Janka Šimkovičová: Keď je človek v koncoch, veľakrát je to začiatok niečoho nového, lepšieho

Janka Šimkovičová je zakladateľkou portálu CVIČTE.sk. Svojou knihou iMAMA chce motivovať ženy, aby tiež išli za svojimi snami a plnili si ich.
Janka Šimkovičová je zakladateľkou portálu CVIČTE.sk. Svojou knihou iMAMA chce motivovať ženy, aby tiež išli za svojimi snami a plnili si ich. / Foto: archív JŠ

JANKA ŠIMKOVIČOVÁ je zakladateľkou jedného z najčítanejších slovenských portálov o zdravom životnom štýle a športe - Cvičte.sk. Často ju môžete vidieť v televízii, kde varí zdravo a propaguje zdravý životný štýl. Spolu s odborníkmi píše a vydáva úspešné knihy s receptmi na zdravé jedlá. Nedávno prišla na trh jej ďalšia kniha s názvom iMAMA, ktorá je však zameraná inak. Prihovára sa mamám, aby sa stali najlepšími verziami samých seba a našli rovnováhu medzi rodinou a prácou.

 

Ako sa ti prihodilo, že si na materskej založila portál o cvičení?

V danom čase mi na slovenskom trhu chýbal portál, ktorý by komplexne riešil tému zdravého životného štýlu, o čom som aj náležite často doma rozprávala. A tak som jedného dňa dostala od manžela doménu www.cvicte.sk s odporúčaním, aby som s tým teda niečo urobila. Že mám na to rok, inak mi doména prepadne. Tak som začala. :)

 

Pred materskou si bola zamestnaná. Čo ťa nakoplo zmeniť smer a túžiť po niečom vlastnom?

Pracovala som ako marketingová manažérka pre viacero krajín v úspešnej poradenskej spoločnosti. Daná oblasť však nebola môjmu srdcu blízka a prešla som si taktiež klasickým vyhorením. Jednoducho som neodhadla svoje sily. Môj problém je, že keď sa pre niečo nadchnem, tak fungujem aj na 200 %. Práca vo vtedajšej firme ma strhla, rástli sme rýchlo, mohla som sa realizovať, cestovala som, ale keď prišla únava, nedokázala som si oddýchnuť. Neskôr som za to “zaplatila daň” v podobe vyhorenia, čo sa hlavne odzrkadlilo v strate sebavedomia. Prestala som si veriť, bála som sa odoslať dokonca aj e-mail. Ale všetko zlé je na niečo dobré. Keď som sa za pomoci psychologičky pozbierala, prišlo akési uvedomenie, že ma tá práca baví, ale nenapĺňa a je v nej mnoho vecí, s ktorými sa trápim. Keď som otehotnela, po pár mesiacoch prišla myšlienka portálu a začala som budovať CVIČTE.SK.

 

Takže aj vyhorenie nás vlastne môže doviesť k niečomu pozitívnemu.

Určite áno. Keď je človek v koncoch, tak veľakrát je to začiatok niečoho nového, lepšieho. A netreba sa za to hanbiť. Stáva sa to mnohým ľuďom. Je dobré si to pripustiť, postaviť sa za to a vyriešiť si to. Keď som videla, aké “zázračné” vedia byť sedenia so psychologičkou, začala som ich využívať aj vtedy, keď som si dlhodobo nevedela s niečím rady, alebo ma niečo dlho trápilo a nevedela som si pomôcť.

 

Ako to celé vyzeralo, keď si začínala s podnikaním? Narodilo sa vám vtedy prvé dieťa. Ako sa to dalo zvládnuť?

Našťastie som nevedela do čoho idem. S jedným dieťaťom to bolo taktiež oveľa jednoduchšie než teraz s dvoma. Začiatky boli náročné, dva roky trvalo, než som na portáli vybudovala väčšiu návštevnosť a získala prvých platiacich klientov. Dovtedy som robila všetko sama, vrátane písania článkov, marketingu či oslovovania potenciálnych klientov.

 

Mala si pocit, že to bolo dobré rozhodnutie hneď od začiatku, alebo prišli aj tie depresívnejšie obdobia, kedy si si hovorila, že byť zamestnancom je to najlepšie čo môže byť?

Bolo veľa kritických momentov, aj obdobie frustrácie, že len robím a nezarábam. Pravidelne minimálne jeden krát ročne som chcela celý projekt predať, čo ma prešlo až po piatich rokoch. Ale nikdy som nechcela byť znova zamestnancom. Aj keď som dookola bilancovala, vždy mi vychádzalo, že ako človek pracujúci sám na seba je to ťažšie, ale tá flexibilita a sloboda stojí za to. Teraz by som už nemenila, robím prácu, ktorú milujem, som flexibilná a môžem sa tak lepšie venovať sebe aj rodine.

 

Čo bolo pre teba takým zlomovým momentom, kedy ti začal portál zarábať?

Vlastné nakopnutie, keď  žiadny externý obchodník či agentúra, ktorých som skúšala nefungovali. Tak som začala obchodovať sama a zistila, že som v tom dobrá a baví ma to. Dnes som toho názoru, že ak majiteľ sám nezačne predávať svoj produkt, nerozbehne sa to. On je hlavou a srdcom firmy či projektu, vtedy je aj uveriteľný. Žiaľ, ženy majú s obchodom veľký problém. Poznám viacero, ktoré majú veľký potenciál, ale boja sa obchodovať, a tak im to podnikanie pomaly zaniká.

 

Stačil ti príjem, ktorý si dokázala do firmy priniesť?

Rozbehla som to s našetrených peňazí, a potom som snažila, aby som to vždy ustála na nule. Aj pri nízkych číslach som dokázala čo to predať. Prvý banner stál na CVIČTE.SK 30 EUR. Všetko, čo sa zarobilo, sme investovali späť. Bola som taktiež na materskej a rodičovskej dovolenke, takže všetko naviac bolo iba plus. A v tom období som precvičovala powerjogu, takže aj peniažky z toho poslúžili. Teraz už dokážeme mať z CVIČTE.SK a taktiež vydavateľstva FITnamotávka, ktoré sme založili s manželom neskôr, slušný príjem.

 

Ako sa v projekte ocitol tvoj manžel Kamil?

Pomáhal a podporoval ma od samého začiatku. Boli chvíle, že ak by nebolo jeho, asi by som to vzdala. Vždy je super mať pri sebe niekoho, kto vám bezvýhradne verí a podporuje vás za každých okolností. S rastom práce si tento rok zobral na starosti vydavateľstvo a rozvoj ďalších nových projektov. Tak sme sa vlastne stali rodinnou firmou a vnímajú to aj deti. Náš syn Oskar vám hneď povie, že máme FITnamotávku a robíme súťaž FIT LEADER.

 

Foto: archív JŠ

 

Aké je to pracovať s manželom a byť neustále spolu? Neleziete si občas na nervy?

S tým som si ho brala, že sa môže stať, že budeme musieť byť aj 24 hodín denne spolu. :) Funguje nám to, rešpektujeme sa ako rovnocenní partneri. Nevnímame to tak, že ja som žena a starám sa len o domácnosť a deti, ty si muž, tak hlavne zarob peniaze a postaraj sa o nás. Obaja robíme všetko, takto máme aj prehľad a pochopenie pre všetky roly. Ja chápem, aký tlak musí mať veľakrát muž, keď sa stará o príjmy, aby bola rodina v pohode. On zasa chápe, aké náročné je byť s dieťaťom a zvládnuť celý ten kolos okolo domácnosti. Vždy sme si rozumeli, vieme kto je v akej oblasti lepší, podporujeme sa a naopak sme radi, že môžeme tráviť veľa času spolu a s deťmi. Ale aby to neznela ako úplná idylka, vieme sa aj pohádať.

 

Ty si si vlastne sama sebe šéfom a pracuješ z domu, dokážeš mať dostatočnú sebadisciplínu alebo niekedy zaspávaš s výčitkami, že si mohla urobiť viac? Že pre iného šéfa by si spravila viac?

Pracujem z domu na 3 zmeny. Doobeda, keď sú deti v škôlke, poobede, keď zaspí mladší syn a v noci, keď zaspia obaja. Tým, že ma práca baví, tak sa do nej nemusím toľko nútiť, aj keď niekedy to je náročnejšie, hlavne, keď je práce a projektov veľa. Som zodpovedný človek, ktorý je zvyknutý veľa pracovať, či už pre seba, alebo pre iného šéfa. Vždy ma bavilo pracovať, nad niečím rozmýšľať, rozvíjať sa. Nepoznám nudu, lebo aj pasívny relax si užívam s knihou.

 

Okrem toho, že o športe a zdravej výžive píšeš, si aj vášnivá športovkyňa. Ako ti to v celom tomto tvojom životnom nastavení pomáha?

Beh či cvičenie je pre mňa absolútna nevyhnutnosť, psychohygiena, aby som sa udržala vo forme a nezbláznila sa pri tom všetkom. Moje telo je už na pohyb tak zvyknuté, že si ho doslova pýta. Cvičím 5 až 6 krát do týždňa a veľakrát je to moja vzpruha, niečo, čo ma nabije a dokážem fungovať ďalej. Rada skúšam aj nové veci, ktoré potom môžeme prinášať a predstavovať návštevníkom CVIČTE.SK a motivovať ich tak k zdravému životnému štýlu.

 

Vediete k športu aj deti? Vnímajú to, akej oblasti sa s manželom venujete?

Spoločne bicyklujeme, plávame, starší syn chodí na futbal a gymnastiku, mladší vyzerá že bude mať rád tanec. V zime korčuľujeme a lyžujeme, už dlhšie otužujeme, celoročne máme radi turistiku. Šport je tak prirodzenou súčasťou našich životov. A verím, že to tak aj zostane. Viesť deti k športu vnímam ako nutnosť, pretože pomáha nielen fyzicky, ale aj psychicky. Formuje ich osobnosť, rozvíja ich potenciál, motoriku i komunikáciu. Je dokázané, že deti, ktoré športujú, majú lepšie výsledky v škole, vedia sa sústrediť a sú to tímoví hráči. A, samozrejme, majú vybudovanú silnejšiu imunitu.

 

Ako ťa napadlo dostať sa od športu k písaniu knihy i MAMA?

Veľa ľudí sa ma pravidelne pýtalo, ako som zvládla vybudovať portál CVIČTE.SK popri dvoch deťoch. Manžel chcel, aby to bola kniha o mojom príbehu, ale ja som si nemyslela, že by som dokázala ponúknuť čitateľom 200 strán pútavého čítania iba o sebe. V mojom okolí však poznám viacero šikovných žien, ktoré tiež zvládli popri deťoch uspieť a pri tom všetkom nezabudli na seba, deti, manžela. Tak sme sa rozhodli dať tu ich príbehom tiež priestor a ponúknuť to všetko v motivačnej knihe iMAMA tak, aby sme mohli inšpirovať aj ďalšie šikovné ženy.

 

Z čoho máš najväčšiu radosť, keď ju dnes držíš v rukách?

Z pozitívnych feedbackov, keď nám ľudia píšu, ako im kniha iMAMA v živote pomáha, ako im také niečo chýbalo na trhu a taktiež, keď ju odporúčajú ďalej, či kupujú ako darček pre seba či iných.

 

Motivačné príbehy zaujímavých slovenských žien si môžete prečítať aj vy v knihe iMAMA alebo ňou obdarovať mamu, ktorá by chcela zmeniť svoju kariéru.

Čítajte viac o téme: Kariéra, Rozhovory
Zdieľať na facebooku