Najkrajšie škôlky na Slovensku sú pre deti skutočným rajom

Najkrajšie škôlky na Slovensku, v ktorých si na dizajne dali záležať.
Najkrajšie škôlky na Slovensku, v ktorých si na dizajne dali záležať. / Zdroj: archívy MŠ

Ozajstný raj pre deti. Aj takto by sa dali opísať niektoré slovenské škôlky, kde tímy architektov a učiteľov mysleli na deti do posledného detailu.

 

Zvyčajne s úžasom pozeráme na materské školy v škandinávskych či ázijských krajinách. Dizajn, v ktorom sa spája jednoduchosť, čisté línie, hravosť a prepojenie s prírodou sú znaky, ktoré priam podporujú, aby sa deti v takomto prostredí cítili dobre a dokázali nasávať čo najviac nových informácií a skúseností. Krásne moderné škôlky sa už ale objavujú postupne aj na Slovensku. Zatiaľ sú to len súkromné materské školy, ale konečne môžeme vidieť trend, že prostredie, v ktorom sa deti učia, sa stáva prioritou aj u nás. Pozrite si najkrajšie slovenské škôlky, v ktorých si na dizajne naozaj dali záležať.

 

Súkromná materská škola littleBIG, Bratislava

Materská škola littleBIG / Zdroj:  littleBIG

 

Moderná škôlka littleBIG má v Bratislave exkluzívnu polohu a môže sa pýšiť tým, že je dokonale prepojená s prírodou. Nachádza sa v bezprostrednej blízkosti Železnej studničky, ktorá je súčasťou bratislavského lesoparku. Okrem toho má aj veľké vlastné ihrisko, kde sa deti môžu za každého počasia dostatočne vyšantiť na čerstvom vzduchu.

 

Materská škola littleBIG / Zdroj:  littleBIG

 

Materská škola sa nachádza na prízemí multifunkčnej budovy. Moderný dizajn ideálne dopĺňajú veľké presklené okná, čo umožňuje neustály kontakt detí v triedach s vonkajším prostredím, prírodou a deti majú tiež po celý deň dostatok prirodzeného svetla.

 

Materská škola littleBIG / Zdroj:  littleBIG

 

Triedy sú svetlé, priestranné, s vysokými stropmi. Atmosféru decentne dopĺňajú farebné tapety. Každá trieda má iný odtieň – zelená, žltá, oranžová, ružová alebo modrá. Pocit blízkosti prírody dotvára aj svetlý dubový nábytok s farebnými hravými prvkami ako je autodráha, detská kuchynka či malá dielnička pre malých majstrov, kde sa deti môžu venovať remeselným prácam a zlepšovať si jemnú motoriku montovaním šróbov či zabíjaním klincov do dreva.

 

Materská škola littleBIG / Zdroj:  littleBIG

 

Výnimočným prvkom je v škôlke littleBIG špeciálna relaxačno-terapeutická miestnosť Snoezelen. Deti sa sem chodia stíšiť, oddýchnuť si a načerpať novú energiu alebo sa učia nové informácie aj vďaka zapojeniu všetkých zmyslov, čo im umožňuje premietanie na stenu, farebné svetelné efekty, ozvučenie miestnosti a voňavý difúzer.

 

Materská škola littleBIG - relaxačna miestnosť / Zdroj:  littleBIG

 

V materskej škole mysleli aj na to, že deti potrebujú okrem dostatku pohybu na čerstvom vzduchu a spojenia s prírodou aj veľa umeleckých zážitkov. Trieda s divadlom je preto dokonalým zázemím, kde deti môžu spoznávať spev, tanec, divadlo a tiež prezentovať hrdo rodičom alebo iným hosťom, čo sa naučili.

 

Súkromná materská škola littleBIG - Veľká trieda s divadlom / Zdroj:  littleBIG

Súkromná materská škola littleBIG - Veľká trieda s divadlom

 

Škôlka sa časom plánuje rozširovať do zatiaľ nevyužitých priestorov v podzemí. Podľa záujmu rodičov sa vedenie rozhodne, či tam bude sauna, bazén s morskou vodou alebo niečo úplne iné. 

 

Celkový dojem v každom priestore dotvárajú detaily. V materskej škole littleBIG vsadili na originálne drevené prírodné dekorácie z kmeňov starých stromov, ktoré zdobia steny priamo na vstupe do škôlky, na chodbách či v jedálni. Alebo ako taburetky pre hostí. Každý z nich je jedinečný kúsok a vnáša atmosféru lesa aj do interiéru.

 

Materská škola littleBIG - drevené deokrácie / Zdroj:  littleBIG

Materská škola littleBIG - drevené taburetky / Zdroj:  littleBIG

 

Napriek množstvu výhod, akými sú poloha či nadštandardné vybavenie a cudzie jazyky je materská škola cenovo dostupná a jej školné je v bratislavskom priemere. 

 

Pozrite si malú ochutnávku, ako vyzerá atmosféra v škôlke.

 

 

Všetky potrebné informácie o materskej škole nájdete na: www.littlebig.sk

 

Súkromná materská škola Guliver, Banská Štiavnica

Nielen vo veľkom meste môže vzniknúť unikátna moderná škôlka. Dokonalým príkladom je materská škola Guliver v malom historickom mestečku Banská Štiavnica. Je vynikajúcou ukážkou toho, ako možno v praxi myslieť na deti až do posledného detailu. V roku 2016 stavba získala dokonca viaceré architektonické ocenenia.

 

 

Materská škola vznikla na okraji Banskej Štiavnice v rekordne krátkom čase prestavbou budovy rodinného domu. Má dve podlažia, pričom horné podlažie s triedami je priamo prepojené s východom na terasu. Dokonalé celodenné spojenie s prírodou tu taktiež zabezpečujú veľké okná. Architektúra budovy podporuje rôznymi prvkami detskú hravosť, fantáziu, ale aj pohyb a učenie.

 

Pozrite si jedinečné priestory materskej školy Guliver, kde mysleli na deti do posedného detailu.

 

 

 

Súkromná materská škola Funiversity Cambridge Kindergarten, Bratislava

Táto súkromná anglická materská škola sa nachádza v blízkosti Horského parku v Bratislave. Taktiež je orientovaná do dvora a prepojená s prírodou veľkými oknami. Veľkorysé priestory architekti obohatili v interiéry aj saunou a bazénom, ktoré slúžia na podporu pohybu a budovanie imunity u detí.

 

Materská škola susedí so základnou školou Cambridge International School, kde neskôr väčšina detí pokračuje v štúdiu.

 

 

Súkromná materská škola Bystrá škôlka Sky Park, Bratislava

V novej luxusnej bratislavskej mestskej štvrti Sky Park v Starom meste neďaleko nábrežia Dunaja pribudlo veľké množstvo bytov i prevádzkových priestorov. Aj preto bolo viac ako isté, že dopyt po službách materskej školy tu bude v nasledujúcich rokoch narastať.

Moderný dizajn komplexu budov, v ktorých sa škôlka nachádza, vytvorila známa architektka Zaha Hadid. Veľké okenné plochy zabezpečujú spojenie s okolitým prostredím a tiež ihriskom. Interiér je zaliaty denným svetlom. Architekti sa vyhli členeniu priestoru priečkami. Vsadili na veľký otvorený priestor, ktorý je členený len bledým dreveným nábytkom.

 

 

Pozrite si krátke video, ako nová materská škola priamo v srdci Bratislavy vyzerá.

 


* Sponzorovaný obsah
Čítajte viac o téme: Dizajn | Moderné školy
Zdieľať na facebooku