Nedávny pokus žiačky o samovraždu primäl učiteľku urobiť niečo nezvyčajné

Nedávny pokus žiačky o samovraždu primäl učiteľku urobiť niečo nezvyčajné. Napísala viac ako sto listov svojim žiakom.
Nedávny pokus žiačky o samovraždu primäl učiteľku urobiť niečo nezvyčajné. Napísala viac ako sto listov svojim žiakom. / Zdroj: FB Brittni Darras

Učitelia sú veľmi dôležité osoby v životoch našich detí. Nie je to len preto, že ich učia všetko, čo potrebujú vedieť z matematiky či dejepisu. Sú to ľudia, ktorí ovplyvňujú vzťahy detí, ich myslenie a majú moc priviesť ich k dobrým veciam.

Po tom, čo sa však jedna študentka z Colorada pokúsila o samovraždu, jej učiteľka Brittni Darrasová sa rozhodla, že pripomenie každému jednému svojmu žiakovi, aký výnimočný a dôležitý je.

 

Na svojej Facebookovej stránke Brittni napísala, že pred 2 mesiacmi na stretnutí s rodičmi prišla jedna matka objasniť, prečo jej dcéra v poslednej dobe tak veľa v škole chýbala.

„Jej dcéra – priateľská, inteligentná, krásna a energická mladá žena – nielenže plánovala spáchať samovraždu, ale sa o ňu aj pokúsila. Polícia sa však vlámala dnu a zastavila ju,“ napísala Brittni.

 

Bez vedomia svojich učiteľov, a rodičov si toto dievča vymazalo svoj profil na sociálnej sieti a napísalo list na rozlúčku. Ako napísala Darrasová: „Bola pripravená opustiť svet.“ Učiteľka priznala, že ju táto udalosť úplne zlomila. Strašne chcela nejako pomôcť, no jediné čo ju rýchlo napadlo bolo, že napíše tejto svojej študentke aspoň jednoduchý list. Poslala jej ho po mame. Reakcia ju prekvapila: „Jej mama povedala, že dcéra sa rozplakala, otočila sa k mame a povedala: „Ako mohol povedať niekto o mne také pekné veci? Myslela som si, že by som nikomu nechýbala, ak by som zmizla.“

Táto odpoveď sa jej srdca veľmi dotkla a od tej chvíle píše podobné listy pre všetkých svojich študentov. „Pomohlo mi to uvedomiť si, že takto som príliš blízko, aby som stratila ďalšieho študenta samovraždou,“ vysvetlila. Strávila preto nasledujúce 2 mesiace emocionálnym písaním listov každému svojmu študentovi, pričom ich má viac ako 100, aby im povedala, akí výnimoční sú.

 

Vo svojom poste učiteľka na fotografii zverejnila stovky poznámok, ktoré plánuje doručiť do tried v obálkach s menami svojich príjemcov a smajlíkom. Na jednom z nich si niektorý zo študentov nájde slová ako: „Dúfam, že vieš, aký výnimočný si pre mňa. Inšpiruješ ma každý deň, aby som bola lepším človekom.“ Na inom liste si niektorý z mladých ľudí nájde odkaz: „Uvedomila som si, že som ti do dnešného dňa dostatočne nepovedala, aká úžasná si.“

Samovražda je tretia najčastejšia príčina smrti u detí medzi 10 -14 rokom.

 

Darassová priznala, že sa inšpirovala napísať deťom tieto odkazy, pretože „samovraždy sa stávajú stále bežnejšie.“ Podľa CDC je samovražda treťou najčastejšou príčinou smrti u detí vo veku 10-14 rokov a druhá najčastejšia u ľudí vo veku medzi 15-24.

 

 

Pre nás dospelých je ľahké prehliadať detské problémy, no dnešné deti sú naozaj pod veľkým tlakom, aby uspeli, zapadli, boli najlepšie v škole, športe, atď. Depresie a iné mentálne problémy sa pre rodičov u detí ťažko identifikujú a často sa podceňujú.

Učitelia a rodičia, spoločne, dokážeme urobiť veľký rozdiel v životoch detí. Buďme vnímavejší a reagujme na veci, ktoré sa nám zdajú odlišné. Predovšetkým s deťmi nezabúdajme hovoriť čo najviac.

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi
Zdieľať na facebooku