Ako naučiť dieťa jazdiť na bicykli?

  Foto: Bigstock

Keď už dieťa zvládlo plazenie, chôdzu, beh a skákanie, teraz je pripravené na ďalšiu veľkú výzvu: jazdu na bicykli! Naučiť sa jazdiť na bicykli je celoživotná zručnosť. Mnohí z nás si ešte stále spomínajú na pocit slobody a úspechu, keď sme sa prvýkrát dostali na dve kolesá. 

 

Kedy je dieťa pripravené jazdiť na bicykli?

Neexistuje správny alebo ideálny vek na to, aby ste sa naučili jazdiť na bicykli. Načasovanie bude závisieť od fyzického a duševného vývinu dieťaťa, úrovne koordinácie. Ak nemá silu šliapať do pedálov, môžete buď počkať, kým bude väčšie, alebo ho môžete zoznámiť s balančnými bicyklami, ktoré mu umožnia osvojiť si dojazd a balansovanie tlačením bicykla spolu s nohami. Takto môže začať aj úplne malé dieťa. Najdôležitejšie však bude, či sa chce naučiť bicyklovať. Ak si myslíte, že by sa „malo“ naučiť jazdiť, ale neprejavilo žiadny záujem, možno budete chcieť počkať, kým bude pripravené. 

 

Niekoľko všeobecných tipov, ako naučiť dieťa jazdiť na bicykli:

  • Posilnite úspech, aby ste pomohli dieťaťu vybudovať sebadôveru.
  • Buďte trpezliví a nesnažte sa tento proces vynútiť. Vaše dieťa možno nebude šliapať do pedálov hneď, ale s pokračujúcim cvičením to pochopí. Dajte si pauzu a vráťte sa k tomu.
  • Venujte pozornosť náznakom, že by ste sa mali zastaviť a odpočívať.
  • Pamätajte, že deti sa učia inak a môžu reagovať na niektoré metódy lepšie ako iné. Zistite, čo funguje, a prispôsobte sa podľa potreby.
  • Hlavne nech je to zábava.

 

Tipy, ako naučiť dieťa jazdiť na bicykli

Ako prvé by ste si mali vybrať vhodný bicykel. Je dôležité nájsť bicykel, ktorý bude vyhovovať vášmu dieťaťu. Uistite sa, že môže stáť nad hornou trubkou s oboma nohami položenými pevne na zemi. Vyhnite sa tomu, aby ste mali príliš veľký bicykel, dúfajúc, že ​​vaše dieťa do neho vyrastie, pretože bude preň ťažšie manipulovať a ovládať ho. Ďalej sa uistite, že má správnu prilbu. Môžete tiež zvážiť rukavice, chrániče lakťov, chrániče kolien a holení a topánky s uzavretou špičkou. Uistite sa, že šnúrky na topánkach sú zastrčené a vyhýbajte sa voľným nohaviciam.

 

Vybrali ste si ideálny bicykel, našli ste perfektnú prilbu a ste pripravení vyraziť. Teraz je však otázka, kde začať.

 

Kľúčom je rovnováha

Či už používate balančný bicykel, pomaly odstraňujete tréningové kolieska alebo zložíte pedále, naučiť sa rovnováhu je pre jazdu na bicykli nevyhnutné. Kľúčom k vyváženiu bicykla je zatáčať tak, ako sa nakláňate, a nesnažiť sa ísť rovno. Môžete povzbudiť svoje dieťa, aby začalo s menšími úsekmi balansovania. Nechajte dieťa sedieť na bicykli bez pedálov, držte riadidlá a prechádzajte tam a späť po tréningovej ploche, kým sedí na bicykli. Snažte sa vyhnúť držaniu bicykla dieťaťa, keď začne pedálovať. Chcete mu dať príležitosť, aby na bicykli samé balansovalo a cítilo sa dostatočne sebavedomé na to, aby jazdilo samo. Ak má dieťa problém to cítiť, môže mu pomôcť podržať bicykel na krátky úsek. Ak mu to ešte neje a musíte bicykel držať aj dlhé úseky, možno bude potrebovať viac práce na rovnováhe, kým bude pripravené na tento krok.

 

Precvičte si nastupovanie a vystupovanie z bicykla

Je to často prehliadaný krok, ale niektoré dieťa môže potrebovať trénovať nastupovanie a zostupovanie z bicykla. Povzbudzujte ho, aby to urobilo niekoľkokrát, aby sa cítilo pohodlne a sebaisto.

 

Naučiť sa zastaviť a otočiť sa

Naučiť sa zastaviť a otočiť sa je jedna vec, no druhá vec, na akom teréne to učiť dieťa, aby neohrozovalo ľudí. Nechoďte na začiatku na frekventované miesto, ako je chodník alebo cyklotrasa. Zostaňte na otvorenom priestranstve kde nechodia autá a veľa ľudí, a zistite, či sa dieťa dokáže udržať na bicykli pár metrov. Keď je v tom dobré a zastaví sa, keď treba, môžete vyskúšať chodník alebo slepú uličku, kde nie je príliš veľká premávka. Môžete tiež vziať dieťa na veľkú, rovnú, trávnatú plochu, aby ste mu pomohli zmierniť pády, kým sa bude učiť. Precvičte si pedálovanie a brzdenie pomocou týchto hier ako „Červené svetlo, zelené svetlo“. Meňte vzdialenosti a podporujte stále rýchlejšie zastávky. Umiestnite bezpečnostný kužeľ asi 3 až 6 metrov dopredu na zem a požiadajte dieťa, aby sa zastavilo skôr, ako doň narazí.

 

Riadenie a otáčanie bicykla

Keď zvládne šliapať na bicykli, môže začať trénovať zákruty. Povzbudzujte ho, aby robilo veľké, široké kruhy a čísla 8. Nechajte ho najskôr ísť do šírky a potom zmenšite zákruty. Nastavte rad kužeľov, alebo iných predmetov, ​​aby sa mohlo medzi nimi pohybovať. Po zvládnutí jednoduchých zákrut vyskúšajte náročnejší vzor.

 

Užívajte si to

Naučiť sa jazdiť na bicykli by malo byť v konečnom dôsledku zábavným procesom pre všetkých zúčastnených. Keď necháte dieťa učiť sa vlastným tempom a rýchlosťou, obaja si tento proces užijete oveľa viac. Prirodzene, mnohé deti sú trochu nervózne, keď sa učia jazdiť na bicykli. Učiť sa novým zručnostiam je ťažké. Vyžaduje si to, aby ste boli motivovaní dopracovať sa k cieľu, aby ste boli pokorní, aj keď to nejde podľa vašich predstáv, a aby ste sa po páde oprášili a skúsili to znova. Deti sú húževnaté, často sa učia rýchlejšie a sú viac ochotné riskovať ako dospelí, len im to svojou nervozitou neznechuťme.

 

Keď vaše dieťa úspešne zvládne všetky tieto zručnosti, môžete si spraviť aj krátky rodinný výlet na bicykloch. Ak sa rozhodnete ísť na dlhší výlet, môžete využiť cyklo pomôcky, kedy bicykel dieťaťa pripojíte o dospelácky bicykel a pomôžete mu tak prekonať dlhšie vzdialenosti, ktoré by jeho nohy ešte silovo nezvládli.

Čítajte viac o téme: Šport
Zdieľať na facebooku