Objatia a bozky rodičov zlepšujú zdravotný stav detí

Vzťah rodičov ovplyvňuje podľa výskumu zdravie detí.
Vzťah rodičov ovplyvňuje podľa výskumu zdravie detí. / Foto: Bigstock

Mnohé štúdie v minulosti už ukázali, že manželstvá plné konfliktov negatívne vplývajú aj na ich deti. Ovplyvňujú nielen detské správanie, ale aj ich psychické a fyzické zdravie. Nový výskum, ktorý bol publikovaný v magazíne Health Psychology naopak zistil, že ak deti vidia otvorené prejavy náklonnosti medzi svojimi rodičmi, má to na ne pozitívny dopad.

 

Tím vedcov z Waynovej  štátnej univerzity skúmal 80 detí trpiacich astmou vo veku od 10 do 17 rokov, ktoré žili s rodičmi, ktorí boli v manželstve alebo v dlhodobom vzťahu, píše portál Quartz. Požiadali deti, aby si písali počas 4 dní denník a zdokumentovali svoje astmatické prejavy, nálady a to, čo spozorovali medzi svojimi rodičmi. Zaujímali ich poznámky typu: “Moja mama a otec sa dnes hádali.“ „Moja mama a otec sa dnes objímali a pobozkali.“

 

Prekvapivé zistenia

Po 4 dňoch pozorovania rodičov  dostali vedci zaujímavé výsledky. Deti, ktoré videli medzi svojimi rodičmi prejavy náklonnosti ako objatia, bozky, pohladenia a podobne, zaznamenali menej astmatických prejavov a lepšiu funkciu pľúc. Ďalšie zaujímavé zistenie bolo, že tieto deti boli tiež zdravšie a cítili sa menej choré, aj keď ich rodičia medzi sebou bojovali. Výsledky prieskumu nám teda ukazujú, že takéto správanie rodičov podporuje zdravie detí a navyše je nápomocné v odolnosti voči stresovým situáciám v rodine.

„Rodičia by si mali uvedomiť, že deti emocionálne reagujú nielen na priame reakcie a správanie voči deťom samotným, ale tiež na vzťah medzi otcom a mamou,“ vysvetlil spoluautor Samuele Zilioli. To, ako deti emocionálne reagujú na to čo vidia, môže ovplyvniť ich zdravie.

 

Vedci priznávajú, že 80 detí nemožno pokladať za veľkú vzorku a navyše deti nie sú dokonale spoľahliví respondenti, no pokladajú ich výskum za významné doplnenie výsledkov štúdií hovoriacich o negatívnych dopadoch rodičovských konfliktov.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Rodina, Výskum
Zdieľať na facebooku