Masáž bábätka? Aj malé deti si môžu užiť túto formu relaxu

Masáž je príjemnou formou uvoľnenia aj pre deti.
Masáž je príjemnou formou uvoľnenia aj pre deti. / Foto: Pexels

Aj bábätká a staršie deti si môžu užívať masáže. Rovnako ako nám dospelým aj im masáž pomáha pri uvoľnení.

 

Dotyk je prvým zmyslom, ktorý sa u človeka vyvinie. Je nevyhnutný pre naše zdravie a pohodu a v prípade detí predstavuje aj istý spôsob komunikácie. Pravdepodobne každý z nás si z času na čas dopraje masáž, ktorá však nie je iba príjemne stráveným časom, ale má aj viacero ďalších výhod pre náš organizmus. Pomáha nám uvoľniť sa nielen fyzicky, ale aj psychicky. Je vhodná aj pre všetky vekové kategórie detí - od bábätiek až po veľkých školákov. Navyše s pribúdajúcimi rokmi dieťa začne vo svojom živote čeliť mnohým prekážkam a od nástupu do škôlky, školy zvláda rôzne skúšky. Niekedy sú chvíle, keď sa môže cítiť vystresované a prežívať úzkosť. Úlohou rodiča je podporovať a starať sa o dieťa, ktoré prechádza jednotlivými vývinovými fázami detstva, aby bolo spokojné. Je dôležité, aby sme mu ponúkli správny typ podpory a zvládanie problémov v týchto obdobiach.

 

Masáž môže byť to pravé

S masážami môžeme začať už v ranom veku dieťaťa. Objatia a dotyky sú nesmierne dôležité pre zdravý vývin každého dieťaťa. Vďaka nim sa cíti bezpečne na svojej ceste detstvom. Detské masáže sú práve preto skvelým spôsobom, ako sa zblížiť s dieťaťom a prejaviť mu svoju lásku a starostlivosť. Ide o jemné, rytmické hladenie tela dieťaťa rukami. Pre hladké kĺzanie rúk po pokožke dieťaťa sa môžu použiť rôzne oleje. V rámci masážnej rutiny sa môže jemne manipulovať s členkami, zápästiami a prstami dieťaťa. Jemné ťahy vašich rúk stimulujú produkciu hormónu oxytocínu, ktorý mu dodáva upokojujúci pocit. 

 

Benefity detskej masáže

Masáž má pre dieťa viacero fyzických a emocionálnych výhod. Medzi tieto výhody patrí:

  1. Podpora sociálneho, emocionálneho a kognitívneho rozvoja.
  2. Pomáha dieťaťu uvoľniť sa a uvoľniť napätie z každodenných podnetov.
  3. Odstraňuje podráždenosť a nadmerný plač.
  4. Znižuje plynové, kolíkové a črevné ťažkosti.
  5. Reguluje správanie a podporuje spánok.
  6. Posilňuje a reguluje primárne systémy (dýchací, obehový, nervový, svalový, tráviaci a

endokrinný).

 

Ako masírovať dieťa?

Detská masáž vyžaduje určitú prípravu a niektoré základné techniky. Dôležité je:

  • Vytvoriť pokojnú atmosféru - pokiaľ je to možné, robte masáž na teplom a pokojnom mieste.
  • Ovládať svoj dotyk – začnite pomaly, vyvarujte sa štekleniu, ktoré by dieťa mohlo podráždiť.
  • Rozprávať dieťaťu, spievať a skúste opakovať meno dieťaťa a pokyn „uvoľni sa“, keď mu pomáhate zbaviť sa napätia.
  • Sledovať, ako reaguje a prispôsobte sa tomu. Ak dieťa vrtí rukami a vyzerá šťastne, pravdepodobne si masáž užíva a môžete pokračovať. Ak však odvráti hlavičku alebo vyzerá nepokojne, či nešťastne, prestaňte a skúste to znova neskôr.
  • Môžete použiť čistý olej, prípadne nejaký esenciálny olej, ktorý mu poskytne krajší a pokojnejší zážitok.

 

Masáž dieťaťa / Zdroj: Pexels

 

Existuje viacero techník, ktoré sa dajú použiť pri masáži detí. Ide o jednoduché techniky a je ich možné robiť doma alebo aj na cestách.

 

1. Krok - masírovanie nôh

Začnite nožičkami dieťaťa. Naneste si pár kvapiek oleja na dlane a začnite dieťaťu masírovať chodidlo. Palcami masírujte päty až po prsty na nohách. Palcom pomaly robte kruhy po celej spodnej časti každého chodidla a potom sa posúvajte až k prstom na nohách. Každý prst na nohe zľahka masírujte až po jeho koniec. To pomôže stimulovať nervové zakončenia. Zdvihnite jednu z nôh a pomaly ju vytiahnite smerom k stehnám. Jemne hladkajte od chodidla po stehno. Ak je vaše dieťa pokojné a uvoľnené, môžete tiež masírovať obe nohy naraz. Masáž nôh ukončíte jemným chytením za stehná oboma rukami. Pomaly hladkajte smerom k srdcu od chodidla po stehno.

 

2. Krok – ruky

Po masáži nôh by sa mali masírovať ruky. Technika je dosť podobná ako v prípade nôh. Držte dieťa za ruky a krúživými pohybmi prechádzajte po dlaniach. Pomaly robte malé ťahy na prstoch dieťaťa a pohybujte sa smerom ku končekom prstov. Otočte ruku dieťaťa a jemne masírujte chrbát ruky priamymi ťahmi smerom k zápästiu. Potom jemne krúživými pohybmi zápästia masírujte zápästia, napríklad nasadením náramkov. Pomaly pohybujte ťahmi k predlaktiu a potom k nadlaktiu. Masírujte celé rameno jemnými krúživými pohybmi, akoby ste žmýkali uterák.

 

3. Krok – hrudník a ramená

Ruky ťahajte v tandeme od ľavého a pravého ramena k hrudníku dieťaťa a potom späť k ramenu. Jemne opakujte pohyb. Ďalej položte obe ruky do stredu hrudníka dieťaťa a roztierajte ich smerom od tela k bočným stranám.

 

4. Krok – bruško

Pamätajte, že ide o chúlostivú oblasť, a preto sa musíte vyhnúť aj najmenším tlakom. Začínajte od hornej časti brucha priamo pod hrudnou kosťou. Dlaň si jemne položte pod hrudnú kosť a krúživými pohybmi v smere hodinových ručičiek prechádzajte po bruchu - po celom obvode. Netlačte a nechajte svoju ruku jemne kĺzať po bruchu. Pokračujte v krúživých pohyboch v smere hodinových ručičiek, pričom sa vyhýbajte pupku. U malých bábätiek môže byť pupok ešte veľmi citlivý.

 

5. Krok – chrbát

Posledným krokom je otočenie dieťaťa a masáž chrbta. Položte dieťa vystreté na bruško s rukami vpredu a nie do strán. Končeky prstov položte na hornú časť chrbta dieťaťa a robte kruhy v smere hodinových ručičiek, pričom pomaly posúvajte ťahy smerom k zadočku. Potom položte ukazovák a prostredník na obidve strany hornej časti chrbtice a prstami veľmi jemne prechádzajte až po zadok. Tieto ťahy opakujte niekoľkokrát. Jemnými krúživými pohybmi v smere hodinových ručičiek masírujte lopatky dieťaťa. Rovnaké jemné ťahy robte dieťaťu na krížoch a zadočku.

 

Zdieľať na facebooku