Majiteľ jazykovej školy: Malta je už roky najnavštevovanejšia destinácia na štúdium angličtiny

Mark B. Holland, zakladateľ jazykovej školy Maltalingua
Mark B. Holland, zakladateľ jazykovej školy Maltalingua / Zdroj: archív MBH

Štúdium angličtiny na čarokrásnom ostrove Malta je stále obľúbenejšie a vyhľadávanejšie nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Prečo si na štúdium angličtiny tak mnoho ľudí vyberá práve Maltu a nie Britániu či USA? V čom sú výhody jazykového pobytu a ako taký pobyt vyzerá nám porozprával majiteľ jazykovej školy Maltalingua Mark B. Holland.

 

Mark B. Holland, zakladateľ jazykovej školy Maltalingua, vyrastal na Malte. Hneď ako ukončil vysokú školu v Londýne, presťahoval sa do Nemecka, kde plánoval rozbehnúť svoj prvý vlastný biznis a zúročiť, čo sa v škole naučil. Jeho snom bolo rozbehnúť kariéru, ktorá v sebe bude kombinovať marketing, obchod a IT riešenie. Podarilo sa. Ako hľadal to, čomu sa bude venovať, všimol si, že Nemci majú veľký záujem o štúdium angličtiny na Malte. Vytvoril si teda jednoduchú webovú stránku a skúsil promovať anglickú školu na Malte. Na jeho prekvapenie, ľudia si začali cez jeho web objednávať študijné pobyty. O chvíľu už zastupoval 45 medzinárodných jazykových škôl po celom svete, no Malta roky absolútne viedla v rebríčku záujmu. Po 10 rokoch, čo pôsobil ako agent pre jazykové školy, rozhodol sa otvoriť vlastnú školu na Malte. „Požičal som si tie najlepšie nápady, ktoré fungovali v mojich obľúbených školách, ktoré som reprezentoval a vytvoril som školu, ktorá má v sebe to najlepšie, s čím som sa stretol,“ približuje majiteľ jazykovej školy Maltalingua svoje začiatky.


Prečo dnes ľudia intenzívne siahajú po štúdiu angličtiny na Malte a nie v Británii či USA?

Jazykové  kurzy na Malte v sebe kombinujú niekoľko výhod dohromady. Vďaka tomu, že Malta je súčasťou Európskej Únie, je možné, aby ste sa tu zdržiavali za účelom štúdia, ako dlho budete chcieť. Na rozdiel od USA alebo Nového Zélandu. Letecky ste tu za 2,5 hodiny a to dokonca aj priamym letom z Bratislavy. Faktom tiež zostáva, že Malta bola celých 164 rokov, do roku 1964, britskou kolóniou a vďaka tomu si ponechala angličtinu úradným a oficiálnym jazykom, spolu s maltčinou. Ďalšou, a určite nie poslednou, výhodou Malty oproti Británii je, že tu prší dohromady zhruba 1 mesiac v roku. A teda more, slniečko a nádherné pláže vám umožnia naučiť sa nielen jazyk, ale si tiež užiť v rovnakom čase príjemnú dovolenku.

Zdroj: Maltalingua


Akí učitelia vo vašej jazykovej škole učia?

Všetci naši učitelia sú certifikovaní a k tomu, aby v našej škole mohli vyučovať, musia mať certifikát TEFL alebo medzinárodne uznávanú kvalifikáciu CELTA alebo DELTA, čo je pre nás to najdôležitejšie. Naši lektori pochádzajú z rôznych kútov sveta a vo väčšine je ich materinský jazyk angličtina.

 

Aký typ ľudí dnes navštevuje pobytové jazykové kurzy? Kto sú vaši najčastejší klienti?

Prichádzajú k nám študenti z rôznych kútov sveta a s rôznou jazykovou úrovňou. V letnej sezóne veková hranica klesá a je tu viac študentov, ktorí hľadajú výuku jazyka v kombinácii so zábavou. Po letnej sezóne zase prichádzajú študenti, napríklad z mimoeurópskych zemí ako Argentína alebo Kórea, a zostávajú tu aj niekoľko mesiacov.

 

Zdroj: Maltalingua


Sú dnes ochotní ľudia investovať do jazykového vzdelania, alebo je stále vzdelanie odsúvané na okraj? Aký je trend?

Vzdelávanie je veľmi dôležité a naozaj ma teší, keď vidím, že tento názor zdieľa stále viac ľudí, ktorí investujú do svojho vzdelania alebo vzdelania svojich detí. Populárne sú dnes nielen jazykové pobyty dospelých spojené s aktívnou dovolenkou, ale aj pobyty pre deti a mládež, ktoré ponúkame už od 8 rokov. Tie sú momentálne tiež veľmi žiadané.

 

Neboja sa rodičia poslať do zahraničia tak malé deti? Dnešní rodičia sú predsa len viac ustráchaní.

Každý rodič chce pre svoje dieťa to najlepšie a to, samozrejme, úplne chápeme. Bezpečnosť detí je pre nás dôležitá. Sú u nás stále pod dohľadom našich školených vedúcich skupín, učiteľov a ďalších členov tímu. Cítime za ne veľkú zodpovednosť, a preto odpovedáme na akékoľvek otázky rodičov cez e-maily, skype či telefonicky. Naviac máme k dispozícii telefónnu linku, ktorá je dostupná 24/7 a v akomkoľvek okamihu sme schopní zodpovedať ich otázku alebo skontrolovať dieťa.

Nemusia sa báť dokonca ani cesty, alebo príchodu či odchodu z Malty. Rodičia si môžu zaplatiť s niektorou leteckou spoločnosťou aj službu, ktorá sa volá  unaccompanied minor (sprievod neplnoletej osoby). V tomto prípade je dieťa po celý čas pod dohľadom plnoletej osoby z leteckej spoločnosti, a to od vstupu do odbavovacej zóny až po predanie zodpovednej osobe na Malte. Na letisku ich vždy čakajú naši spolupracovníci a tí ich dopravia až k ich ubytovaniu.

 

Zdroj: Maltalingua


Koľko taký pobyt stojí napr. na mesiac?

Ceny našich jazykových kurzov sa odvíjajú od toho, kedy chcete prísť a či sa jedná o pobyt pre mládež, tzv. anglický tábor alebo o kurz pre dospelého. V letnej sezóne vás napríklad mesiac štandardného kurzu angličtiny pre dospelého 18+ (20 hodín/ týždenne) vyjde na 880 eur. Pokiaľ si budete priať zaistiť tiež ubytovanie, tak budete mať na výber z niekoľkých možností v našich komfortných a moderných školských apartmánoch, hostiteľských rodinách alebo vybraných 3,4 a 5 hviezdičkových hoteloch na Malte.

Po celý rok naviac ponúkame rôzne zľavy a špeciálne ponuky pre našich potenciálnych študentov a každých 6 mesiacov dokonca ponúkame jazykový kurz a ubytovanie na 2 týždne ZDARMA.

 

Jazykový kurz na Malte zdarma?

Áno, toto štipendium je z pravidla určené študentom, absolventom a tým, ktorí hľadajú zamestnanie. Viac informácií si nájdete o aktuálnom štipendiu aj na našej webovej stránke tu.

 

Zdroj: Maltalingua


Nemajú bežne ľudia problém s časom, teda odísť na dlhšiu dobu do inej krajiny študovať jazyk a všetko nechať tak?

Pokiaľ sa naozaj rozhodnete, že sa chcete venovať štúdiu v zahraničí, tak si čas nájdete. Nech už je to len obyčajný týždeň alebo mesiac, každá skúsenosť vás obohatí, po jazykovej stránke i životnými skúsenosťami. Veľa študentov od nás odchádza s nezabudnuteľnými zážitkami nielen z kurzu angličtiny, ale aj z Malty ako takej a v neposlednej rade naviažu kontakty s ostatnými študentmi, čo ich potom núti používať angličtinu aktívne aj po návrate domov.


V čom sú podľa vás výhody pobytových kurzov oproti klasickým jazykovým kurzom? Čo je to, čo aj vašich študentov vždy najviac chytí za srdce?

Najväčšou výhodou pobytového kurzu je podľa mojej skúsenosti sociálny aspekt. Študenti vystúpia zo svojej komfortnej zóny, odcestujú do inej zeme, naraz sú obklopení inou kultúrou, zvykmi a tradíciami a tiež skutočnosťou, že naozaj musia hovoriť po anglicky aj potom, čo odídu z triedy po skončení kurzu. Študenti sa tak môžu zoznámiť nielen s maltskou kultúrou, pokiaľ využijú ubytovanie v hostiteľskej rodine, ale tiež s ľuďmi z rôznych kútov sveta na spoločných aktivitách a exkurziách alebo pri zdieľaní ubytovania s ostatnými študentmi.


Pri akej dĺžke pobytu vidíte u študentov v jazyku výrazný posun? Koľko je podľa vás ideálna dĺžka pobytu?

Posun jednotlivých študentov je veľmi individuálny a záleží na tom, s čím k nám študent príde, teda s akým jazykovým základom. Pokiaľ sa chce naozaj študent naučiť a venuje svoj čas štúdiu, my mu ponúkame to najideálnejšie prostredie, aby sa posunul vo svojich znalostiach, pokiaľ má naozaj chuť a cieľ. Ďalšou výhodou je, že skupiny študentov sú veľmi malé a i v lete, v najvyťaženejšom období sezóny, sa skupina študentov vždy pohybuje maximálne do 12 osôb.


Vracajú sa študenti aj opäť?

Každý rok sa nám vracajú niektorí študenti, alebo k nám študenti prídu so svojimi kamarátmi či príbuznými. Vždy nás veľmi teší, ak vidíme, že ich vložená dôvera v nás sa opakuje.

Zdroj: Maltalingua


Ako vyzerá bežný študijný deň vašich študentov na Malte?

Naše kurzy začínajú vždy v pondelok, či sa jedná o kurz pre dospelých alebo pre deti a mládež. V pondelok je tiež veľká prezentácia pre všetkých nových študentov a zaraďovací test, ktorý sa skladá z 3 častí – gramatického testu, krátkeho rozhovoru s učiteľom a stručného slohu.

 

Všetky kurzy začínajú každý deň o 9:00, štandardné kurzy končia o 12:30, a potom si študenti môžu dať obed v našom bistre na streche školy, alebo si ísť uvariť na svoj apartmán. Tí, čo pokračujú intenzívnym kurzom, majú po hodinovej pauze zase vyučovanie až do 15:00. Potom už záleží na každom študentovi, ako chce využiť svoj voľný čas. Môže v pokoji študovať na svojej izbe, objavovať samostatne krásy Malty alebo si užiť veľa zábavy s ostatnými študentmi.


Majú študenti aj nejaký ďalší spoločný život po škole? Alebo si každý ide svojou cestou?

Študentom ponúkame zaujímavý program každý deň. Pri jazykových pobytoch do 18 rokov máme, samozrejme, jasne naplánovaný každodenný program aktivít spolu s ostatnými študentmi. Tí si tak spoločne užijú celý pobyt od začiatku až do konca. Čo sa dospelých týka, tak oni majú prirodzene viac voľnosti a možnosti rozhodnúť sa, ako chcú na Malte tráviť svoj čas.

Výlety a exkurzie s našou školou je možné využiť každý deň po vyučovaní a tiež cez víkendy za menší poplatok alebo sa napríklad dohodnúť so študentmi a ísť na výlet bez školy. Výhodou aktivít s našou školou je zaistenie dopravy, rezervácie aktivít s predstihom a tiež vo väčšine prípadov sprievod kvalifikovaného anglicky hovoriaceho sprievodcu.

 

Zdroj: Maltalingua


Komu by ste takýto študijný zážitok určite odporučili? Kto by sa mal určite napr. o štipendium na Malte zaujímať?

Štúdium na Malte by som rozhodne odporučil všetkým, ktorí sa chcú naučiť po anglicky a chcú skúsiť niečo iné ako tradičné destinácie ako Veľká Británia či USA. Na veku rozhodne nezáleží. Uchváti vás tu nielen krásne počasie, ale i kombinácia histórie spolu s modernou výstavbou a pulzujúcim životom tohto hoci malého, ale dych berúceho ostrova. Štipendium, o ktorom som sa už zmienil, sa odporúča absolventom alebo už pracujúcim, ktorí chcú zlepšiť svoje jazykové znalosti z dôvodu kariérneho rastu, ale tiež preto, aby sa v zahraničí pri komunikácii v angličtine cítili ako doma.

 

Čitatelia Eduworldu môžu získať 10% zľavu na kurz pre dospelých, ak zadajú pri vypĺňaní formuláru zľavový kód EDUWORLD10.



Článok vznikol v spolupráci s jazykovou školou Maltalingua.
Čítajte viac o téme: Rozhovory, Cudzie jazyky
Zdieľať na facebooku