Zlozvyky u detí: Prečo vznikajú a aké sú tie najčastejšie?

Ohrýzanie nechtov je u detí jedným z najčastejších zlozvykov.
Ohrýzanie nechtov je u detí jedným z najčastejších zlozvykov. / Foto: Bigstock

Zlozvyky sa vytvárajú už v detskom veku. Aké sú ich príčiny a je možné sa ich zbaviť?

 

Zlozvyky, podobne ako aj zvyky, sú neoddeliteľnou súčasťou života každého z nás a majú svoj význam. Bez toho, aby sme si to uvedomovali nám veľakrát prinášajú psychickú úľavu hlavne v stresových situáciách. Niektoré zlozvyky s nami idú už od detstva a iných sme sa silou vôle zbavili. Nielen dospelí, ale aj deti môžu mať rôzne zlozvyky, ktoré idú rodičom na nervy a častokrát sa tomu snažia zabrániť, aj keď sú neškodné. Zlozvyky však predstavujú signály niečoho, čo sa odohráva v psychike dieťaťa. V prípade, ak má naše telo problém s neriešenými ťažkosťami a problémami, prípadne s emóciami začne vysielať signály, ktoré môžu byť aj v podobe zlozvykov. Dieťa si na rozdiel od dospelých svoje zlozvyky nedokáže uvedomiť a na to sú tu rodičia, aby si to všimli a pomohli mu zbaviť sa ich.

 

Prečo vznikajú?

Príčinou vzniku sú naše životné skúsenosti. Každý z nás má od života isté očakávania, ktoré ak sa nenaplnia, sme sklamaní a vystresovaní. V tejto situácií máme tendenciu pátrať po niečom, čo nás upokojí a veľakrát opakujeme danú aktivitu, ktorá zafunguje a tým pádom sa nám uľaví. Čím častejšie ju používame, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa stane zvykom. Tak ako dospelí aj deti majú svoj stres. Môže sa to týkať problémov v rodine, rôznych hádok s kamarátmi, rovesníkmi, stresujúcich situácií, sklamaní či nepochopenia. Príčinou môže byť nielen stres, ale aj:

  • nuda,
  • zdravotný problém,
  • odpozorovanie a opakovanie správania ostatných,
  • neuspokojené potreby dieťaťa.

 

Tieto situácie môžu byť pre dieťa mimoriadne stresujúce a môžu znamenať začiatok nežiaducich reakcií. Ak tieto reakcie u dieťaťa nezmiznú v krátkom čase, ba dokonca sa začnú opakovať častejšie, začíname hovoriť o zlozvyku. To by malo byť pre rodičov signálom, že sa majú viac dieťaťu venovať, predovšetkým mu poskytnúť oporu a porozumenie.

 

5 najčastejších zlozvykov v detskom veku

  1. Medzi najčastejšie zlozvyky u detí sa zaraďuje cmúľanie. Môže ísť o cmúľanie prstov, končekov vlasov, rohov vankúšov či prikrývok. Vyskytuje sa už v dojčenskom veku. Príčinou môže byť nedostatočné dojčenie dieťaťa. Vo vyššom veku môže ísť o nudu, znovu získanie pocitu bezpečia a istoty, nervozitu alebo len upokojenie sa pred spánkom. Zvyčajne zmizne samovoľne do konca štvrtého roku. 
     
  2. Hryzenie nechtov – ide o najrozšírenejší zlozvyk nielen u detí, ale aj u dospelých. Deti tým často poukazujú na potlačenú agresívnu povahu, prezrádzajú skryté napätie, strach alebo nedostatok bezpečia a istoty. Nechty si hryzie asi jedna tretina detí a objavuje sa to hlavne na začiatku školského obdobia a niektorým to vydrží až do puberty alebo aj dospelosti. 
     
  3. Posmrkávanie, poťahovanie nosa a hlavne špáranie v nose. Podlieha im veľa ľudí, od škôlkárov až po dospelých. Z psychosomatického hľadiska môže ísť o signál, že sa snažia slobodnejšie dýchať, zbaviť sa negatívnych a nechcených emócií, ktoré uviazli vo vnútri.
     
  4. Škrípanie zubami – príčinou môže byť nahromadený stres alebo úzkosť. Väčšinou ním trpia deti, ktoré sú netrpezlivé, ctižiadostivé či úzkostné. Príčinou môže byť aj zlý skus. Je to problém, ktorý riešia nielen psychológovia, ale aj stomatológovia.
     
  5. Patologické škrabanie kože – nejde o častý jav, avšak je veľmi nebezpečný, keďže ide o tenkú hranicu, ktorá môže viesť k sebapoškodzovaniu. Tento zlozvyk je väčšinou sprevádzaný emocionálnou labilitou či depresiou.

 

Ako sa zbaviť detských zlozvykov?

Dieťa si na rozdiel od dospelých častokrát svoje zlozvyky nedokáže uvedomiť. Na to sme tu my dospelí. V prvom rade netreba zabudnúť na to, že dieťa sa tým snaží signalizovať niečo a upozorniť nás, že potrebuje pomoc a pochopenie. V prípade, ak má dieťa zlozvyk už zafixovaný, odstrániť ho nebude tak jednoduché. Dôležité je:

 

  1. Nájsť príčinu a sledovať situácie, v ktorých sa objavuje.
  2. U starších detí je na mieste komunikácia a vysvetľovanie následkov. 
  3. U mladších detí môže zabrať motivácia - rodič, ktorý dobre pozná svoje dieťa, príde na to, ako ho čo najlepšie motivovať, aby sa zbavilo svojho zlozvyku.
  4. Krik a výčitky nie sú vhodné, tak ako ani napomínanie detí v prítomnosti iných ľudí. Takýmto prístupom ich len viac zahanbíte a bude ešte viac vystresované.
  5. Dohoda – môžete sa dohodnúť na nejakom znamení, či hesle. Keď dáte signál, deti si uvedomia svoju negatívnu činnosť a prestanú.
  6. Niečo za niečo – u malých detí veľmi dobre zaberá ak im podáte nejakú hračku, zamestnáte im ruky niečím iným.

 

Nech už ide o akýkoľvek zlozvyk verte, že nerobia to naschvál a už vôbec nie preto, aby vás nahnevali. Dôležité si je uvedomiť, že ak zlozvyky pretrvávajú príliš dlho, môžu byť aj zdraviu škodlivé. Preto, ak ste sa pokúšali napraviť a odstrániť zlozvyky a nedarí sa vám, je čas vyhľadať odbornú pomoc.

Zdieľať na facebooku