Nájdite si čas na spoločné večere s deťmi. Vaše deti budú lepšie

  Foto: Bigstock

Nároky na rodičov sú dnes naozaj veľké. Vyžaduje sa od nich úspech v práci, ale zároveň aj spoločný kvalitne strávený čas s ich deťmi. Navyše je tu množstvo elektroniky, ktorá nás neustále vyrušuje a uberá nám z času, ktorý môžeme tráviť ako rodina. Vedci hovoria, že hlavne vďaka času, ktorý s deťmi strávime, dokážeme vplývať na ich výchovu. Čo všetko môže dať našim deťom napríklad spoločné stolovanie?

 

Vaše deti budú zodpovednejšie

Tento jeden jednoduchý zvyk dokáže podľa vedcov urobiť v správaní detí veľkú zmenu a pomôcť im správať sa lepšie. Možno sa pýtate, kde je medzi týmito dvoma vecami nejaká súvislosť, ale naozaj existuje. Komplexná správa, ktorú uverejnilo Národné centrum závislostí a zneužívania na Kolumbijskej univerzite uvádza:

„Spoločné rodinné večere najmenej 5 krát za týždeň drasticky znižujú šancu tínedžerov na fajčenie, pitie a užívanie drog. Dospievajúci, ktorí večerajú s rodičmi menej ako 3 krát za týždeň, sú 3,5 krát viac náchylní fajčiť marihuanu, viac ako 2,5 krát fajčiť cigarety, 1,5 krát skúšať alkohol a o 20 percent skôr mať v škole známky C alebo horšie.“

 

U detí, ktoré jedia s rodičmi najmenej 5 krát týždenne je nižšie riziko rozvoja obezity a ďalších problémov v súvislosti s príjmom potravy, ich účasti na kriminálnych aktivitách, nižšieho sebavedomia, zlého napredovania v škole, predčasného otehotnenia a podľahnutiu tlaku rovesníkov.

Takže niečo také jednoduché, ako spoločné večere s rodinou môžu byť tým, čo vaše deti obohatí a poskytne im bohatší život a lepší pohľad na seba samých. Nejde tu pritom o spoločné jedlo, ale o výnimočný čas, ktorý spoločne rodina strávi. Deti potrebujú stabilitu a tento čas s rodičmi je často tým jediným, ktorý rodiny môžu počas uponáhľaného týždňa spolu zažiť a podeliť sa s členmi svojej rodiny o spoločné zážitky a myšlienky. Vždy, keď môžete, sadnite si spoločne s deťmi za stôl. Nejedávate každý v inom čase či vo svojich ibách alebo pri televízii. Spoločné stolovanie je maličkosť, ktorá môže vo vašich vzťahoch urobiť veľký rozdiel.

 

Ak chcete spoločné večere doviesť do dokonalosti a vyťažiť z nich maximum, pokúste sa dodržiavať aj tieto pravidlá:

 

Vsaďte na jednoduché jedlá

Nerobte komplikované večere. Varte jednoduché jedlá, ktoré budú nielen rýchle, ale aj zdravé. Predídete zlozvykom detí v jedení a ich obezite.

 

Nech sa každý zapojí do prípravy

Pripraviť večeru a poupratovať po nej by mala byť zodpovednosť všetkých členov rodiny. Skúste každého zapojiť aj s maličkosťou. Pravidelná zodpovednosť za domáce práce deťom rovnako pomáhajú v budovaní správnych hodnôt a charakteru.

 

Žiadne technológie za stolom

Ak a chcete so svojimi deťmi naozaj spojiť, technológiám za stolom dajte červenú. Ani vy, ani deti by nemali za stolom hľadieť do tabletov či na televíziu. Tento čas je vaším vzácnym spoločným.

 

Vypočujte každého

Počas večere by mali mať všetky deti priestor zapojiť sa do rodinnej konverzácie a podeliť sa o svoje zážitky a pocity.

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Rodina
Zdieľať na facebooku