4 najlepšie slovenské weby o detských knihách, ktoré musíte poznať!

Chcete viesť deti k čítaniu? Potom by ste im mali čítať kvalitné knihy.
Chcete viesť deti k čítaniu? Potom by ste im mali čítať kvalitné knihy. / Zdroj: Bigstock

Vyberať pre deti kvalitné knihy, ktoré ich navyše zaujmú, nie je vôbec jednoduché. Ak patríte medzi rodičov, ktorí vedú deti k čítaniu od raného detstva, určite vám pravidelná inšpirácia padne vhod. Sledujte tie najlepšie detské knižné blogy a čítajte s deťmi len to najlepšie! Ktoré weby o kvalitných detských knihách by vám nemali uniknúť?

 

Čítajme si spolu

Projekt Čítajme si spolu vznikol koncom roku 2014 pre rodičov s deťmi, ktorí by radi svojim deťom čítali, no chýbajú im inšpirácie. Ide postupne o jeden z najrozsiahlejších projektov o čítaní, ktorý motivuje dospelých, aby deťom čítali, vysvetľuje, prečo sú knihy v živote detí, ale i celej rodiny, také dôležité. Jeho autorka Viktória Marcinová je mamou Bena (7) a Zojky (5). Na svojom blogu prináša mamám a otcom nielen subjektívne názory, ale aj výskumy o čítaní s radami odborníkov.

K jej vlastnému blogu postupne začali pribúdať aj motivačné čítacie akcie ako Prečítané leto, kde Viki s viacerými nadšencami čítania počas celého leta dáva rodičom inšpirácie, ako deti upútať knihami a otvoriť im tento zaujímavý a neobyčajný svet. Koncom októbra ju čaká prvá konferencia pre rodičov, ktorá by mala byť taktiež plná kníh a dobrých rád odborníkov o výchove a rozvoji detí.

 

Zdroj: citajmesispolu.sk

 

A čo Viktóriu priviedlo k detským knihám? „Moje vlastné vyčerpanie ako mamy. Materstvo je náročná vec, a navyše v súčasnosti aj veľmi osamelá. Keď mali moje deti 1 a 3 roky, uvedomila som si počas jedného dňa - extranáročného dňa, že moja dcéra už nedrží knihu dolu hlavou, a že môj syn používa slová, ktoré som si predtým ani nevšimla. Prekvapilo ma to, a hlavne zarazilo, že som prehliadla také výrazné veci. Pri malých deťoch len žmurknete, a už sú o dva roky väčšie. No zároveň som si uvedomila, že čas pri listovaní knižiek bol akýsi spomalený, že mi dával priestor vnímať ich a užívať si to. Začala som sa trochu zaoberať štúdiami o vplyve čítania na vývin dieťaťa, a tak nejako vzniklo Čítajme si spolu,“ spomína Viktória.

Robiť recenzie detských kníh, ktoré každý píše s láskou a nadšením, nie je jednoduché. Pre Viki je najťažšie do knižných recenzií nevkladať priveľa svojich emócií. „Dobré knihy ma nadchnú, a to je čosi, čo je potrebné posunúť rodičom. Detská kniha má nadchnúť aj dospelého. Ale ruka v ruke s tým musí ísť aj nejaké objektívne vysvetlenie, prečo práve táto kniha a prečo práve pre tento vek dieťaťa, a to všetko aj vo formáte, ktorý rodiča veľmi nezaťaží,“ hovorí Viki.

Viki systém, ako si vyberať knihy na čítanie s deťmi, nemá. Raz siahne zo zvedavosti po novinke, inokedy po knihe zapadnutej prachom. „Občas je to láska na prvý pohľad - a nemusí ísť o novinku, môže to byť aj tridsaťročná kniha z knižnice. Inokedy je to chemická reakcia, ktorá vzniká počas čítania s mojimi deťmi, aj keď kniha na prvý pohľad nemusela nejako výrazne zaujať,“ vysvetľuje. Na jej webe sa už čitatelia dočítajú iba o knihách, ktoré podľa nej stoja za to.

 

Na Viki môžete naraziť v Košiciach, kde žije so svojou rodinkou. Najviac času trávi v priestoroch Knižnice pre mládež mesta Košice, pretože s nimi spolupracuje na väčšine svojich projektov. Svoj portál berie takmer ako svoje hlavné zamestnanie. Okrem toho občas pracuje ako editorka a prekladateľka z angličtiny. Predtým než spustila Čítajme si spolu učila dejiny anglickej literatúry na univerzite v Košiciach.

 

Sledovať ju môžete aj na Facebooku TU:


Úlet s knihou

Projekt Úlet s knihou vznikol v decembri 2016. Ide o komerčne nezávislú platformu, kde môžu rodičia, pedagógovia a všetci nadšenci detských kníh nachádzať informácie o čítaní a knihách od odborníkov z rôznych oblastí vzdelávania, literárnej vedy, psychológie, špeciálnej pedagogiky, mediálnej výchovy a pod.

Nájdete tu aj ich odborné recenzie, ktoré sú vynikajúco prehľadné vďaka štruktúrovanej metodike recenzovania, ktorú používajú všetci recenzenti. Výber kníh je na samotných odborníkoch. Ich recenzie sú následne zaradené do špeciálnych kategórií podľa veku dieťaťa, témy, žánru alebo aj vyučovacieho predmetu, na ktorom by mohli pedagógovia knihu na vyučovaní použiť. Taktiež tu podľa veku detí nájdete detailne spracované čitateľské aktivity, ktoré sa viažu k odporúčaným knihám.

 

Portál založila Bratislavčanka Lucia Borovská, ktorá je dnes mamou Matildy (10) a Šimona (12). Pracuje ako projektová manažérka v oblasti vzdelávania pre neziskovú organizáciu Indícia. „Vediem tu projekt ExpEdícia skús, skúmaj, spoznaj, ktorým sa snažíme spolu s tímom odborníkov z rôznych oblastí pomáhať základným školám meniť prístup k vyučovaniu prírodných vied,“ približuje Lucia svoj profesionálny život mimo kníh.

A čo ju priviedlo k spusteniu jej knižného online projektu?

„Myšlienka mi napadla v čase, kedy moje deti začali chodiť do školy. Knihy a spoločné čítanie mali vždy rady, no zrazu dcéra prišla s tým, že čítanie je najnudnejšia hodina zo všetkých. Rovnakú reakciu malo viacero detí v mojom okolí, o ktorých som vedela, že knihy aktívne čítajú. Začala som sa zaujímať, čo sa deje na hodinách čítania a zistila som, že u mnohých učiteľov prevláda tradičný prístup čítania nahlas v jednej línii – až tak, že deti sa šikovne vynašli, vypočítali si, ktoré dve vety budú kedy čítať a v medzičase si robia niečo iné. Na otvorenej hodine pre rodičov si deti v 4. triede prečítali bájky podľa vlastného výberu (výborné rozhodnutie), no priestor pre rozhovor o tom, ako tomu porozumeli a či zažili niečo podobné v ich životoch, chýbal. Deti odišli na matematiku a bájky im presvišťali jedným uchom dnu, druhým von bez hlbšieho zážitku, porozumenia. Ako chceme teda nadchnúť deti pre čítanie a ukázať im, že svet príbehov silný, obohacujúci a svet informácií fascinujúci? zamýšľa sa Lucia.

Na druhej strane spoznala učiteľov, knihovníkov aj rodičov, ktorí aktívne a citlivo hľadali spôsoby, ako svoje deti doma, či v triede osloviť – prinášajú nielen tradičné, ale aj súčasné knihy, pýtajú sa detí na názor, dávajú deťom slobodu vo výbere kníh, spájajú čítanie aj s inými aktivitami a predmetmi, ukazujú deťom možnosti, kde sa im schopnosť rozumieť prečítanému zíde aj v praktickom živote. „Rozmýšľala som nad tým, že vybrať vhodnú knižku na konkrétny účel, pre aktuálnu potrebu dieťaťa, v kontexte všeličoho je náročné. Bežní učitelia ani rodičia nemajú čas čítať a hľadať. Dopátrať sa k objektívnym a relevantným informáciám je často náročné. Preto sme rozbehli Uletsknihou.sk,“ vysvetľuje Lucia, že práve jej portál im tieto kvalitne spracované a overené informácie a inšpirácie ponúka.

„Veríme, že vďaka naším recenziám si budú môcť záujemci citlivejšie nájsť knihu, ktorú aktuálne hľadajú pre svoje deti. Zároveň chceme cez Mapu čitateľských inšpirácií ukázať, že pracovať sa dá s rôznymi textami, aj keď deti aktuálne čítajú menej kvalitné knihy,“ dodáva Lucia.

Luciu môžete s jej deťmi bežne stretnúť aj v knižnici v bratislavskej Petržalke. Hoci býva v inej časti Bratislavy, rozdiel v knižnej ponuke a v prístupe k (nielen) malým návštevníkom tu je taký dobrý, že za knižnicou rada cestuje.

 

Úlet s knihou môžete sledovať aj na Fecebooku TU:


BLOG Zuzany Štelbaskej

Zuzana Štelbaská si svoj knižný blog založila na Denníku N v roku 2015. V detskom knižnom svete je už mnohým dobre známa. Je jednou z najaktívnejších slovenských blogeriek, ktorá pripravuje recenzie detských kníh. Každý mesiac publikuje niekoľko recenzií, ktoré majú uľahčiť výber knihy rodičom, ale aj dospievajúcim deťom.

Zuzana je aj sama spisovateľkou a vydala už 7 kníh. Patria medzi ne tituly pre menšie deti ako Mami, kúp mi psa!, Filipko, Zahráme sa s hocičím, ale aj knihy pre tínedžerov 13-roční a 14-roční. Písaniu sa venuje popri svojej práci v Televízii Markíza, kde pracuje ako šéfdramaturgička magazínu Reflex.

 

A prečo sa pustila do pravidelného blogovania o detských knihách?

„Inšpirovala ma dobrá priateľka Lucia Hlubeňová, tiež sa venuje detským knihám a jedného dňa mi medzi rečou navrhla, nech to skúsim. Bol to vynikajúci strkanec. Písanie o detských knihách sa stalo mojím hobby,“ spomína Zuzana.

Knihy si vyberá podľa toho, čo ju naozaj osloví. „Sledujem novinky vydavateľstiev, mnohé majú vynikajúcich a kompetentných ľudí, s ktorými sa poznáme a už vedia, o čom približne písať nechcem (napr. silne komerčné série, viac marketingové produkty ako knihy, hoci plne rešpektujem, že ich vydávať „musia“), preto mi to ani nevnucujú. S niektorými sa, naopak, komunikuje ťažko, ale ak ide o výnimočnú publikáciu, tak dobiedzam, až sa ľady pohnú,“ približuje Zuzana spoluprácu s vydavateľstvami.

„Snažím sa písať najmä o slovenských knihách, ale zatiaľ mám dosť veľkú kapacitu aj na čítanie prekladových kníh a vždy férovo napíšem vydavateľovi, ak sa mi kniha nezdá byť vhodná na recenzovanie. Odporúčam len to, čo je z môjho pohľadu dobré, na negatívne recenzie nechcem strácať svoj ani čas rodičov - čitateľov. O všetkom ostatnom, čo som nevylúčia, tak či onak napíšem,“ dodáva Zuzana.

Pre Zuzanu je pri písaní recenzií najťažšie pretaviť silnú emóciu, ktorú z knihy má, do konkrétnych slov. „Niekedy je to takmer nemožné, ale vždy sa snažím čitateľov veľmi nemučiť svojimi výlevmi,“ vysvetľuje Zuzana.

 

Zuzana žije so svojou rodinou vo Vysokej pri Morave a trávi tu veľa času, aj keď má voľno, takže je veľká šanca, že ju môžete stretnúť práve tam. Veľmi rada sa tiež náhodne a neplánovane ocitá vo svojom prvom domove, v Prešove. Je mamou Filipa (8) a Zorky (5).

 

Na Facebooku ju môžete sledovať TU:

Nedávno spustila aj fotoblog na Instagrame, tiež sú na ňom iba knihy, ktoré recenzovala.


Malý pampúch

Blog Malý pampúch vznikol približne pred 3 rokmi ako akýsi čitateľský denník jednej mamy a jej detí. Založila ho Alžbeta Uríková. Na jej blogu nájdete recenzie krásnych nových i starých kníh pre predškolákov, lebo väčšinu z nich čítala so svojimi deťmi Júliou (4) a Andrejom (1).

Alžbetka tiež patrí k ľuďom, ktorí nesedia iba za počítačom a o knihách píšu. Spolu s Viki Marcinovou spolupracuje na viacerých projektoch a aktivitách, ktoré majú rodičov a ich deti motivovať k čítaniu.

 

A čo ju inšpirovalo k založeniu vlastného blogu pre rodičov?

„Písať som začala, aby som zahnala nudu na materskej. Lebo akokoľvek úžasné sú naše deti, človek potrebuje niečo, čím môže trošku uniknúť od každodenného stereotypu. Niečo, čo rozvíja jeho samého. Pre mňa to bolo hlavne čítanie, nielen s deťmi ale aj moje vlastné. Tak som túto záľubu povýšila na písanie o čítaní. Okrem toho som hľadala na webe miesto, kde by boli podrobnejšie opísané dobré detské knihy. Knižných blogov bolo síce už aj pred troma rokmi dosť, ale žiaden sa cielene nevenoval detskej literatúre. Knihy pre dcéru som kupovala hlavne online a viac informácií o tituloch by sa mi vtedy zišlo. Keď už som sa aj niekedy dostala do kníhkupectva, veľmi ma odrádzalo neprehľadné množstvo titulov,“ hovorí Alžbetka.

Na svoj blog si zo začiatku vyberala iba knihy, ktoré boli overené jej deťmi. Teda také, ktoré čítali dlho a opakovane. „Teraz už ale píšem aj o novinkách, alebo o takých, na ktoré sú ešte moje deti primalé. Sledujem iné knižné blogy a vydavateľstvá, u nás aj v zahraničí. Kniha však musí spĺňať isté kritériá, aby som si ju vybrala. Nemusí byť úžasná, ale musí mať niečo, čo je naozaj kvalitne urobené. Viem prepáčiť priemerné ilustrácie, ak je text vynikajúci a naopak. Stále je to však môj subjektívny pohľad. Vyberám jednoducho to, o čom si ja myslím, že mojim deťom niečo dá, alebo im to pomôže niekam sa posunúť. Môže to byť kniha, ktorá im pomôže poradiť si s nejakým problémom. Alebo jednoducho kniha, ktorá im spríjemní deň alebo ich pobaví,“ vysvetľuje Alžbetka.

Na tvorbe recenzií je pre ňu najťažšie samotné písanie. „Vidím, že sa moje písanie časom a cvikom zlepšuje. Ale stále nie som tam, kde by som rada bola. Hlavne keď sa porovnávam s ostatnými blogermi,“ hovorí Alžbetka.

 

Alžbetka žije so svojou rodinou na Morave, v menšej dedine pri Brne. Stretnúť ju však môžete v Brne, keďže často s deťmi jazdí do knižnice.

 

Sledovať jej knižné tipy môžete aj na Facebooku TU:


Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi, Knihy pre deti
Zdieľať na facebooku