Rodičia, ktorí odmietnu očkovať deti, budú povinne školení o nebezpečenstvách, ktoré ich deťom hrozia

Kanadskí rodičia, ktorí odmietnu očkovať deti, budú povinne školení o nebezpečenstvách, ktoré ich deťom hrozia
Kanadskí rodičia, ktorí odmietnu očkovať deti, budú povinne školení o nebezpečenstvách, ktoré ich deťom hrozia / Foto: Bigstock

Na verejnosti sa objavuje čoraz viac protichodných informácií o tom, či je očkovaniu pre ľudí prospešné alebo nie. Nie je preto vôbec prekvapujúce, že rodičia sú v tomto smere stále neistí a ako laici sa majú sami rozhodovať o tak závažnej odbornej otázke. Stále viac rodičov sa v posledných rokoch vďaka rôznym záujmovým skupinám rozhoduje svoje deti neočkovať. Odborná verejnosť má však obavy z následkov.

 

Kanada sa rozhodla tento závažný problém začať riešiť a rodičov, ktorí odmietnu dať svoje dieťa zaočkovať, pošle na odborný seminár. Náboženské či morálne presvedčenie tak už nebude ospravedlnením. Rodičia z provincie Ontario budú povinne navštevovať kurz, ktorý im poskytne najdôležitejšie vedecky podložené dôkazy o vakcinácii. Minister zdravotníctva Eric Hoskins už vyčíslil náklady na túto službu verejnosti. Je presvedčený, že každý rodič by si mal byť vedomý rizík, ktoré neočkovaním svojich detí podstupuje a tiež o nebezpečenstvách, ktoré tak sami môžu v spoločnosti spôsobiť.

Počas mája bolo približne 600 študentov dočasne vylúčených zo školy v regióne Waterloo v dôsledku ich nedostatočnej vakcinácie. „Tieto choroby sú vo svete stále prítomné a my dnes žijeme v jednej globálnej dedine. Vidíme príležitosti, aby sa mohli tieto choroby opäť vrátiť do našej komunity. Ak poľavíme v našej ochrane, je to presne to, čo sa stane,“ povedala Linda Blacková, ktorá sa venuje prevencii vakcinačných chorôb na oddelení regionálneho verejného zdravia .

Študenti v Ontariu musia byť preto zaočkovaní alebo predložiť dokumenty o svojej výnimke, ktorá musí byť iba medicínska. V opačnom prípade môžu byť suspendovaní zo školy až na 20 dní.

 

Graf nižšie ukazuje počty študentov v Ontariu, ktorí boli vylúčení zo základných a stredných škôl medzi rokmi 2010 - 2016. Možno badať, že bol v každom roku zaznamenaný pokles. V školskom roku 2014-2015 suspendovanie nerealizovali a v nasledujúcom roku počet študentov, ktorí museli byť z dôvodu zanedbania očkovania vylúčení opäť výrazne vzrástol.

 

Zdroj: therecord.com

 

Očkovanie detí podľa odborníkov slúži na to, aby chránili nielen svoj imunitný systém, ale aj detí, ktoré z nejakých zdravotných dôvodov očkovanie podstúpiť nemôžu. Medzi takéto prípady patrí liečba rakoviny alebo niektoré zriedkavé ochorenia. Aj preto je dôležité, aby deti, s ktorými prídu do kontaktu boli zaočkované a chránili imunitný systém tých najslabších.

Jedným z mýtov, ktoré sa na verejnosti rozšírili je podľa odborníkov informácia, že MMR vakcína (osýpky, mumps, rubeola ) spôsobuje autizmus. Ani jedna z dôveryhodných doteraz realizovaných štúdií však tento súvis nepotvrdila. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa rozhodla kanadská vláda vzdelávať rodičov, ktorí sa rozhodujú na základe nepravdivých informácií. Výskumy o vzniku autizmu stále prebiehajú a nie je jasné, čo za týmto ochorením stojí.

 

Aj slovenskí rodičia odmietajú deti očkovať

Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR rodičia na Slovensku najčastejšie odmietajú dať svoje deti zaočkovať vakcínou proti osýpkam, mumpsu a rubeole, teda ide spomínanú vakcínu ktorá podľa zavádzajúceho výskumu Dr. Wakefielda spôsobuje autizmus. Ide o očkovaciu látku, ktorá by sa mala deťom podávať medzi 14. až 17. mesiacom života. Preočkovanie je v 11. rokoch.

 

Na Slovensku máme aktuálne povinné očkovanie proti 10 infekciám, a to proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B, hemofilovým invazívnym infekciám, pneumokokovým invazívnym infekciám, osýpkam, príušniciam a rubeole. Tieto očkovania sú zo zákona povinné. Ak rodičia nedajú svoje dieťa zaočkovať, hrozí im pokuta 331 eur.

Čítajte viac o téme: Očkovanie
Zdieľať na facebooku