čas, bez ohľadu na to, aký je čas odchodu z domu. Rannú rutinu je dôležité naplánovať dopredu. Večer nechajte dieťa, aby si vybralo oblečenie na ďalší deň, prípadne môže si vybrať aj dve varianty. Nájdite si pár minút na to, aby ste si spoločne prešli plán na nasledujúci deň. Skontrolujte, či sú všetky knihy, domáce úlohy a ďalšie veci do školy zabalené a pripravené. Podobne ako dieťa, pripravte si aj vy všetko, čo potrebujete na druhý deň.

 

2 | Venujte sa pár minút sebe

Pokiaľ to je možné, zobuďte sa o niečo skôr ako vaše dieťa, môže vám to pomôcť cítiť sa uvoľnenejšie z toho, čo máte ešte pred sebou. Doprajte si pár minút na odpočinok, raňajky, kávu, čaj, cvičenie alebo čokoľvek, čo vám pomôže dostať sa do pohody na celý deň. Čas pre seba môže pomôcť hektické ráno bude pokojnejšie, a tým, že ste pokojný bude pokojnejšie aj vaše dieťa.

 

3 | Čas pre spoločnú chvíľu

Hlasné budíky môžu byť nepríjemné hneď po prebudení. Nastavte si budík dieťaťa na prehrávanie jeho obľúbenej piesne, prípadne na nejakú príjemnú skladbu. Keď sa vaše dieťa zobudí, venujte aspoň 5 minút spojeniu s ním. Či už je to maznanie, dychové cvičenia alebo naťahovanie sa. Dieťa bude oveľa ochotnejšie počúvať a riadiť sa vašimi rannými “príkazmi”, ak ste sa mu venovali po prebudení. Čas strávený obnovením zväzku po dlhej noci môže ráno zabezpečiť plynulejší priebeh.

 

4 | Vytvorte spoločne tabuľu pre rannú rutinu

Predtým, ako si vytvoríte takú tabuľu, musíte sa rozhodnúť, ktoré úlohy sú najdôležitejšou súčasťou rannej rutiny vášho dieťaťa. Čo všetko je potrebné urobiť predtým, ako vyjdete z domu? Môžete to robiť spoločne s deťmi, môže to byť čokoľvek od umývania zubov, cez obliekanie až po raňajkovanie. Skúste to zúžiť na základy, aby postupnosť krokov bola jasná, dosiahnuteľná a aby dieťa mohlo zažiť pocit úspechu. Následne to spoločne napíšte, prípadne nakreslite na “tabuľu”, ktorú ste vytvorili. Položky je vhodné usporiadať tak, aby dieťa mohlo po každom vykonanom kroku ich sledovať zľava doprava a zistiť, čo bude nasledovať. Po vytvorení tabule je posledným krokom jej zobrazenie na poprednom mieste a rozhovor s dieťaťom o tom, ako ju používať. Keď sa učí rutiny, často ho vyzývajte poznámkami ako „Vidím, že si tento krok dokončil. Poďme skontrolovať tabuľu a uvidíme, čo bude ďalej!“ Nakoniec zo svojho slovníka odstráňte slovo „poďme“ a nahraďte ho slovom „Choď skontrolovať, aby si videl ...“.

 

5 | Časovač

Používanie časovača je ďalšou vynikajúcou stratégiou na to, aby vaše dieťa vykonalo nevyhnutné úlohy včas. Existujú rôzne zábavné hodiny s časovačom určené pre deti, ktoré ukazujú, koľko času im zostáva na dokončenie danej úlohy. Je to vynikajúci nástroj nielen pre deti v predškolskom veku, ale dokonca aj pre žiakov základnej školy.

 

6 | Zostaňte pokojní

Skúste zostať čo najpozitívnejší a najoptimistickejší. Dobrá nálada môže byť infekčná. Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je zamerať sa na pozitívne stránky správania vášho dieťaťa a pochváliť ho. Dajte svojmu dieťaťu pokojné a jasné pokyny, čo od neho chcete, a ihneď po začatí spolupráce ho aj  pochválte.

 

7 | Dvojitá kontrola

Pred samotným odchodom z domu nechajte svoje dieťa, aby skontrolovalo, či má všetko čo potrebuje. To vám ušetrí čas. Mladšie deti si môžu vymyslieť zábavnú frázu alebo pieseň, ktorú im si každé ráno pomôže zapamätať si všetky knihy a materiály, ktoré potrebuje. Staršie deti môžu vytvárať zoznamy všetkých položiek potrebných pre každý deň v týždni. Umiestnite ho na miesto, kde ho vaše dieťa bude mať pred očami, a pred odchodom z domu mu to pripomeňte.

 

Pred odchodom do školy môže dieťa skontrolovať svoje veci. / Zdroj: Bigstock

 

8 | Odmeňte ho

Toto je jednoduchý spôsob, ako pomôcť dieťaťu vyťažiť z rána maximum. Napríklad, ak sa vaše dieťa pripraví na školu a má ešte čas nazvyš, skôr ako odíde, zahrajte si spolu rýchlu hru alebo si prečítajte úryvok z knihy či nejakú hádanku.

 

Pomoc deťom pri zostavovaní ich ranných rutín je skvelým spôsobom, ako od útleho veku rozvíjať sebestačnosť detí, a pomáha im zvýšiť pocit kontroly nad ich vlastnými každodennými činnosťami. Budovanie pocitu zodpovednosti a rutiny u detí nielenže v konečnom dôsledku uľahčí vaše rána, ale tiež podporuje vlastnosti ako nezávislosť, dôveru a schopnosť organizácie u detí.

Zdieľať na facebooku