Čínske deti podstupujú desivú cestu do školy

Čínske deti podstupujú pravidlne desivú cestu do školy
Čínske deti podstupujú pravidlne desivú cestu do školy / Foto: Chen Jie

Niektoré deti škola otravuje a nevedia sa priam dočkať, kedy už do nej nebudú musieť chodiť. Iné v tých najťažších podmienkach pravidelne riskujú svoje životy, aby mohli študovať.

 

V čínskych horách v provincii Sichuan musia malé deti zvládnuť 800 metrový útes pomocou 17 nestabilných rebríkov, aby sa dostali do školy. Tento dvojhodinový „výlet“ je tak náročný, že ho deti absolvujú počas mesiaca len dva krát.

Atule'er je dedina, ktorá nemá viac ako 400 obyvateľov, no v posledných dňoch si získala celosvetovú pozornosť po tom, čo fotograf Chen Jie zverejnil sériu fotografií, kde 15 asi 6-ročných detí zvláda tieto strašidelné „nebeské rebríky“ za vzdelaním, ako ich miestni ľudia volajú.

Po tom, čo sa fotograf dozvedel, že deti pôjdu 17. mája touto desivou cestou opäť, pridal sa k nim a všetko zachytil.

„Bolo to nebezpečné liezť hore. Neviem si predstaviť, aké to musí byť liezť dole,“ povedal pre CNN Chen.

 

Hoci sa niektorí z rodičov vždy podujmú, aby deti sprevádzali a dohliadali na ne počas tejto cesty, na bezbečnosti im to v skutočnosti nič nepridáva. Kontrast medzi bohatými deťmi v Číne a tu je naozaj obrovský. To, akým starostiam s deťmi čelia rodičia v bohatých častiach krajiny a títo rodičia, je naozaj neporovnateľné.

 

Foto: Chen Jie

 

Foto: Chen Jie


Zdroj: CNN
Čítajte viac o téme: Čínsky jazyk
Zdieľať na facebooku