Terapeutické rozprávky pre deti

Terapeutické rozprávky pomáhajú deťom liečiť ich psychiku.
Terapeutické rozprávky pomáhajú deťom liečiť ich psychiku. / Foto: Bigstock

V čom sú terapeutické rozprávky iné ako bežné rozprávky?

 

S rozprávkami sa v priebehu života v určitej forme stretol a stále stretáva takmer každý z nás. Niektorí si dodnes nevedia predstaviť Vianoce bez Mrázika či Troch orieškov pre Popolušku. Avšak takmer všetky najkrajšie spomienky na rozprávky sa viacerým spájajú práve s obdobím vlastného detstva. Vo svete dieťaťa majú rozprávky nezastupiteľné miesto a to nejde len o zábavu. Ukrývajú v sebe dôležité ponaučenia, prostredníctvom nich sa dieťa učí nové veci, lepšie pochopí medziľudské vzťahy a utvárajú sa aj hodnoty. Mnohými vedeckými výskumami je dokázané, že fantázia a kreativita, ku ktorej rozprávky prirodzene podnecujú, majú liečivý účinok nielen na psychiku dieťaťa, ale aj dospelých. Terapeutický účinok rozprávky využíva vo svojej praxi viacero odborníkov. Ide o jednu z foriem terapie nielen pre deti, ale pre všetky vekové kategórie.

 

Ako lieči rozprávka?

Rozprávky sú nielen obyčajné literárne diela, ale ukrývajú v sebe aj mnoho návodov na to, ako žiť. Každá jedna rozprávka s nami komunikuje prostredníctvom symbolov, ktoré nesú v sebe skrytý význam  a my ho môžeme odhaliť. Odrážajú v sebe rôzne životné situácie, ale zároveň ponúkajú aj riešenia. Rozvíja sa fantázia a kreativita, ktoré dokážu liečiť psychiku človeka. Dokážu rozvíjať empatiu, tým, že sa dieťa prirodzene stotožní s hlavným hrdinom rozprávky, ľutuje jeho prehry a teší sa z jeho víťazstiev. Jednou z najdôležitejších funkcií rozprávok je schopnosť pomôcť prekonať strach a úzkosť detí, s ktorými sa práve boria. V tomto bode prichádzajú na rad tzv. terapeutické rozprávky.  

 

Čo sú terapeutické rozprávky?

Terapeutické rozprávky fungujú na podvedomej a symbolickej úrovni. Charakteristickým znakom týchto rozprávok je náročná životná situácia hlavnej postavy. Strach, obavy a úzkosť, ktoré prežíva, jej pomáhajú zvládať ďalšie rozprávkové bytosti a postupne si tak dieťa osvojuje rôzne spôsoby riešenia ťažkých situácií a zároveň tak prekonáva aj svoju úzkosť. Následne dochádza k zmene správania a k novému spôsobu prežívania danej situácie. Pri vhodnom výbere rozprávky tak dôjde k akémusi prenosu skúsenosti rozprávkovej postavy na dieťa, ktoré si spôsoby riešenia osvojí a zvnútorní.

           

Na rozdiel od klasických rozprávok sú terapeutické rozprávky „šité na mieru“, na konkrétny problém. Môže ísť o rôzne situácie, ktoré boli pre dieťa určitým spôsobom traumatické (napríklad môže ísť o rôzne strachy, smrť, šikanovanie, zneužívanie a podobne). Tieto rozprávky však nemajú, vo väčšine prípadov, šťastný koniec, ale ponúkajú možnosti rôznych uhlov pohľadu pre dieťa a tak sa s danou situáciou môže lepšie vyrovnať.

 

Ako môže pracovať rodič s terapeutickými rozprávkami?

  1. Vyberte si rozprávku, ktorej dej sa podobá vašej aktuálnej situácii, problému, ktorý aktuálne riešite.
     
  2. Rozprávajte sa s dieťaťom o pocitoch postáv a o celej situácií, ktorá sa deje v rozprávke.
     
  3. Rozprávka nenahradí rozhovor s dieťaťom. Je len bránou ako sa dostať do detskej duše. Dôležitá je následná komunikácia.
     
  4. Ak nenájdete správnu rozprávku, ktorá vám vyhovuje, môžete si vytvoriť vlastnú. Pri tvorbe vlastných terapeutických rozprávok je nevyhnutné prispôsobiť hlavného hrdinu dieťaťu z hľadiska veku a situácie, v ktorej sa nachádza. Pozor však meno ani výzor dieťaťa nesmú byť totožné či podobné s menom alebo výzorom hlavnej postavy, aby sa ono necítilo odhalené a zosmiešnené.
     
  5. Rozprávky by ste nemali zneužívať k tomu,  aby ste dieťa poučovali alebo vnucovali mu nejaký spôsob myslenia. Mohlo by to mať úplne opačný efekt.
     
  6. Najideálnejšie je, keď ju prerozprávate a nie čítate.
     
  7. Dôležité je sledovať reakcie dieťaťa.
     
  8. V prípade ak si neviete poradiť môžete sa obrátiť na odborníkov, ktorí sa takejto terapii venujú a radi vám pomôžu.

 

Terapeutické rozprávky vo svojej terapii s deťmi používa aj Občianske združenie Návrat. V rámci projektu „Pomôžme si rozprávkou“ pripravili viacero rozprávok a odporúčania kníh s terapeutickým príbehom, ktoré rodičom a ich deťom môžu pri liečení pomôcť.

Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi, Rozprávky
Zdieľať na facebooku