Tipy, ako lepšie komunikovať s dospievajúcim tínedžerom

Tipy, ako lepšie komunikovať s dospievajúcim tínedžerom
Tipy, ako lepšie komunikovať s dospievajúcim tínedžerom / Foto: Shutterstock

Komunikácia s tínedžermi môže byť pre rodičov niekedy ťažká, ale aj v tomto prípade existujú spôsoby, ako možno drobnými zmenami dospieť k pozitívnym výsledkom. 

 

Ak váš tínedžer nereaguje dobre, keď sa s ním pokúšate rozprávať, alebo ak sa vám zdá, že ho vôbec nedokážete priviesť k rozhovoru, môžete vyskúšať rôzne stratégie a zistiť, či to pomôže. Urobte malé zmeny v spôsobe, akým počúvate svojho tínedžera, pozývate ho do diskusie a riešite zložité problémy. Tieto zmeny vám môžu pomôcť efektívnejšie komunikovať s vaším dieťaťom dnes, ale i v budúcnosti.

Tínedžeri sa zvyčajne necítia dobre pri zastrašujúcich osobných rozhovoroch, na ktoré sú dospelí zvyknutí, to znamená, že budete musieť zmeniť svoj štýl. Nájdite dobré príležitosti na konverzáciu, vytvorte pokojné prostredie, a tým budete vysielať signály, ktoré otvárajú komunikačné kanály. Aké drobné zmeny môžu zapôsobiť pri zlepšení komunikácie s vaším dospievajúcim dieťaťom?

 

Počúvajte ho

Povedzte mu, že ste ochotní počúvať. Dieťa si možno nie je isté, či sa na vás môže obrátiť, keď sa vyskytne problém alebo keď sa potrebuje s niekým porozprávať. Môžete mu dať jasne najavo, že ste ochotní počúvať, tým, že jednoducho poviete niečo ako: „Som tu, ak sa budeš chcieť niekedy porozprávať.“ Majte na pamäti, že sa možno budete musieť občas svojmu tínedžerovi pripomenúť.

 

Vytvorte čas na rozhovor

Začnite konverzáciu pri jedálenskom stole. Vytvorte si kvalitný rodinný čas a podporte konverzáciu počas večere. Požiadajte všetkých, aby si vypli mobily alebo ich nechali v inej miestnosti. Vymyslite si niekoľko otázok, na ktoré by mali odpovedať všetci pri stole, a vyhnite sa posudzovaniu odpovedí. Zamerajte sa na témy ako udalosti bežného dňa, plány do budúcnosti s priateľmi alebo komentáre k jedlu.

 

Využite čas v aute na rozhovor

Ak trávite veľa času v aute šoférovaním so svojím dospievajúcim dieťaťom, využite čas jazdy na maximum a pokúšajte sa o rozhovor. Pre niektorých vodičov môže byť rozprávanie počas jazdy rušivé.  V takom prípade sa zamerajte viac na prinášanie tém konverzácie a potom počúvajte odpovede dieťaťa.

 

Udržiavajte otvorenú komunikáciu

Skúste sa porozprávať o veciach, ktoré dieťa zaujímajú. Bez ohľadu na to, aké sú jeho záujmy, šport, hudba, móda, televízia, videohry, priatelia, škola, buďte otvorení o nich hovoriť. Pracujte na tom, aby ste boli dobrými poslucháčmi a snažte sa prejaviť skutočný záujem o to, o čom radi diskutujú. 

 

Pri zdieľaní používajte pozitívne posilnenie

Jeden trik, ako tínedžera prinútiť, aby sa viac otvoril, je pochváliť ho, keď sa s vami podelí o nejaké informácie. Netreba to preháňať, aj obyčajné: „Ďakujem za zdieľanie“, mu odošle správu, že si vážite jeho otvorenosť a radi sa s ním rozprávate.

 

Buďte si vedomí svojich vlastných reakcií na jeho správanie

Tínedžeri sú skvelí v tom, že robia alebo hovoria veci, ktoré obťažujú ich rodičov alebo starších. Namiesto toho, aby ste emocionálne reagovali na ich činy alebo slová, zvážte, prečo „stláčajú vaše tlačidlá“. Odpoveďou môže byť meškanie na dôležitú udalosť, alebo jednoducho to, že sú náladoví, možno drzí.

 

Priznajte, keď sa mýlite, a ospravedlňte sa

To môže byť ťažké, pretože môžete mať pocit, že musíte byť dobrým vzorom. Ale uznanie, že ste urobili chybu, dieťaťu umožní vidieť, že ste správny človek a niekto, s kým sa môžu stotožniť. Priznanie krivdy a ospravedlnenie je pozitívnym príkladom pre vaše dospievajúce deti.

 

Ukážte dôveru 

Tínedžeri chcú, aby ich ľudia brali vážne, a to najmä ich rodičia. Hľadajte spôsoby, ako ukázať, že svojmu tínedžerovi dôverujete a nemáte obavy sa na neho spoľahnúť. Požiadať ho o láskavosť alebo mu zadajte dôležitú úlohu a tým mu dáte najavo, že sa na neho spoliehate.

 

Zdieľajte veci o sebe

Komunikácia je obojsmerná, takže by ste mali byť ochotní prispieť do rozhovoru aj vy. Inšpirujte dospievajúce dieťa k zdieľaniu tým, že mu ponúknete nejaké informácie o svojom živote.

 

Rešpektujte súkromie

Súhlaste so súkromnými telefonátmi za zatvorenými dverami, ale stanovte si základné pravidlá. Ukážte dieťaťu, že ho rešpektujete a že mu dôverujete tým, že mu nebudete prehnane zasahovať do súkromia. Vďaka tomu bude pravdepodobne ochotnejšie podeliť sa s vami o svoje myšlienky, pocity alebo skúsenosti.

 

Ak chcete lepšie komunikovať so svojimi tínedžermi, je dôležité držať svoje emócie na uzde a pamätať na to, aké náročné je dospievanie. Vypočujte si ich pohľad na vec, prijmite ich pocity a pochváľte ich aj za maličkosti. Pomáha tiež tráviť spoločný kvalitný čas vo dvojici so svojím tínedžerom. Ak sa vám nepodarilo porozprávať sa so svojimi deťmi napriek snahe zlepšiť komunikáciu medzi vami dvoma, ďalším krokom môže byť vyhľadanie poradenstva. Vďaka odborníkom sa môžete naučiť stratégie na zlepšenie komunikácie a pracovať na lepšom vzťahu.

Čítajte viac o téme: Dospievanie | Tínedžeri
Zdieľať na facebooku