Zažite s deťmi nezabudnuteľný školský výlet do rakúskeho zámku Schloss Hof len pár minút od Bratislavy

Jedinečný rakúsky zámok Schloss Hof sa nachádza približne 30 minút chôdze z bratislavskej Devínskej Novej Vsi.
Jedinečný rakúsky zámok Schloss Hof sa nachádza približne 30 minút chôdze z bratislavskej Devínskej Novej Vsi. / Zdroj: Schloß Schönbrunn Kultur- u. Betriebsges.m.b.H.

Hľadáte inšpiráciu na jedinečný školský výlet či exkurziu s deťmi? Len pár kilometrov za slovenskými hranicami s Rakúskom môžete objavovať krásu histórie na najväčšom vidieckom barokovom zámockom komplexe Rakúska. Jeho jedinečnosť vám navyše predstavia slovenskí sprievodcovia. Stačí si vybrať z bohatej ponuky zážitkových programov a rezervovať termín.

 

Rakúsko je krajina nesmierne bohatá na historické zámky či prírodné poklady. Mnohí Slováci ani netušia, že za nimi nemusia cestovať vôbec ďaleko. Priamo za slovenskými hranicami, len pár minút chôdze z bratislavskej Devínskej Novej Vsi, sa nachádza najväčší vidiecky rakúsky zámocký komplex – Schloss Hof. Tento architektonický skvost bol v 17. storočí letným sídlom princa Eugena Savojského, považovaného za jedného z najväčších bojovníkov proti Turkom, a o tridsať rokov neskôr toto vidiecke sídlo slúžilo obľúbenej panovníčke Márii Terézii. Zámok je neustále zveľaďovaný a vďaka svojim skvostným historickým budovám a nádherným záhradám je doslova pastvou pre oči. Ak chcete s deťmi zažiť niečo výnimočné, existuje vicero dôvodov, prečo ísť na výlet práve do Schloss Hofu.

 

Zámocký areál Schloss Hof počas leta / Foto: © Tom Lamm

 

6 dôvodov, prečo sa s deťmi vybrať do zámku Schloss Hof

 

1 | Jednoduchá a bezplatná doprava - pešo alebo kyvadlovou dopravou

Výlet do neďalekého Schloss Hofu je z bratislavskej Devínskej Novej Vsi príjemnou prechádzkou po bezpečnej ceste a takmer celý čas po rovine. Zvládnu ju aj najmenšie deti. Počas cesty sa budete kochať krásnou prírodou a ponad rieku Moravu prejdete novým Cyklomostom slobody. Trasa vás dovedie priamo k východnej bráne zámockého komplexu. Cesta chôdzou od zastávky v Devínskej Novej Vsi po bránu vám potrvá približne 30 minút a štandardne býva otvorená cez víkendy a sviatky od 10:00 hod. Školské skupiny majú na požiadanie možnosť využiť východnú bránu ako vstup aj cez pracovné dni. V prípade, že by ste plánovali na zámok skorší príchod, stačí to vopred oznámiť a vstup vám bude zabezpečený už od 9:00 hod.

 

Most Slobody nad riekou Morava. / Zdroj: structurae.net

 

Ak sa chcete vyhnúť turistike a rozhodnete sa radšej využiť s vašou triedou dopravný prostriedok, ideálny je vlak, ktorý vás odvezie na stanicu Marchegg a odtiaľ už chodí bezplatná kyvadlová doprava. Keďže sa však v tomto období do komplexu chystajú na výlety viaceré skupiny, je dobré, ak sa o možnostiach kyvadlovej dopravy pre vašu skupinu informujete vopred. 

 

Tu nájdete časy kyvadlovej dopravy aj všetky dôležité informácie k ceste na zámok Schloss Hof.

 

2 | Zážitkové učenie expedíciou do minulosti

Nemusíte deťom pred tabuľou monotónne rozprávať o Habsburgovcoch a bitkách proti Turkom. Zážitkové učenie má omnoho silnejší efekt. Vydajte sa na zábavnejšiu cestu do minulosti a navštívte autentické honosné komnaty Eugena Savojského a Márie Terézie. Spoznajte prirodzeným spôsobom život, aký v tom čase viedli panovníci aj ich poddaní priamo na zámku.

 

Prevádzkovatelia zámockého komplexu si pre deti zo slovenských základných a materských škôl pripravili bohaté zážitkové programy. Každá trieda si môže vybrať hodinový či dvojhodinový program prispôsobený veku detí, ktorý ju najviac zaujme. Dôležité je prihlásiť sa čo najskôr, aby vás mohol sprevádzať slovensky hovoriaci sprievodca.

V ponuke nájdete celkovo 9 zážitkových programov, ktoré sú venované atraktívnym témam. Obsahujú rôzne aktivity, aby sa deti niečo nové naučili i zabavili. Jeden program vás prevedie skvostnými barokovými záhradami s fontánami zámockého komplexu, iný vám umožní nahliadnuť do historických zámockých komnát, alebo sa deti môžu stať súčasťou napínavého rozprávkového príbehu. Prípadne môžu dobrodružným spôsobom spoznať život paholkov a slúžok na statku alebo skryté podzemné zámocké chodby, ktoré slúžili služobníctvu. „Aj touto cestou sme chceli pedagógom priblížiť, ako môže vyzerať zážitková pedagogika a že informácie je možné deťom podávať pútavým spôsobom aj mimo tried,“ hovorí Annamária Dudášová, marketingová manažérka zámockého areálu Schloss Hof.

 

Podrobnú ponuku programov si môžete pre vašu triedu vybrať TU:

 

 

Program so sprievodcom si vopred zarezervujte u p. Martina Šveca na e-mailovej adrese: [email protected]

 

Navyše v tomto období na zámku nájdete aj pôsobivú interaktívnu výstavu Hra s jedlom. Tá je prepojená aj na neďaleký zámok Niederweiden vzdialený od Schloss Hofu len pár minút chôdze. Výstava oboznamuje deti, ako sa v dnešnej dobe jedlo dostane od jeho výrobcu až do supermarketu a približuje logistické procesy, ako to všetko prebieha. Dokumentuje zmeny našich zvykov pri nakupovaní – posun od malých obchodíkov s potravinami až po veľké supermarkety a digitalizáciu nákupu. Poukazuje na to, akú úlohu má v tomto procese človek ako spotrebiteľ. „Výstava sa tiež zaoberá kultúrou stolovania, teda zvykmi, tradíciami a rituálmi týkajúcimi sa jedla a stolovania v rozličných krajinách," približuje A. Dudášová.

 

Výstava Hra s jedlom na zámku Schloss Hof a Niederweiden / Foto: Schloß Schönbrunn Kultur- u. Betriebsges.m.b.H.

 

3 | Terasovité záhrady na relax a piknik ako stvorené

Nádherné zelené trávniky, pestrofarebné kvetinové záhony a fontány sú doslova balzamom na dušu. Ak sem zavítate, určite si pribaľte chutné občerstvenie na piknik a poležte si na tomto zelenom koberci, o ktorý sa precízne starajú desiatky záhradníkov po celý rok.

Novinkou je od mája aj unikátny labyrint a vyhliadková plošina, ktoré sú výsledkom rozsiahlej rekonštrukcie 7. terasy barokovej záhrady.

 

4 | Mini ZOO

Areál dopĺňa idylický statok s približne 200 zvieratami. Deti sa tu môžu zoznámiť so staro-rakúskymi domácimi zvieratami. Môžete sa tešiť na poníky, barokové oslíky, pávy a mnoho iného. „Okrem nich si v areáli nažívajú aj exotickejšie zvieratká, ktoré by ste tu nečakali, ako napr. ťavy či alpaky," dopĺňa marketingová manažérka.

 

Oslíky na zámku Schloss Hof / Foto: © Sylvia Platzer

 

5 | Ihrisko

Po programe sa deti môžu dosýta vybehať a zabaviť na miestnom ihrisku s vodnými atrakciami a dobrodružným tematickým okruhom. 

 

6 | Dva zámky a jeden výlet

Návštevou zámku Schloss Hof sa váš výlet skončiť nemusí. Len približne 3 km je vzdialený nemenej zaujímavý poľovnícky zámok Niederweiden. Dal ho postaviť Gróf Ernst Rüdiger von Starhemberg v roku 1693. Nájdete v ňom očarujúcu oválnu sálu s motívmi exotických rastlín, vtákov a orientálych hudobníkov na stenách. Pôvodná baroková kuchyňa, ktorá reprezentuje pôvodné zariadenie, patrí k najkrajším prvkom zámku a je skutočnou vzácnosťou. „Rada by som tiež pripomenula, že ak návštevníkov zaujme výstava Hra s jedlom, odporúčam, aby pokračovali v jej objavovaní na zámku Niederweiden. Čaká ich tam jej rovnako pútavá 2. časť s rozmanitými interaktívnymi exponátmi," dodáva A. Dudášová.

 

Zámok Niederweiden / Foto: Gerfried Tamerler

 

Všetky potrebné informácie k vášmu výletu do zámku Schloss Hof nájdete na www.schlosshof.at/sk. Aktuálne dianie na zámku môžete sledovať aj na Facebooku na www.facebook.com/Schlosshof


Článok vznikol v spolupráci s Schloß Schönbrunn Kultur- u. Betriebsges.m.b.H. 
Zdieľať na facebooku