Pijete veľa kávy? Jej nadmerná konzumácia môže ohrozovať zdravie vášho mozgu

Nadmerná konzumácia kávy môže ohroziť váš mozog.
Nadmerná konzumácia kávy môže ohroziť váš mozog. / Foto: Pexels

Koľko šálok kávy denne je priveľa a ohrozuje vaše zdravie? 

 

Voňavá šálka kávy je obľúbeným začiatkom dňa pre mnohých ľudí na celom svete. Zatiaľ čo si väčšina dopraje zo dve šálky kávy denne a robia tak pre svoje zdravie dobre, tí, čo popíjajú jednu šálku kávy za druhou, naopak svojmu zdraviu ubližujú. Čo sa môže stať, ak si každú pracovnú prestávku spájate s popíjaním tohto voňavého nápoja? 

 

Nedávny výskum austrálskych vedcov uverejnený  v časopise Nutritional Neuroscience preukázal, že priveľká konzumácia kávy môže byť nebezpečná pre ľudský mozog.  

 

Silných kávičkárov ohrozuje demencia

Vedci v Austrálii zistili, že vysoká konzumácia kávy je spojená s menším celkovým objemom mozgu a s 53-percentným zvýšeným rizikom demencie. Hoci vedci nepotvrdili, že nadmerné pitie kávy priamo spôsobuje demenciu, autori novej štúdie varujú pred vysokou spotrebou kofeínu.

Na štúdii sa podieľali vedci z University of South Australia, University of Cambridge a University of Exeter. Zistenia v štúdii sú založené na návykoch pitia kávy viac ako 398 000 dospelých, ktorí sa zúčastňujú dlhodobej britskej štúdie, vrátane viac ako 17 000 tých, ktorí podstúpili magnetickú rezonanciu mozgu. 

Ľudia, ktorí uviedli, že pijú najviac kávy, definovaných ako viac ako šesť šálok denne, mali „pozoruhodné nárasty“ pravdepodobnosti demencie - o 53% vyššie v porovnaní s ľuďmi, ktorí pili len jednu až dve šálky denne, a to aj po úprave podľa životného štýlu a ďalších faktorov.

Autori napísali, že neboli nájdené žiadne rozdiely v odhadoch medzi mužmi a ženami alebo medzi rôznymi vekovými skupinami. A čím viac kávy ľudia pili, tým viac sa zmenšovali objemy ich mozgov.

Starnutím síce každý pociťuje určité zmenšenie objemu mozgu, ale väčšia strata jeho objemu alebo atrofia objemu mozgu môžu byť spojené s demenciou, poznamenala doktorka Amy Guzik, neurologička z Wake Forest Baptist Health vo Winston-Salem v Severnej Karolíne a členka Americkej neurologickej asociácie.

Vedci sa v štúdii pozreli aj na spojenie mŕtvice a pravidelného príjmu kofeínu. Dôkazy však boli v tomto prípade menej silné. Lekári preto nepovažujú pitie kávy za rizikový faktor pri mozgovej príhode. 

 

Koľko kávy je priveľa?

Koľko tohto obľúbeného nápoja je už pre vaše telo priveľa? Nová štúdia neumožnila vedcom presne kvantifikovať, koľko kofeínu je príliš veľa, ale zistenia naznačujú, že by sme si mali udržať denný príjem kofeínu na 300 miligramoch alebo o niečo nižších dávkach, čo vyjde na zhruba štyri šálky espressa. Nadmerné škodlivé množstvo podľa nich teda predstavuje približne 6 šálok kávy denne a viac v závislosti od toho, aký druh kávy obľubujete a koľko je v ňom kofeínu.

Koľko kofeínu je v espresse či iných nápojoch. / Zdroj: coffeespot.cz

 

K prejavom nadmerného pitia kávy patrí napríklad nervozita, podráždenosť, zrýchlený tep a tiež nespavosť či migrénu.

Doprajte si primerané množstvo kávy a užívajte si jej pozitíva

Vedci v štúdii tiež upozorňujú, že káva má blahodarné účinky na náš organizmus, ak ju pijeme v rozumnom množstve. V primeranom objeme nám môže dodať novú energiu, pomôcť pri koncentrácii, zlepšiť náladu či obmedziť depresiu. Ľudia, ktorí pijú pravidelne mierne množstvo kávy, majú tiež menšiu pravdepodobnosť úmrtia na cukrovku, srdcové choroby a iné choroby.

Šálka za šálkou ale môže ľahko blahodarné účinky kávy zmeniť na zdravotné riziko, preto na to nezabúdajte.

Čítajte viac o téme: Výskum
Zdieľať na facebooku