Podnikateľ začal učiť chudobné indické deti čítať a písať na ulici

  

Indický podnikateľ Kamal Parmar zrealizoval úžasnú myšlienku: naučiť deti z chudobnej indickej štvrte čítať a písať. Po tom, čo škola nezvládala túto úlohu podľa jeho predstáv, rozhodol sa vziať iniciatívu do vlastných rúk.

 

„Bolo to asi pred 15 rokmi. Stál som pred svojou továrňou a okolo mňa prešlo asi 20 detí. Vracali sa domov z večernej školy po tom, čo práve urobili skúšky. Boli šťastné, že majú po nich. Nejak som sa ich spýtal, čo sa vlastne v škole učia.  Bol som šokovaný, keď som sa dozvedel, že nevedia písať ani čítať. A najprekvapujúcejšie bolo, že boli vo 8 triede!“ Opisoval svoje spomienky miestny podnikateľ.

 

Po tomto svojom zistení sa Parmar rozhodol urobiť si vlastný prieskum na asi 400 študentoch a výsledky ho šokovali. Len 5 zo všetkých týchto detí vedeli čítať a písať. Parmar vedel, že s týmto niečo musí urobiť, že to nie je v poriadku. Po čase so svojím priateľom založil pouličnú školu.

„Učíme tu deti od abecedy až po vyššie vzdelanie. Učíme ich všetko,“ vysvetľuje tento inšpiratívny muž, ktorý sa nedokázal pozerať, ako žijú ľudia v jeho komunite. Tento muž učí deti 2 hodiny denne a potom s nimi večeria.

Keď Parmar školu založil, mal iba 10 študentov. Dnes ich je 115. Videl tiež svojich žiakov, ktorí pravidelne chodili do jeho školy a sú dnes úspešní. „Jedna z mojich študentiek sa dnes stala manažérkou v banke, jeden sa stal IT inžinierom, iná študentka išla na medicínu,“ šťastne vymenúva Parmar výsledky svojej práce.

 

 

Tento inšpiratívny učiteľ má jedno posolstvo, o ktoré by sa rád so svetom podelil:

„Mám len jednu prosbu na ľudí....pokúste sa vzdelať aspoň jedno dieťa ročne a uvidíte, aký veľký rozdiel to v spoločnosti urobí.“

 

Parmarov príbeh bol zverejnený v rámci projektu Humans Of Amdavad, ktorý možno poznáte skôr v podobe Humans of New York. Sú to projekty, ktoré prinášajú krátke príbehy alebo zaujímavosti o živote ľudí v týchto mestách.

Zdieľať na facebooku