Slovenka zachytáva 10-dňové bábätká v krojoch. Ich fotografie tešia všetky generácie

Rodinná fotografka MONIKA KLUČIAROVÁ má vášeň pre fotenie novorodencov v krojoch.
Rodinná fotografka MONIKA KLUČIAROVÁ má vášeň pre fotenie novorodencov v krojoch. / Foto: krojovanebabatka.sk

MONIKA KLUČIAROVÁ je fotografka, ktorá si našla vo svojej profesii neobyčajnú cestu. Vždy ju fascinovali kroje a folklór, a tak sa na jej fotografiách začali prvky folklóru postupne zobrazovať. Až prišla s čarovným nápadom - začala fotografovať bábätká v krojoch. Svoj projekt nazvala Krojované bábätká.

 

Monika je rodinná fotografka a roky fotila novorodeniatka. Chýbalo jej však v jej fotografiách čosi jedinečné, hodnotné, čo okrem roztomilého bábätka nadchne úplne každého. Kroje a tradície ju fascinovali od detstva a tak sa jedného dňa zrodila myšlienka: „Čo tak spojiť krásu krojov a pár dňové bábätká?“

 

Foto: krojovanebabatka.sk

 

Milovala ich živé farby a vzory od výmyslu sveta a bola si istá, že slovenské kroje prinesú úprimnú radosť každej generácii v rodine, pre ktorú bude fotografie zhotovovať. „Kroje sú nádhernou prácou našich predkov a verila som, že v kombinácii s najnevinnejšou ľudskou krásou, to bude mať svoje čaro,“ spomína Monika na svoje začiatky.

 

Foto: krojovanebabatka.sk

 

Bábätká na jej fotografiách majú väčšinou do 10 dní, aby fotenie pre ne nebolo trápením, ale pokojne pri ňom dokážu spinkať. Ak sa totiž bábätko nestihne nafotiť najneskôr do 14 dní, tak je to každým dňom náročnejšie a samotné fotenie trvá dlhšie.

 

Foto: krojovanebabatka.sk

 

Kroje novorodencom Monika dáva vyrábať na mieru a sú to dokonalé miniatúry krojov, ktoré nosia dospelí. Chodí po Slovensku a vyberá si tie najkrajšie, aby mohla netradičným spôsobom spojiť dedičstvo predkov s novým životom.

 

Vytvára zo svojej práce aj kalendáre. Ten na rok 2019 je už v predaji a veľkému záujmu sa teší aj v zahraničí. Ako sama hovorí: „Mnoho ľudí kupuje moje kalendáre na Slovensku, no často ich dávajú do daru svojim príbuzným, ktorí žijú v zahraničí, aby im aspoň takto na diaľku pripomínali Slovensko,“ dodáva Monika.

 

Foto: krojovanebabatka.sk

 

Čítajte viac o téme: Fotografie
Zdieľať na facebooku