Intuícia - tichý priateľ, ktorý nám dokáže byť nápomocný

Intuícia nám dokáže napovedať, čo robiť. Nie vždy ju ale počúvame.
Intuícia nám dokáže napovedať, čo robiť. Nie vždy ju ale počúvame. / Foto: Pexels / Buro Millennial

Čo je intuícia, ako si ju môžeme rozvíjať a kedy sa na ňu nespoliehať?

 

Hovorí sa, že všetko dôležité nosíme stále v sebe, nikto a nič nám to nemôže vziať. Každý to volá inak. Niekto tomu hovorí duša, iný zas srdce, myšlienky či intuícia. Pravdepodobne neexistuje človek, ktorý by v živote ani raz nepoužil vetu „ja som to vedel...“ alebo „tušil som to“. Často tušíme a cítime, čo je správne a čo nie, čo by sme mali urobiť, no napriek tomu to málokedy spravíme. Tieto pocity a frázy ako „mohol by som“, „mal by som“, „myslím na“, „myslím, že“ a „vedel som, že“ sú všetko prejavy intuície.

 

Čo je intuícia?

Existujú dva typy myslenia, na základe ktorých sa rozhodujeme: expresne rýchle, založené na intuícii a pomalé, kedy vedome zvažujeme fakty a vyhodnocujeme argumenty za a proti.

Intuícia je schopnosť získavať poznatky bez toho, aby sme museli používať myslenie či uvažovanie. Ukrýva v sebe vysokú vnímavosť. Naše nevedomie prijíma a spracováva veľké množstvo informácií. Väčšina z nich sa do vedomia ani nedostane, pretože mozog by bol za veľmi krátku dobu zahltený. Práve preto tieto zachytené informácie len registruje a na ich základe si vytvára predstavu o svete a následne ovplyvňuje naše pocity. Do tejto oblasti môžu patriť aj sny, telepatické javy a javy podobného charakteru. Intuitívne vnímanie pracuje s informáciami, ktoré sú pod prahom vedomia. Sú to zmyslové vnemy, ktorých je obrovské množstvo, ale sú natoľko slabé, že prechádzajú mimo nášho vedomia - do podvedomia. Pri aktívnej intuícii hovoríme o spracovaní informácii v centre emócií, ktorým je limbický systém. Tu sa vytvorí signál, na základe ktorého potom mozog vylúči hormóny, ktoré emóciu ešte zvýraznia. Intuícia sa môže prejaviť náhlym spomenutím si v správnom čase, že máme niečo urobiť alebo sa ozveme niekomu, kto „na nás práve myslel“. V oblasti medziľudských vzťahov hovoríme o intuícii aj ako schopnosti empatie. Preto je veľmi dôležité trénovať svojich päť zmyslov, a tak sa budeme môcť v určitých situáciách spoľahnúť aj na tento svoj „šiesty zmysel“.

 

Ako môžeme rozvíjať a trénovať intuíciu?

Zaručený návod na to neexistuje. Dobrou správou je, že sa môžeme naučiť, ako sa naladiť na svoj vnútorný hlas a ako ho rozoznať. V živote každého z nás sa dejú rôzne zmeny. Náhle nás opustí manžel, dostaneme výpoveď v práci, naše plány sa zrútia. Ak sme však dostatočne úprimní k sebe, musíme si priznať, že už sme dlhšiu dobu tušili, že niečo nie je v poriadku, mali by sme situáciu riešiť, no napriek tomu sme nič neurobili. V skutočnosti sme sa len báli zmeny a neistoty. Robíme to veľakrát, pokrivkávajúci vzťah chceme vyriešiť narodením dieťaťa, zostávame v práci, ktorá nás vyčerpáva a nebaví, aj keď sme vedomí toho, že naše telo protestuje. Ako si posilniť intuíciu a počúvať, čo nám hovorí?

 

  1. Zamerajte sa a počúvajte, čo vám „hovoria“ vaše orgány
    Nemyslíme tým nič spirituálne ani nadprirodzené. Jednoducho hovoríme o psychosomatike. Každá choroba má svoj psychický a fyzický diel. Psychosomatika predstavuje psychofyzický problém teda problém vzťahu tela a duše. Dalo by sa povedať, že nás symptóm upozorňuje na veci, ktoré v našom živote nerobíme správne. Napríklad veľakrát sa stane, že stres alebo strach pocítime v žalúdku.
     
  2. Položte si sami sebe nejakú otázku a počúvajte prvú odpoveď, ktorá sa objaví vo vašej mysli
    Úplne jednoduché to nie je, lebo častokrát zaplavia našu myseľ viaceré myšlienky naraz. Dôležité je pobudnúť chvíľu v pokojnom stave, následne si položiť nejakú otázku a čakať na odpoveď. Netreba sa tým dlho zaoberať, dôležité je to, čo vám hneď napadne.
     
  3. Meditujte – účelom meditácie je, aby naša myseľ bola pokojná. Vtedy sa vieme oslobodiť od všetkých starostí a zažívať skutočný pocit šťastia. Pri pravidelnej meditácií sa naša myseľ stáva pokojnejšou a my dokážeme zažívať šťastie a radosť aj v ťažších situáciách a načúvať svojej intuícii.
     
  4. Založte si denník intuície – sledujte a zapisujte si svoje reakcie aj pri bežných situáciách. Sústreďte sa na to, aké máte pocity. Zapisujte si aj telesné príznaky, ak sa vyskytnú. Pri spätnom pohľade do denníka si všimnete, ako často ste mali pravdu a rozhodli ste sa správne. Spoznáte tak svoju intuíciu, budete ju vedieť rozoznať a zistíte, že vás vedie tým správnym smerom. Zvýši sa vaša dôvera voči nej a budete jej „veriť“ aj pri dôležitejších rozhodnutiach vo svojom živote.
     
  5. Rozvíjajte pravú hemisféru mozgu – intuícia z nej čerpá, ovplyvňuje neverbálne myslenie a prejavy. Môžete ju rozvíjať kreativitou, tancovaním, vizualizovaním či maľovaním.
     
  6. Dbajte na pravidelný, kvalitný spánok a vstávajte skoro ráno – je všeobecne známe, že zdravý spánok zlepšuje všetky telesné funkcie. Skoré ranné vstávanie upokojuje myseľ aj telo. V skorých ranných hodinách konáme prakticky a najefektívnejšie.
     
  7. Sústreďte sa na to, čo vás drží pri živote- intuícia vás uvádza do stavu flow, ktorý vás dáva do súladu s tým, čo je pre vás najlepšie. 

 

Kedy sa na intuíciu nespoliehať?

V každodennom živote existujú situácie, keď si nie sme istí, či je lepšie riadiť sa intuíciou a spoľahnúť sa na svoje tušenie, alebo dať prednosť výhradne racionálnemu mysleniu. Aby sme sa vyhli omylom a minimalizovali zlé rozhodnutia, intuícii môžeme nechať priestor vtedy, keď je naladená na informácie a podnety, s ktorými sme sa už v živote stretli. V prípade, ak ide o veľké množstvo nereprezentatívnych informácií, s ktorými nemáme skúsenosť, môže dôjsť k omylu, ak sa budeme riadiť len našou intuíciou. Tu je priestor a úloha pre naše racionálne myslenie, aby náš rozum zhodnotil, či nie je naše intuitívne rozhodnutie založené na zavádzajúcich informáciách. V prípade, ak sme pod časovým tlakom, tak je intuitívne zhodnotenie najefektívnejšie. Intuícia a rozum pracujú paralelne a môže nastať aj situácia, keď nám ponúknu odlišné riešenia problému. Treba mať preto na pamäti, kedy je správne spoľahnúť sa na racionálne úvahy a kedy nám môže postačiť intuícia.

Zdieľať na facebooku