10 znakov skvelého učiteľa

  Foto: Bigstock

Si láskavá/ý

Vidíš každé jedno dieťa v tvojej triede ako dieťa, nie klbko diagnóz a problémov. Ukazuješ deťom, svojim kolegom i rodičom svoju láskavosť. To je to, čo ťa odlišuje od ostatných, ktorí by túto ťažkú prácu robiť nedokázali. Láskavosť je to, čo hýbe tento svet vpred. To, čo nám umožňuje cítiť sa niekde dobre, vítaní a milovaní.

 

Vnímaš jedinečnosť

Vidíš svoju triedu ako skupinu individualít a nie ako zásuvku plnú prípadových štúdií. Vidíš príbehy, odlišné rodiny a povahy. To všetko, čo svet robí takým úžasným a pestrofarebným. Si ten, kto v deti verí aj vtedy, ak v ich svetlú budúcnosť neverí nik.

 

Nezabúdaš sa tešiť zo života a byť pozitívna/y

Udržiavaš si svoj zmysel pre humor napriek všetkému zlému, čo ťa v školstve postretlo. Snažíš sa vidieť veci pozitívne. Mnohí si neuvedomujú, ako je dnes ťažké myslieť v školstve pozitívne, ale ty sa o to každý deň snažíš. Chceš byť inšpiráciou, tým človekom, na ktorého nikto nezabudne. Človekom na správnom mieste, ktorý zanechá v mysli i srdci dieťaťa pozitívnu stopu.

 

Si staviteľ mostov

Dokážeš pracovať s nepokojnými deťmi, úradníkmi, čo nemajú šajnu o skutočnom fungovaní škôl aj s prehnane ambicióznymi rodičmi s pôvabom a dôstojne. Utieraš slzy a vytváraš priateľstvá v triede i mimo nej.

 

Nebojíš sa byť flexibilná/ý a kreatívna/y

Zanietenie pre nové veci a ich podpora je dnes veľmi dôležitá. Hľadanie dobrých a efektívnych ciest k učeniu detí je tvojou radosťou. Inšpiruješ učiteľov okolo seba, aby sa nebáli skúšať nové veci.

 

Rozpoznáš váhu problémov

Vieš, v ktorých chvíľach si stáť za svojím, kedy nechať veci tak a ktorý boj je potrebné naozaj vyhrať.

Vidíš rodičov ako spojencov, nie ako nepriateľov

Si ten, ktorý si uvedomuje, že nám všetkým ide o rovnakú vec – budúci úspech a šťastie každého jedného dieťaťa v triede. Toho, ktoré bude tvoriť nielen svoju budúcnosť, ale aj budúcnosť našej krajiny.

 

Si empatická/ý

Dokázať sa vcítiť do situácie toho druhého je jedna z najnáročnejších vecí. Ty sa v tom pokúšaš byť majstrom každý deň pri hádkach detí v triede, ich dobrých i zlých známkach, problémových priateľstvách i návštevách rodičov.

 

Miluješ svoju prácu a ľudia to vidia

Tvoje každodenné naladenie, prístup voči deťom, aktivity, ktoré s nimi robíš, komunikácia s rodičmi, to všetko vypovedá o tom, že si človekom na správnom mieste.

 

Tvoji žiaci ťa majú radi tiež

Si človek, ktorí vie, že ak si nezíska svoje deti, len málo im dokáže odovzdať. Deti nespolupracujú s ľuďmi, ktorých nemajú rady. Ty to vieš, a preto sa vždy snažíš získať si každé jedno dieťa, ktoré v lavici na teba hľadí.

Zdieľať na facebooku