Pohybom ku zdraviu? Bratislavskí škôlkari začínajú rána behom cez les a zdolávaním prekážkových dráh

Ranná rozcvička v lese susediacom so škôlkou littleBIG na Kramároch.
Ranná rozcvička v lese susediacom so škôlkou littleBIG na Kramároch. / Foto: littleBIG

Odborníci už dlhšie upozorňujú, že dnešní škôlkari majú slabú koordináciu tela a nedostatok pohybu. V bratislavskej škôlke littleBIG na Kramároch sa preto rozhodli venovať poctivým ranným rozcvičkám už aj s najmenšími deťmi.

 

Čoraz častejšie počuť hlasy odborníkov, že deti, ktoré odchádzajú z predškolských zariadení do škôl, nemajú dostatočne vyvinutú hrubú a jemnú motoriku. Môže za to nedostatok pohybu. Zatiaľ čo kedysi trávili deti takmer všetok svoj voľný čas vonku v záhrade, lozením po stromoch či preliezkach alebo na ulici s kamarátmi, do života dnešných detí neodmysliteľne pribudli lákavé obrazovky tabletov, mobilov a televízie. Sedavý spôsob života má ale negatívne následky nielen na chrbticiach dospelákov pracujúcich v kanceláriách, ale aj na najmenších deťoch. Pohyb je totiž dôležitý nielen pre rozvoj motoriky, ale aj pre zdravý rozvoj mozgu. 

 

Rána plné pohybu

Bratislavskú škôlku littleBIG vedie Michal Kubalák. Okrem manažmentu škôlky si zobral za svoju úlohu aj pravidelný pohyb s deťmi. M. Kubalák je športovec telom i dušou. Vyštudoval učiteľstvo telesnej výchovy a okrem učenia telesnej na Gymnáziu Jura Hronca a vedenia hodín plávania s deťmi profesionálne trénoval pár rokov aj policajných dôstojníkov v Spojených arabských emirátoch. Život bez pohybu si nevie predstaviť a preto sa snaží podporiť v ňom maximálne aj deti v ich novej škôlke littleBIG.

„Pohyb je pre dnešné deti veľmi dôležitý. Mojou snahou je naučiť naše deti vnímať pohyb ako prirodzenú a každodennú súčasť života. Mnohonásobne sa im to neskôr v živote vráti,“ hovorí riaditeľ.

 

Ako vyzerajú rozcvičky s trojročnými deťmi?

„Deti sa potrebujú hlavne veľa a prirodzene hýbať, preto kombinujeme cvičenie v triede s pohybom na čerstvom vzduchu na školskom ihrisku, alebo v priľahlom lese,“ približuje riaditeľ.

 

Ranný beh škôlkarov voňavým lesom, ktorý susedí s materskou školou littleBIG. / Foto: littleBIG

 

A ako také ranné rozcvičky vyzerajú bežne v praxi? „Cviky a jednotlivé činnosti sú zamerané na rozvoj základných zručností a pohybových návykov. Sú to napríklad chôdza, beh, lezenie, skákanie či zdolávanie rôznych prírodných, alebo umelo vytvorených prekážok,“ vysvetľuje riaditeľ škôlky.

 

Počúvať pokyny, zopakovať ukázaný pohyb a udržať pritom rozostupy nie je v tomto veku vôbec jednoduché. Napriek tomu sa to deťom krásne darí. / Foto: Zuzana Gránska

 

Cvik strieška - deti pri ňom zapájajú množstvo svalov celého tela. / Foto: Zuzana Gránska

 

Výskokmi do výšky ako žabky si trénujú koordináciu tela i silné nôžky. / Foto: Zuzana Gránska

 

A ako stojí bocian? Ďalší náročný cvik na koordináciu tela.

 

Lozenie na prezliezkach patrí tiež k prirodzenému a obľúbenému posilňovaniu svalstva celého tela. / Foto: Zuzana Gránska

 

„Veľmi obľúbené je prekonávanie prekážkovej dráhy, alebo napríklad jednoduché pohyby, ktorými napodobňujeme rôzne zvieratká. Hlavne to musí mať akúsi formu príbehu, aby činnosti neboli nudné a udržali pozornosť detí. Často spájame pohybovú aktivitu s konkrétnou témou, ktorú majú v daný týždeň pripravenú pani učiteľky,“ dodáva Michal Kubalák.

 

Interiérové prekážkové dráhy postavené z mäkkých nestabilných prvkov. Deti si tu trénujú udržiavanie rovnováhy. / Foto: littleBIG

 

Už pár mesiacov pravidelného spoločného pohybu prináša u detí svoje ovocie. Podľa riaditeľa škôlky sú deti čoraz obratnejšie i sústredenejšie. „To je pre nás veľkou motiváciou v týchto aktivitách dlhodobo pokračovať," hovorí nadšene Michal Kubalák.

 

 

Zapíšte vaše dieťa do škôlky littleBIG aj vy!

Zdieľať na facebooku