Psy a mačky zabraňujú u detí rozvoju alergií, tvrdí švédsky výskum

Vedci tvrdia, že ak deti od narodenia prichádzajú do kontaktu so psami a mačkami, sú odolnejšie.
Vedci tvrdia, že ak deti od narodenia prichádzajú do kontaktu so psami a mačkami, sú odolnejšie. / Zdroj: Nicole Polk

Deti, ktoré majú možnosť vyrastať od narodenia so psíkmi alebo mačkami, majú podľa švédskych vedcov jednu veľkú výhodu. Alergie sa im vyhýbajú.

 

Švédski vedci z Univerzity v Göteborgu realizovali výskum, ktorí tvrdí, že deti, ktoré vyrastali so psíkmi alebo mačkami, mali výrazne menšiu pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinie v neskoršom veku alergia. Výskum uverejnil odborný magazín PLOS One.

 

Výskum bol realizovaný na 7- až 9-ročných deťoch, ktoré ako bábätká vyrastali s domácimi zvieratkami. Vedci zistili, že vďaka tomu sa ich imunita poslnila natoľko, že mali až o polovicu menšie riziko, že by v neskoršom veku museli bojovať s alergiou v porovnaní s deťmi, ktoré vyrastali bez týchto chlpatých domácich miláčikov. Bill Hesslemar, pediater a spoluautor štúdie, predpokladá že to majú na svedomí mikróby, ktoré zvieratá prenášajú.

 

Švédski vedci sledovali viac ako tisíc 7 a 8-ročných detí a 249  detí vo veku 8 až 9 rokov. Odborníci sa rodičov pýtali, či ich deti mali za posledných 12 mesiacov skúsenosti s astmou, ekzémami alebo sennou nádchou. Zároveň zisťovali, či mali deti od narodenia domáce zvieratá, s ktorými vyrastali. Zistili, že deti, ktoré vyrastali v domácnosti s psami alebo mačkami, trpeli príznakmi alergie menej často.

 

 Zdá sa, že ak žije s čím viac mikróbmi sa deti dostávajú od raného detstva do kontaktu, tým sú odolnejšie, myslí si profesorka Mimi Tangová, imunologička z Murdochovho detského výskumného inštitútu v Melbourne, ktorá nebola súčasťou výskumu.

„A netýka sa to len alergií, ale aj autoimúnnych ochorení, zápalových ochorení čreva, metabolických ochorení ako obezita alebo cievne ochorenia,“ približuje výhody spolužitia so zvieratami Tangová. Upozornila tiež, že zaujímavé zistenie je, že čím viac zvierat doma máte, tým ste viac chránení. Dôležité ale je, aby deti prišli do kontaktu so zvieratami približne do 3 rokov od narodenia.

Čítajte viac o téme: Výskum, Alergie u detí
Zdieľať na facebooku