5 dôvodov, prečo si pravidelne kupujem NOTA BENE a možno začnete aj vy

Časopis NOTA BENE vznikol v roku 2001 a prešiel veľký kus cesty. Je to kvalitný časopis, ktorý má každému čo ponúknuť.
Časopis NOTA BENE vznikol v roku 2001 a prešiel veľký kus cesty. Je to kvalitný časopis, ktorý má každému čo ponúknuť. / Foto: NB

Vedeli ste, že NOTA BENE znamená po latinsky „venujte pozornosť“?  Ak ste vašu pozornosť ešte tomuto krásnemu časopisu so skvelou myšlienkou nevenovali, tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste mali. Prečo sa každý mesiac každý z našej rodiny pristaví pri jednom predajcovi NOTA BENE a kúpi si jedno číslo?

 

1 | Časopis NOTA BENE sa obsahom vyrovná akémukoľvek kvalitnému komerčnému časopisu.

Stačí doň nakuknúť. Krásne fotografie, reportáže, pútavé témy a silné zaujímavé príbehy ľudí. To všetko dnes nájdete v tomto časopise už pravidelne. Autori nie sú žiadni neskúsení dobrovoľníci, ale novinári s rokmi praxe, ktorí pracovali či pracujú pre najväčšie slovenské médiá. Vedia, čo nás môže zaujímať a citlivo vyberajú dôležité spoločenské témy, o ktorých by sme mali hovoriť a vedieť viac.

 

Foto: FB Nota Bene

 

2 | Ľudia, ktorí časopis predávajú, nežobrú, ale pracujú.

Mnohí ľudia sú alergickí na tých, ktorí iba naťahujú ruky, sedia na chodníku 2 hodiny a možno vyžobrú viac, ako za deň zarobia v práci oni. Nemáme to radi, keď ideme uťahaní z práce nakúpiť rodine rýchlo aspoň čerstvé rožky, zeleninu a v tom nás niekto pred obchodom začne atakovať s milión dôvodmi, prečo by sme mu mali dať naše zarobené peniaze. Len málokedy ich historky znejú pravdivo. A len čo zájdeme za prvý roh, človek v núdzi, ktoré ho sme práve obdarovali, si odskočí kúpiť cigarety. Neraz som to videla na vlastné oči a vždy ma to zamrzelo. Raz ma jeden taký nešťastník dokonca okradol. Priamo pred kostolom. Kráčala som z práce, bola som mu v tržnici kúpiť jesť a rozhodla som sa, že sa s ním pár minút porozprávam. Veď na pohladenie duše predsa neexistuje nič lepšie ako ľudský rozhovor. Sadli sme si pred kostolom na schody a po pár minútach som mu okrem jedla chcela dať ešte nejaké peniaze, hoci som sa už tisíc ráz zaprisahala, že peniaze nikdy do rúk neznámym ľuďom v núdzi nedám. Vytrhol mi peňaženku a ušiel. Bolo to v ten deň naozaj posledný raz.

Odvtedy sa striktne držím pravidla, že peniaze ľuďom na ulici nedávam, ale si veci od slušných ľudí kupujem. A áno, takými všetci pracujúci predajcovia v NOTA BENE sú. Vždy usmiati, slušní, nenásilní a príjemní. Nie žobrajúci, ale pracujúci. Nemám strach vytiahnuť pred nimi peňaženku a rada im vložím do ruky i čosi navyše. A učíme to i syna. „Ak sa ti dostáva, nezabudni ďakovať a dávať.“ Neraz sa pozastaví pritom, že sa mu nechce veriť, že sa taký milý a slušný človek skutočne mohol dostať na dno. Nuž, mohol, a práve preto mu treba pomôcť odtiaľ preč.

 

Foto: FB Nota Bene

 

3 | Podporujem ľudí, ktorí sú slušní, upravení a hlavne triezvi

Som spokojná pretože viem, že týchto ľudí majú pod kontrolou úžasní ľudia z organizácie Proti prúdu a tiež aktívne spolupracujú so sociálnymi pracovníkmi na reálnom zlepšení svojej zlej situácie. Nepijú, nedrogujú, ale chcú opäť normálne žiť. V opačnom prípade by časopis nemohli predávať. Kúpou časopisu im pomáham opäť budovať ich sebaúctu, zaradiť sa späť do pracovného života, mať sociálny kontakt s cudzími ľuďmi a pracovať na sebe samom.

Aj tento systém pomoci sa však už pokúsili zneužiť rôzni podivní ľudia. Práve preto si vždy kontrolujem preukaz predajcu a jeho číslo na časopise. Ak sú v zhode, je to v poriadku. Robte to aj vy, pretože inak pripravujete o peniaze slušných a snaživých ľudí bez domova.


Foto: FB Nota Bene

 

4 | Časopis NOTA BENE búra predsudky o bezdomovcoch

Za to, ako sa zmenilo vnímanie ľudí bez domova a v núdzi, môže práve časopis NOTA BENE a ďalšie aktivity, ktoré občianske združenie Proti prúdu s týmito ľuďmi robí. Dovoľuje nám dotknúť sa osudov týchto ľudí a nemať z nich pritom strach, ale spoznávať ich v dobrom svetle. Patrí im za túto obetavú prácu vďaka. To najmenej, čo môžem urobiť ja, je pravidelne ich podporiť aspoň kúpou časopisu.

 

Foto: FB Nota Bene

 

5 | Pre svoj hrejivý pocit

Keď si kúpim NOTA BENE zaručene odchádzam s dobrým pocitom a úsmevom na tvári. „Dnes som pomohla človeku nestratiť nádej, že svoj život zmení.“

Čítajte viac o téme: Neziskové organizácie
Zdieľať na facebooku