Rachel Macy Staffordová: Zastavte sa a pochopte, čo je pre vás naozaj dôležité

Čakáte túžobne, kedy sa kolotoč, v ktorom žijete, konečne spomalí? Mama, blogerka a spisovateľka Rachel Macy Staffordová neverila, že to niekedy príde samé. Rozhodla sa svoj život preto vedome zmeniť.
Čakáte túžobne, kedy sa kolotoč, v ktorom žijete, konečne spomalí? Mama, blogerka a spisovateľka Rachel Macy Staffordová neverila, že to niekedy príde samé. Rozhodla sa svoj život preto vedome zmeniť. / Foto: Bigstock

Ako deti často odrátavame centimetre na zárubni dverí detskej izby. Tak veľmi chceme dospieť. Dosiahnuť tie magické hranice, kedy výška čosi znamená. A práve vtedy sa život ťahá ako žuvačka a my sa netrpezlivo staviame sa na špičky, len aby z nás už konečne boli školáci, tínedžeri a neskôr slobodní dospelí. Byť starší však znamená, že život nám pomedzi prsty začne utekať omnoho rýchlejšie. Sloboda so sebou prinesie kopec zodpovednosti a na naše plecia pribudnú povinnosti. Už viac nemáme pocit, že prázdniny trvajú pol roka, ale len dva neuveriteľne rýchle týždne. Všetko okolo nás sa zrýchli a mnohé životné momenty si nestihneme ani všimnúť. Pekné, krásne, ani tie, ktoré by nás mali rozľútostiť. Prefrčia okolo nás, akoby ani nepatrili nám. Akoby sa nás v tej rýchlosti nestihli dotknúť.

 

Deti sú nečakaný kolotoč

No a keď prídu deti, nasadneme na kolotoč, ktorý sa točí stále rýchlejšie a nie a nie zastaviť. Zrazu, už nie sme dvadsiatnici, ale máme štyridsať.  Škôlka, škola, práca, večera, domáce úlohy, účty, domácnosť, ...  a stále dokola. Čakáte túžobne, kedy sa ten kolotoč konečne spomalí?

Známa americká blogera, spisovateľka  a mama dvoch detí Rachel Macy Staffordová tiež žila v nádeji, že raz to príde. Zoznam na nočnom stolíku sa zmenší a ona si nájde čas aj na svoje záľuby, na východ slnka, na šport...na radosť z bežných vecí. „...Jedného dňa budem súhlasiť so skákaním detí po dažďových mlákach, s napochytro zopnutými chvostmi a ďalšou rozprávkou na dobrú noc... Jedného dňa si spomeniem, ako sa človek cíti, keď sa smeje, hrá, odpočíva a teší zo života. Jedného dňa si nájdem čas na skutočne dôležité veci.“

„Raz jedného dňa“ však stále neprichádzalo a Rachel si uvedomila, že život v takomto šialenom tempe nie je to, o čom vždy snívala. Nebola mamou, akou chcela byť, ani manželkou. Rozhodla sa to zmeniť, pretože podľa jej slov „Raz jedného dňa jednoducho neexistuje. Tam sa žiť nedá.“

 

Existovať nestačí

Viete, prečo mamy vždy na vystúpení Dňa matiek plačú? Alebo na vianočnej besiedke, prvom klavírnom koncerte, stužkovej či svadbe? Je to preto, lebo v pár sekundách v tvári svojho dieťaťa uvidia roky, ktoré už nikdy nedokážu vrátiť spať. Všetko, čo precítili, aj to, čo už nikdy nestihnú. Sú to okamihy, ktoré prinútia zastaviť každého rodiča. Aj tých, ktorí neboli schopní spomaliť celé roky. A zrazu si uvedomia, že čas je neúprosný ku každému z nás.

Rachel sa rozhodla tento magický dar času spomaliť. Nezostať uviaznutá v uponáhľanom životnom stereotype, ktorý ju nenapĺňal. Vykročila k zmene, ktorá mala zmeniť život zaneprázdnenej matky a manželky, ktorá už dlho prehliadala to, čo ho robilo krásnym.

 

Foto: Bigstock

 

Založila úspešný blog Hands Free Mama Revolution, z ktorého následne vznikla i kniha pod názvom Mama má čas. Vlastnou spoveďou, ako prichádzala o dôležité momenty v živote, podnietila obrovskú diskusiu a stala sa inšpiráciou pre mnohých rodičov, ktorí v záplave každodenných povinností, podobne ako ona, zrazu zabúdali, čo je skutočne dôležité a čo má v ich živote hodnotu.

Jej kniha Mama má čas je pre mamy skutočným darom. Je pre rodičov inšpiráciou, aby spomalili a užívali si zázrak detstva, ktorý potrvá len krátku chvíľu.

 

Prijmite výzvy, ktoré zmenia váš život

Je jedno, či ste mama a manažérka veľkej medzinárodnej firmy,  alebo mama v domácnosti. Dôležité je, či viete, čo každý deň žijete. Či je to život, o akom ste snívali. Ak nie, je na čase to zmeniť.

„Život je na to, aby sme ho žili. Nádej je nato, aby sme ju našli. A okamihy sú nato, aby sme ich prežívali. Tak poďme do toho. Podávam vám ruku. Ja ju mám konečne voľnú,“ vyzýva vo svojej knihe rodičov Rachel.

Vo svojej knihe Mama má čas im ponúka konkrétny návod nato, ako po malých krokoch zmeniť k lepšiemu život nielen sebe, ale aj deťom, manželovi a ostatným blízkym ľuďom. Pomáha nájsť, čo je pre každého skutočne dôležité.

„Uvoľniť si ruky znamená, že urobíte vedomé rozhodnutie dočasne odložiť nabok rušivé momenty a venujete všetku pozornosť niekomu alebo niečomu významnému vo vašom živote,“ vysvetľuje Rachel.

Vzdať sa v správny čas mobilu, notebooku, televízie, sociálnych sietí, jednoducho komunikačných vymožeností, ktoré nám paradoxne kradnú vzácne chvíle spojenia s blízkymi, patria medzi veci, ktoré sa dnes človek podľa Rachel musí vedome naučiť.

V každej kapitole svojej knihy vám ponúkne množstvo námetov na zamyslenie, užitočných tipov, ako objaviť to, čo naplní váš život a ako sa k tomu priblížiť. Naučíte sa precítiť jedinečné chvíle, ktoré ste brali ako samozrejmosť, no oni ňou nie sú. Ak sa necháte inšpirovať zmenami, ktoré urobila vo svojom živote Rachel, tak sa napríklad ...

Naučíte sa užiť si s deťmi letný dážď a tancovať v ňom bez toho, aby ste im hovorili, že v ňom môžu byť iba minútu, aby nezmokli a neochoreli, alebo že musíte ísť práve teraz upratať garáž. Pretože ak zostanete, možno uvidíte dúhu, ktorá vo vás zostane naveky.

Naučíte sa vidieť s úsmevom na perách opäť západ slnka, ktorý ste sledovali s manželom ešte ako čerstvo zamilovaní.

Keď vám dieťa náhodne podá rúčku pri ceste z potravín, podržíte mu ju dlhšie ako treba, pretože si uvedomíte, že je to jedinečný moment, ktorý vypovedá, ako ste si veľmi blízki.

Začnete byť vďačná manželovi za malé drobnosti ako plnú nádrž benzínu alebo spoločnosť pri behu až po tie dôležité veci, že je starostlivý a láskavý otec.

Keď vás dieťa večer v posteli poprosí o ďalšiu rozprávku či začne rozhovor o prežitom dni, zostanete dlhšie, pretože tento okamih sa už možno nikdy nezopakuje.

Na synovom tréningu už nebudete vybavovať e-maily, ale budete pozerať, ako sa mu darí, pretože každý deň robí obrovské pokroky.

Keď k vám v noci príde vystrašené dieťa do postele, nepošlete ho preč. Dovolíte mu pritúliť sa, pretože možno zajtra už svoje strachy dokáže zvládnuť samé.

Rozlúčky a zvítania s milovanými nebudete brať viac ako samozrejmosť. Stanú sa vrúcne a jedinečné.

...........

Kľúčové je podľa Rachel naučiť sa žiť skutočne v prítomnosti. Len vtedy začnú vzťahy a ľudia okolo nás naozaj prospievať.

 

Foto: Bigstock

 

Rachel ponúka rodičom v knihe Mama má čas množstvo krásnych zamyslení, ako zlepšiť svoj život. Jedným z jej tipov je, že ak si chce ona pripomenúť drobné radosti života, vkročí do detského sveta. Ten jej vždy ukáže cestu, ako chce stráviť svoje dni.

V detskom svete je vždy čas. Čas, aby ste obdivovali záhadné oblaky či žltú púpavu. Čas objať človeka, ktorého nepoznáte, alebo sa mu prihovoriť, či urobiť niečo sám, hoci to zďaleka nie je dokonalé.

V detskom svete  je odvaha. Odvaha nosiť nezvyčajné oblečenie kdekoľvek, lebo sa nám páči. Tancovať, keď sa všetci dívajú. Povedať, čo si myslím.

V detskom svete je istota. Istota v ockovom náručí, pri svetle nočnej lampy. V láske rodičov.

V detskom svete je krása. Krása pieh rozsypaných jemne po tvári, zelených kolien od trávy, smiechu z plného hrdla. Objatie, ktoré vylieči všetko zlé.

V detskom svete uponáhľanosť nemá miesto. Nádej zomiera posledná. Láska sa nikdy neminie a život vyzerá nádherne.

 

Knihu Mama má čas si môžete kúpiť aj TU!

Mama má čas Rachel Macy Stafford ·  Vydavateľstvo: Tatran, 2015 · Preklad: Mária Kočanová

 


Čítajte viac o téme: Knihy, Recenzia
Zdieľať na facebooku