Rozprávky pre deti: Škriatok v pyžamku

  

Škriatok v pyžamku je súbor 13 rozprávočiek, ktoré som začala spisovať pred niekoľkými rokmi pre nášho syna. Príbehy sme rozprávali každý večer a hrdinovia v príbehoch sa veľmi podobali na nášho malého nezbedníka, ktorý prežíval rôzne úskalia svojho predškolského veku (obdobie vzdoru, zbytočné kričanie, nechuť ráno vstať z postele, strach z neznámeho). Ako syn rástol, príbehov pribúdalo a ja som si ich zapisovala. Z mojich zápiskov sa po niekoľkých rokoch zrodila kniha, ktorá prináša príbehy s ponaučením aj iným deťom. Knižka vyjde v budúcom roku. Namiesto hlavného prvku ilustrácie bude knižka oživená detskou fotografiou s reálnymi detičkami a ich náladami. Ilustrácie budú mať tiež svoju veľkú úlohu pomôcť malému čitateľovi príbeh lepšie pochopiť. Knižka ponúka rodičovi milý nástroj, ako vyriešiť konkrétny detský problém prostredníctvom rozprávky. Hlavným hrdinom je zväčša chlapček alebo dievčatko. Každý príbeh má morálny alebo náučný odkaz pre dieťa. Po prečítaní ponúka rodičovi priestor na ďalší rozhovor s dieťaťom. Po každej rozprávke nájdete malé odporúčania, ako danú situáciu vylepšiť k čo najväčšej spokojnosti.

Každé dieťa túži byť skvelé, aj keď práve prežíva ťažšie chvíle. Verím v silu príbehu v kombinácii s rodičovským umením.

 

Dnes vám prinášam jednu zo svojich 13 rozprávok s názvom O chlebíkovej Aničke. Je pre všetky detičky, ktoré nerady jedia zdravé jedlá a uprednostňujú jeden druh potravín.

 

O chlebíkovej Aničke

V každom z nás bývajú dve chutné sestry. Chuť na zdravé jedlo, ktorá sa volá Frutuzela, a chuť na maškrtenie menom Dajmivela. Chute nerozprávajú, chute chutia. Vedia sliniť, silne túžiť, a aj bez hlasu volať po tom jedle, ktoré majú rady. Sú ako dve nezbedné klbká, ktoré šantia na jazýčku. Niekedy sa im šaty rozmotajú a šteklia jazýček tak, až sa mu slinky zbiehajú, a inokedy sa im šaty zamotajú, lebo majú chuť na niečo zdravé a zároveň veľmi chutné.

Tú z dvoch sestier, ktorú od malička povzbudzujeme a kŕmime, je tá je silnejšia. Častokrát narastie taká silná, že nám rozkazuje, a my musíme zjesť to, čo si ona zmyslí. Keď je chuť naplnená, nachvíľu zaspí. Ak sa v nás pravidelne prebúdza Frutuzela, pýtame si zdravé jedlo. No ak v nás drieme Dajmivela, urobíme všetko preto, aby sme dostali čo najviac nezdravého jedla a maškŕt.

 

Bolo jedno dievčatko, ktoré sa volalo Anička. Už ako malinké bábätko rada obžúvala kôrku z chlebíka. Ako rástla, ochutnala rožteky samé aj plnené, slané aj sladké, chlebík guľatý aj oválny. Anička sa rokmi do chlebíka zaľúbila. Samotnú Dajmivelu chlebík tak očaril, že pre Aničkine telo prestal byť zdravým jedlom. Dajmivela si pýtala rožtekové raňajky, na obed si želala chlebík s rožtekom a na večeru biely chlebík s tmavým. Anička jedla chlebíka tak veľa, že keby ju u lekára presvietili röntgenom, tak by uvidela namiesto svojich kostí kôrky a namiesto svojho žalúdka chlebíkovú striedku. Keď Anička nepapala, tak sa najradšej hrávala na princezné. Veľmi si želala, aby sa na skutočnú princeznú jedného dňa naozaj premenila.

Bol čas obeda. Anička si rozkladala svoje plastové príbory na princeznovský piknik, keď ju po tretíkrát vyrušila mama s tanierom polievky. Najprv Aničke doniesla polievku v zelenom tanieriku, potom v ružovej miske, a napokon v bielom slávnostnom tanieri. Anička len počula, ako mikrovlnka pípa, čo mama behala a prihrievala polievku na trikrát.

„Princezná, určite ochutnaj, polievočka v tomto čarovnom tanieriku je výborná. Samotné hviezdy do nej spadli, aby mohli svietiť cestou do tvojho bruška zdravej zeleninke,“ povedala maminka. Anička milovala, keď sa s ňou mama hrala. Priložila si studenú lyžičku k perám a pozrela na mamu.

„Ani náhodou. Prines mi chlebík.“

Mama už nevládala Aničku dlhšie prehovárať a rozhodla sa hru ukončiť.

„Pozri, Anička, môžeš si vybrať. Buď budeme pokračovať v hre a ty sa pritom naobeduješ, alebo tanieriky a poháriky odložíme a ty pôjdeš do svojej izby.“

Anička urobila grimasu akoby prehltla citrón s ježkovými pichliačmi.

„Milá princezná, na večeru ťa počká táto istá polievka,“ zakričala mama za utekajúcou Aničkou.

 

_ _ _

 

Prišiel čas večere. Za vrchom stola sedel kráľ otecko, z jednej strany mal princeznú Aničku, z druhej strany jej bračeka Mateja a kuchárkou a obsluhujúcou kráľovnou bola mama. Mama si už zvykla, že vždy hrala viac úloh naraz. Všetci sa pekne navečerali, len Anička sa stále mračila do taniera. Od stola odchádzala s plačom, lebo žiadne pečivo nedostala. Keď rodičia a jej starší braček Maťko už dávno spali, Anička sa na posteli stále prevaľovala. To už ju šteklila po hrdielku Dajmivela. Prenášala túžbu po pečive zo seba na hladnú Aničku. Tá to nevydržala a po špičkách sa vybrala do kuchyne. Z chlebníka si uchmatla dva biele krajce chleba, s ktorými cupitala naspäť pod prikrývku. Hneď sa jej ľahšie zaspávalo a omrvinky na ružovej plachte jej vôbec nevadili. To už spokojne spala aj Dajmivela, ktorá bola sladko unavená po skvelej večeri a pekne si v Aničkinom tele rástla a rástla.

 

_ _ _

 

Ráno sa zobudil otecko ako prvý. Vošiel do detskej izby k deťom, aby ich ešte poprikrýval, keď v tom, čo to!? V Aničkinej posteli ležala postava veľká ako Anička. Tvár mala okrúhlu ako tvarohový koláč, bruško z bochníka a ručičky i nožičky vyzerali ako dobre prepečené francúzske bagety. Chodidielka sa veľmi podobali na tučné bosniaky a dlane dievčatka na lúpačky! Anička sa v noci premenila na chlebíkové dievčatko!

„Pre pána kráľa!“ zvolal zdesený otecko a sadol si na ružovú posteľ tak prudko, že baldachýn podskočil a matrac sa zatriasol.

Anička sa zobudila. Lenivo zívla. Pozrela na svoju rúčku z lístkového cesta a na svoje pršteky - maličké voňavé rožteky!

„Jáj!“ zvrieskla....

 

Celú rozprávku si môžete stiahnuť a vytlačiť TU.

 

Aktivity s deťmi po rozprávke:

  • Vysvetlite deťom, že každý z nás občas bojuje s nezbednou chuťou Dajmivelou. Jedného prepadne chuť na sladké, druhého chuť na slané, ďalšieho zas chuť na pikantné. Mali by sme sa naučiť svoje chute kontrolovať, aby neprerástli do tučných klbiek závislosti.
  • Pri nakupovaní či vykladaní nákupu poukážte na rozmanitosť stravy vo vašej domácnosti.
  • Poproste dieťa, nech vám pomôže vybrať potraviny, ktoré by mali papať všetky detičky z Bylinkovej čakárne, aby boli zdravé.
  • Porozprávajte sa aj o kamarátoch zo škôlky, či sú alebo nie sú prieberčiví. Všímajte si pozorovacie schopnosti vášho dieťaťa.
  • Sami buďte príkladom zdravého stravovania. Začnite deťom pravidelne variť, najlepšie hneď od prvých príkrmov, a vaši jedáci budú domácu stravu vždy preferovať.Od malička mu nastavujte jeho vnútorné stravovacie hodiny na pravidelnosť a pestrosť, aby aj v dospelosti tikali perfektne.

 

Ste zvedaví, aké ďalšie rozprávky nájdete v knihe Škriatok v pyžamku?

Obsah knihy

  1. O neposlušnom zúbku (pre detičky, ktoré si nechcú umývať zúbky )
  2. Karosa a Burizón (pre detičky, ktoré sa občas vysmievajú)
  3. O unavenom hlásku (pre detičky, ktoré veľa kričia)
  4. Pani Zlosť (pre  detičky, ktoré sa často hnevajú)
  5. Škriatok v pyžamku (pre detičky s bohatou fantáziou)
  6. Nový domov (pre detičky, ktoré často hádžu a kazia hračky)
  7. O dažďovej kvapke (pre detičky, ktoré rady sledujú obláčiky)
  8. O  vraňom kráľovstve (pre detičky, ktoré si nerady strihajú nechtíky)
  9. Ujo Záchodík (pre detičky, ktoré sa nechcú vzdať plienočky či nočníčka)
  10. O chlebíkovej Aničke (pre detičky, ktoré uprednostňujú jeden druh potravín)
  11. O mestečku, kde sa nikomu nič nechcelo (pre detičky, ktorým sa  nechce ráno vstávať do škôlky)
  12. O zázračných okuliaroch (pre detičky, ktorým predpísali okuliare alebo ich nosia)
  13. Bosorácka bodka na záver (pre detičky, ktoré sa neboja bosoriek)

 

Foto: Lucia a Peter Turňovci/ www.lupephotography.com

Ilustrácia: Jana Luptáková-Ďurjáková

Háčkované korunky z dielne: Elina Design / www.sashe.sk/ElinaDesign

Anička: Nelly Ocharovichová

Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi, Knihy pre deti, Rozprávky
Zdieľať na facebooku