Príčinu opakovaných potratov vedci identifikovali po prvý krát

Vedci po prvý krát v histórii našli príčinu, prečo najčastejšie dochádza u žien k opakovaným potratom.
Vedci po prvý krát v histórii našli príčinu, prečo najčastejšie dochádza u žien k opakovaným potratom. / Youtube

Vedci z Univerzity vo Warwicku tvrdia, že znížený počet kmeňových buniek v maternicovej výstelke je najpravdepodobnejšou príčinou opakovaných potratov.

 

Tisíce žien po celom svete trpia diagnózou opakovaných potratov. Nádej, že už nebudú prichádzať opakovane o svoje deti v úvodných štádiách tehotenstva je zistenie vedcov, čo je vlastne príčinou, že k tomu u niektorých žien dochádza.

Vedci v tomto prelomovom výskume prišli na kľúčové zistenie, že na vine sú kmeňové bunky vo výstelke maternice. Vďaka tejto informácii sa teraz snažia nájsť liek, ktorý by týmto ženám napomohol ich problém riešiť.

Jedno z piatich tehotenstiev dnes podľa odborníkov končí spontánnym potratom pred 12. týždňom tehotenstva a až jedna zo 100 žien trpí opakovanými potratmi, čo znamená, že u tejto ženy je predčasne ukončené tehotenstvo tri a viac krát po sebe.

 

 

Vedci z Univerzity vo Warwicku zistili, že nedostatok týchto kmeňových buniek je s veľkou pravdepodobnosťou príčinou zrýchleného starnutia výstelky maternice, čo spôsobuje, že maternica nie je schopná plod udržať a tehotenstvo končí spontánnym potratom. Podľa vedcov je však tento problém možné identifikovať skôr, ako žena otehotnie.

„Viem si predstaviť, že budeme schopní napraviť tento problém skôr, ako žena opäť otehotnie. V skutočnosti to môže byť jediný spôsob, ako sa vyhnúť v takomto prípade ďalšiemu potratu.“

 

Podľa spoluautora štúdie profesora Siobhana Quenbyho by mali prísť s prvými testami už na jar roka 2016.

„Ako prvé budeme musieť zlepšiť vyšetrenia žien, u ktorých je zvýšené riziko opakovaných potratov tým, že pripravíme nové endometriálne testy,“ dodal Quenby.

Čítajte viac o téme: Tehotenstvo, Výskum
Zdieľať na facebooku