U novorodencov dojčených do hodiny od pôrodu je nižšie riziko úmrtia

U novorodencov dojčených do hodiny od pôrodu je nižšie riziko úmrtia
U novorodencov dojčených do hodiny od pôrodu je nižšie riziko úmrtia / Foto: Bigstock

Skoré dojčenie zohráva dôležitú úlohu pri úmrtnosti dojčiat a ich zdraví, tvrdí najnovšia správa organizácie UNICEF.

 

Prvá hodina po pôrode je rozhodujúca

Nová správa organizácie UNICEF uvádza, že viac ako polovica všetkých novorodencov narodených v roku 2015 nie je do hodiny od svojho príchodu na svet priložená na hrudník matky a dojčená. Znamená to, že viac ako 77 miliónov detí, čo predstavuje viac ako 50 percent detí narodených každý rok, čaká pridlho a prichádza do života o mnohé benefity. Zároveň sú tieto deti vystavené vyššiemu riziku ochorení a úmrtia v čase, kedy sú najzraniteľnejšie.

Podľa správy UNICEF predstavujú novorodenci približne polovicu všetkých úmrtí detí pod 5 rokov. Včasné dojčenie zohráva pritom dôležitú úlohu v znižovaní úmrtnosti novorodencov a ich zdraví.

 

Napriek pomoci školeného pôrodného personálu dojčí málo žien

Napriek tomu, že celosvetovo viac ako tri štvrtiny všetkých matiek porodí svoje dieťa za pomoci školeného pôrodného odborníka, nedostáva potrebnú podporu pri dojčení. V mnohých nemocniciach namiesto toho, aby ihneď po pôrode iniciovali dojčenie a priloženie dieťaťa na matkin hrudník, berú deti preč, aby si matky oddýchli alebo nakŕmia dieťa umelým mliekom.

 

Podľa UNICEF správy bola v skúmaných krajinách až dvom z piatich novorodencov poskytnutá po pôrode náhrada materského mlieka. To považujú za znepokojujúce, pretože to môže oneskoriť dojčenie dieťaťa a čím je oneskorenie väčšie, tým väčšie riziko smrti dieťa podstupuje.

Zároveň uvádzajú, že pokiaľ bolo deťom v úvode poskytnuté umelé mlieko, matky následne dojčili menej často a novorodenci tak boli ochudobnení o dôležité základné výživné látky, protilátky aj kontakt „koža na kožu“ s ich matkami.

 

Podľa britskej štúdie Breastfeeding and hospitalization for diarrheal and respiratory infection in the United Kingdom Millennium Cohort Study má na oneskorenie dojčenia dopad aj spôsob pôrodu. V krajinách, kde sa zvýšil počet pôrodov cisárskym rezom, evidujú súčasne nárast počtu matiek, ktorým hneď počas prvých minút od pôrodu neumožnia kontakt koža na kožu s dieťaťom a odďaľujú tým i dojčenie. Odborníci však upozorňujú, že aj v takomto prípade má byť ženám dieťa prikladané k prsníku ihneď po pôrode.

 

UNICEF vo svojej správe vyzýva, že tento príbeh žien a ich detí by sme mali zmeniť. Mali by sme si byť istí, že všade na svete všetky ženy, ktoré sa rozhodnú dojčiť, dostanú podporu, ktorú potrebujú od ich vlády, zdravotného systému, v pracovnom prostredí, komunitách i rodinách.

 

Zdroj: UNNICEF

 

Bonding po pôrode a dojčenie

Pre dieťa nie je vôbec nevyhnutné, aby ho ihneď po pôrode od matky odnášali a vyhrievali. Bonding je pokračovaním dlhého spojenia, ktoré existovalo počas tehotenstva medzi matkou a dieťaťom. Skorým priložením novorodenca na prsia matky dochádza k nižšej úmrtnosti v dôsledku regulovania srdcovej frekvencie, telesnej teploty a dýchania. Ak sa bezprostredne po pôrode dieťa priloží na hruď matky, zľahčuje to aj dojčenie. Tieto matky majú vyššiu šancu, že budú produkovať dostatočné množstvo mlieka a dojčiť počas prvých dôležitých mesiacov života dieťaťa.  Bonding zároveň potvrdzuje zlepšenie zdravia nielen pre dieťa, ale aj pre jeho matku.

 

Odborný časopis The Lancet uverejnil, že výhradné dojčenie počas prvých 6 mesiacov môže zachrániť až 800 tisíc detských životov každý rok, pretože funguje ako vakcína, ktorá chráni novorodencov pred ochoreniami a dávam im ideálnu výživu, ktorú v tomto období potrebujú.

Dojčenie je najsilnejšia prevencia. Je časom overené a vedecky preskúmané a nevyžaduje žiadne drahé lieky. Problémom je, že existuje množstvo bariér, ktoré musia ženy na celom svete prekonať, aby mohli dojčiť. Aby sa niekoľko miliónom žien na celom svete a ich deťom darilo, je potrebné podporovať skoré dojčenie. Existuje nespočetne veľa dôvodov, prečo dojčiť a ak majú ženy tú možnosť, je potrebné im poskytnúť pomocnú ruku prekonať prvé bariéry a nie ponúknuť umelú náhradu.

 

Vieme, že bez ohľadu na to, či ide o bohatú alebo chudobnú krajinu,
dojčenie zachraňuje životy a dáva deťom šancu na zdravší začiatok. 
(UNICEF)

Čítajte viac o téme: Dojčenie, Bonding
Zdieľať na facebooku