Ranná rutina: Ako pripraviť deti do školy a nestratiť každé ráno nervy?

  Foto: Pexels

Prečo sa rána s deťmi zdajú byť také ťažké? 

 

Pre rodičov, najmä pracujúcich, je zvyčajne potrebné urobiť veľa práce skôr ako odídu z domu. Ráno je čas, v ktorom môžu byť najzreteľnejšie rozdiely v temperamente - dieťa, ktoré sa pomaly rozbieha, sa dostane do konfliktu s rodičom, ktorý má rýchle tempo. Alebo sa dieťa, ktoré je nervózne, dostane do konfliktu s rodičom, ktorý je tiež nervózny. Keďže hodiny tikajú do práce a na stretnutia, nastupuje zvyčajne boj o moc. Môžu nastať rôzne konfliktné situácie, ktoré neskôr dokážu veľmi rýchlo pokaziť takmer celý deň. Jedným z najlepších spôsobov, ako zostať pokojný a usporiadať sa, je mať rannú rutinu do školy. Rutina pomôže vášmu dieťaťu vedieť, čo sa deje, a zapamätať si, čo má robiť.

 

Ako vytvoriť rannú rutinu?

  1. Prvým krokom pri plánovaní rannej rutiny do školy môže byť vytvorenie týždenného rozvrhu s pripomienkami toho, čo dieťa potrebuje každý deň do školy. Napríklad športové oblečenie v stredu a v piatok, knihy v utorok a podobne. 
     
  2. Ďalším krokom je zoznam pravidelných aktivít a vecí, ktoré musíte urobiť, aby ste sa každý deň pripravili do školy. Tieto aktivity môžete rozdeliť na veci, ktoré môžete urobiť večer predtým, a na veci, ktoré musíte urobiť ráno. Napríklad večer predtým, môžete skontrolovať, čo dieťa potrebuje na ďalší deň, zabaliť veci do tašky, pripraviť desiaty a obedy. Medzi veci, ktoré je potrebné urobiť ráno, patria vstať z postele, mať zdravé raňajky, umyť sa, vyčistiť si zuby, obliecť sa a odchod z domu včas. Ak viete, že existujú veci, ktoré môžu ráno spôsobiť konflikt, skutočne vám môže pomôcť vyriešiť ich večer predtým. 
     
  3. Ak chcete prísť do práce a do školy včas, pravdepodobne budete musieť vykonávať svoje ranné aktivity v určitých časoch. Takže keď plánujete svoje ranné aktivity, je dobré myslieť na to: ako dlho trvajú tieto aktivity a kedy sa musia uskutočniť. 
     
  4. Vaša rodina bude mať svoj vlastný spôsob, ako robiť veci. Keď si vypracujete rannú rutinu, ktorá bude vyhovovať vašej rodine, napíšte si ju a zobrazte tak, aby ju každý videl. Môžete pridať obrázky, aby ste to dieťaťu uľahčili.

 

Tipy, vďaka ktorým bude vaša ranná rutina dobre fungovať

Dieťa môže narúšať rannú rutinu tým, že sa háda o raňajkách, debatuje o tom, čo si oblečie, alebo sa hrá, prípadne pozerá rozprávku, keď už má byť pripravené na odchod. Dieťa často vyhľadáva vašu pozornosť ráno, najmä keď sa ponáhľate. Veľmi skoro zistí, že keď vzdoruje, háda sa, tak dokáže upútať vašu pozornosť. Tieto ranné ťažkosti môžu nastať aj vtedy, keď mu venujeme dostatok pozornosti inokedy. Čo môžete urobiť, aby ste nespolupracujúce dieťa povzbudili a dali mu pocit moci a kontroly?

  • Zabezpečte, aby sa dieťa dostalo do postele včas a malo kvalitný a dostatočný čas na spanie. To mu pomôže prebudiť sa sviežo a v pohode. 
  • Vstaňte o 15-30 minút skôr, ako si myslíte, že je potrebné. Ráno tak získate viac času.
  • Privítajte ráno čo najpozitívnejšie. Dobrá nálada môže byť nákazlivá. Vy a vaše dieťa to môžete urobiť zdieľaním jednej veci, na ktorú sa každý z vás počas dňa teší. 
  • Dajte svojmu dieťaťu pokojné, jasné pokyny o tom, čo chcete, aby robilo, a hneď, ako začne spolupracovať, povzbuďte a pochváľte ho. Možno budete musieť mladšiemu dieťaťu častejšie pripomínať, čo a kedy má robiť. 
  • Vytvorte si s dieťaťom tabuľku rannej rutiny a zapojte dieťa otázkou: „Čo bude ďalej na tabuľke rutiny?“ Môžete mu pomôcť vystrihnúť obrázky a navrhnúť graf. Majte nálepky, ktoré môže umiestniť na kroky, ktoré dokončí. 
  • Zvážte budík aj v detskej izbe. To zaistí, že dieťa zobudíte každé ráno v rovnakom čase a nestratíte sa pri prezeraní e-mailov. 
  • Plánujte dopredu a dajte svojmu dieťaťu dostatok času, aby uspelo samo. Nezabudnite mu dať pripomienky a stanoviť jasné očakávania týkajúce sa jeho rannej rutiny.
  • Obmedzte rušivé vplyvy, ako je televízia, tablety a iné zariadenia, pokiaľ čas strávený pred obrazovkou nie je špeciálnou odmenou za to, že budete pripravení včas.
  • Venujte dieťaťu pozitívnu pozornosť za dobré správanie, a nie pozornosť za hádky či mrnčanie. Povedzte napríklad: „Mám rada, keď ješ pekne svoj chlebík“ namiesto „Prestaň sa hrať s tým chlebom“. To podporí správanie, ktoré chcete vidieť. 
  • Opýtajte sa ho, či by chcelo, aby ste mu pomohli s prípravou do školy. 
  • Snažte sa vyhýbať prednáškam. Namiesto toho si položte otázky „čo“ a „ako“ – napríklad „čo sa stane, keď sa ráno neoblečiete?“ Tieto otázky mu pomôžu rozmýšľať, zatiaľ čo prednášky ho môžu prinútiť prestať počúvať. 
  • Porozprávajte sa o časoch, keď ste prokrastinovali, čo sa stalo v dôsledku toho a ako ste sa pri tom cítili. Tieto rozhovory môžu byť pre dieťa poučné.
  • Niekedy dieťa naťahuje čas ráno ako spôsob, ako sa vyhnúť škole. Ak si myslíte, že by sa to mohlo stať aj vášmu dieťaťu, je dobré obrátiť sa na učiteľa, aby ste sa uistili, že neexistujú nejaké problémy, ktoré by mohli spôsobiť odmietnutie školy.

 

Denné rutiny pomáhajú rodinám organizovať sa, aby mohli vykonávať každodenné úlohy. Sú taktiež dobré aj pre dieťa. Usporiadané a predvídateľné domáce prostredie mu pomáha cítiť sa bezpečne a isto. Rutiny pomáhajú celkovému hladkému chodu rodinného života. Vďaka ním sa dieťa cíti bezpečne a rodičia sa cítia menej stresovaní.

Zdieľať na facebooku