Jana Lukáčová: Zabudli sme počúvať naše telo a prenášame tento spôsob života i na deti. Až nerovnováha a choroby ľudí často privedú k Ajurvéde

Janka Lukáčová sa venuje najstaršej medicíne na svete - Ajurvéde. Hovorí, že tá sa na človeka nepozerá ako na súbor svalov a kostí, ale cez jeho energiu a pomáha mu nájsť harmóniu.
Janka Lukáčová sa venuje najstaršej medicíne na svete - Ajurvéde. Hovorí, že tá sa na človeka nepozerá ako na súbor svalov a kostí, ale cez jeho energiu a pomáha mu nájsť harmóniu. / Foto: Zuzana Gránska

JANKA LUKÁČOVÁ vyštudovala kedysi dávno ekonómiu. Život ju však pred pár rokmi zavial do Indie a to jej všetko zmenilo od základov. Dnes sa už niekoľko rokov venuje masážam detí a dojčiat, ktoré majú svoj pôvod v Ajurvéde a individuálnemu poradenstvu mamičiek s deťmi.

 

Ako sa to presne stalo, že sa z ženy, ktorá je celé roky nastavená na počítanie a prácu ekonómky vo veľkej korporácii, stane človek, ktorý sa zamiluje do Ajurvédy?

K Ajurvéde ma priviedli masáže IAIM (Medzinárodná asociácia dojčiat), ktoré som sa naučila ako prvé. A keďže India bola už dávno môj veľký cestovateľský sen, tak som to všetko pospájala a využila. Vydala som sa do Indie. Tam som si vyhľadala indického lekára, ku ktorému som pravidelne chodila na diagnostiku a na terapie. Popritom som mu hovorila, čo som sa zatiaľ naučila a či by mi mohol on v starostlivosti o deti, bábätká a tehotné ženy rozprávať viac. Chodievala som k nemu na stretnutia. On mal v tom čase 6-mesačného synčeka, na ktorom som sa mohla všetko naživo učiť. Bolo to úplne nádherné, lebo to bolo omnoho viac, ako som sa dovtedy naučila. Cítila som, že za tým všetkým je ešte ďaleko viac, čo by som mala vedieť. A tak som začala aj po návrate domov študovať všetko, čo sa dalo. Keďže som bola cestovateľsky limitovaná ako mama dvoch detí, veľmi som túžila spoznať niekoho tu doma, kto mi pomôže všetky  informácie poriadne poukladať a pochopiť.

 

Našiel sa niekto taký u nás?

V roku 2011 prišla na Slovensko doktorka Martina Zisková, ktorá vyštudovala Ajurvédu v USA a Indii a takmer 20 rokov praktizuje výlučne tradičnú ajurvédsku liečbu, hoci je vyštudovaná lekárka. Ona robila sériu niekoľkých seminárov v spolupráci s ajurvédskym centrom Darsana, ktorými som si všetkými prešla. Ona je človek, ktorý spôsobil, že mi to všetko začalo dávať zmysel a začala som tomu viac rozumieť. Zistila som, že nie je  veľa iných systémov na svete, ktoré by boli tak detailne prepracované a rozumeli by človeku komplexne.

 

Aké sú hlavné princípy Ajurvédy? Môžeš mi to nejak v skratke vysvetliť?

Krátko sa to vysvetľuje naozaj ťažko. Ak by som to však mala zhrnúť do pár viet, tak Ajurvéda a Joga sú dve hlavné vetvy duchovnej a spirituálnej náuky Indie. Sú to najstaršie zachované texty o tom, ako vznikol vesmír i ako funguje človek v rámci vesmíru, ako je to tu celé „zorganizované“. Ajurvéda sa nás snaží viesť k tomu, ako žiť čo najharmonickejšie sám so sebou a zároveň so svojím okolím, aby sme si zbytočne nevytvárali problémy, ktoré náš život komplikujú. Aby sme si aj materiálny život dokázali užiť v zdraví a s pocitom radosti. Aby  bol život jednoducho čo najviac o radosti a plnom zdraví. Život, ktorý sa žije podľa pravidiel, si sám seba užíva. Život je prakticky o hľadaní harmónie a tá je u každého individuálna. V Ajurvéde sa na človeka nepozerajú ako na súbor svalov a kostí, ale energeticky.

 

Čo to znamená?

Pozerajú sa na človeka ako na súbor energií, v akých pomeroch ich máme, ako nás ovplyvňujú. Ako sa na základe týchto energií vytvára typ tela, aké máme, typ mysle, akú máme, ako ju vieme používať. Či ju používame efektívne alebo nie. Či je v prospech nášho života alebo nie. Ajurvéda používa rôzne techniky, ako pochopiť samého seba a ako žiť naplno potenciál daností, s ktorými sme sa narodili.

Nejde o žiadne okultné ezoterické čarovanie. Je to o tom, že pokiaľ dýchame vzduch, kyslík a dusík, tak sa nás týkajú všetky fyzikálne zákony týkajúce sa vzduchu a plynov. Ak si udržiavame stálu telesnú teplotu, tak sa nás týkajú všetky termodynamické zákony. Rovnako to platí i o ohni či vode. Sme súčasťou nášho prostredia iba v rôznych štruktúrach. Éter je napr. niečo, čo v našej medicíne ani kultúre pomenované nemáme. Pomaly sa k tomu približuje kvantová fyzika. Je to  čosi, čo naše telo „oživuje.“ Hoci máme funkčné orgány, nestačí do nás napumpovať kyslík, aby sme žili, je to niečo iné medzi nebom a zemou, akási iskra. To Ajurvéda nazýva akési vesmírne prázdno, kde sa  zem, voda, oheň, vzduch nachádzajú a rôzne sa premieňajú a manifestujú. Každý máme v sebe tieto elementy, ale v inom pomere. Ajurvéda sa dokáže na človeka pozrieť z  pohľadu elementov. Nadmiera vzduchu je v našich podmienkach úplne typická - kŕče v bruchu, predmenštruačný syndróm či nafukovanie brucha. Diagnostika stanoví nerovnováhu a následne pristupuje k liečbe odlišne, ako sme zvyknutí. Rieši príčinu.

 

Foto: Zuzana Gránska

Dokáže táto neuveriteľne stará medicína z Indie pomáhať aj v dnešnej modernej dobe, keď je náš život už úplne odlišný?

Je to  najstarší medicínsky systém, ktorý je zároveň aj ako jediný medicínsky systém uznaný Svetovou zdravotnou organizáciou ako druhý rovnocenný systém k našej západnej medicíne takej, ako ju poznáme. Žiadne iné liečiteľské systémy uznané nie sú. Študuje sa rovnako ako klasická medicína a má rovnako všetky odbory. Napríklad aj základy chirurgie pochádzajú z Ajurvédy bez toho, že to mnohí vedia. Je dokonca v mnohom ďaleko podrobnejšia ako naša medicína.

U nás napr. pacientovi na nerovnováhu vzduchu – nafukovanie a pod. dajú probiotiká, na ženské problémy sa dajú hormóny, pritom stačí  ošetriť práve element vzduchu v  tele a  energia si opäť nájde svoje harmonické prúdenie a uzdraví sa. Sú to veľmi praktické veci, kde sa dá spôsobom života, stravou, denným režimom a bylinkami vrátiť späť telo do rovnováhy.

 

Sú podobne ako klasickí lekári aj "ajurvédski lekári“, ktorí dokážu ľudí diagnostikovať?

Áno, samozrejme, aj Ajurvéda má prísne pravidlá a medicínske postupy, ako vyšetriť človeka. Zistí, aká energetická nerovnováha sa v jeho tele nachádza, v akom stave psychickom a fyzickom človek je a ako ho následne liečiť.

 

Ako sa tá rovnováha v Ajurvéde najčastejšie navracia?

Je to individuálne, ale  základom, čo je pre nás často nepredstaviteľné, je náš najobyčajnejší denný režim. Teda, že striedame podľa prírody čas, kedy i ako vstaneme, ako sa pripravíme v kľude do dňa, potom máme obdobie, kedy chceme byť aktívni, i keď cítime útlm a máme odpočívať a tiež večer potrebujeme plnohodnotný spánok. To všetko má byť doplnené stravou podľa konštitúcie a kondície človeka a ročného obdobia. Ak by sme dodržiavali len  správny režim, nemuseli by sme robiť zväčša vôbec nič. Ten je dnes u ľudí najväčší problém a kvôli nemu aj vznikajú mnohé ochorenia. Náš energetický výdaj jednoducho prevyšuje príjem. Nadmerný stres je rozdrobený a všadeprítomný a telo musí neustále reagovať.  Už hádam ani nevie, čo je to naozaj odpočívať. Hoci máme dostatok potravy, tak buď nejeme, lebo nestíhame alebo ak aj jeme, tak jeme nutrične veľmi chudobné  potraviny. Telo síce dostane hromadu paliva, ale reálne z toho dokáže využiť len mizivé percento.

 

Dnešné deti majú často problém s imunitou. Vedela by si mamičkám povedať, čo v tomto smere radí Ajurvéda?

Za základ fyzického zdravia človeka považuje Ajurvéda dokonalé trávenie. V podstate 80 percent imunity sa nám tvorí v črevách. Pokiaľ má dieťa trávenie v poriadku, tak je  zdravé. Akonáhle sa mu naruší trávenie, vzniká problém so vstrebávaním látok, a tým pádom má telíčko problém budovať si vlastný imunitný systém. Keď príde mamička s dieťatkom na diagnostiku s tým, že má problémy dieťa s imunitou, začína sa s očistou tráviaceho systému dieťatka a nápravou stravovania.

Netrávime len jedlo, ale i informácie a zážitky. Pokiaľ nám prichádzajú do života rýchlejšie než ich dokážeme vstrebať, ukladajú sa v tele  ako nestrávená  záťaž. Tým si svoju energiu oslabujeme a nemôže sa tvoriť dostatok imunitných látok. Najprv sa preto musí vyčistiť vždy telo od toho, čo tam nemá byť, a zároveň sa určí strava, ktorá organizmus zregeneruje a znova naštartuje.

 

Ako sa dostavajú ľudia najčastejšie k liečbe Ajurvédou u nás? Kedy vyhľadávajú takýchto odborníkov?

Nie som si istá či presne odpoviem, no pokúsim sa o definíciu z toho, čo vidím okolo seba. Sú ľudia, ktorí prirodzene inklinujú skôr k prírodnej liečbe či prevencií formou zdravšieho životného štýlu. Tí nájdu Ajurvédu pomerne rýchlo, dnes už je dobre známa. Potom sú ľudia, ktorí poskúšali mnoho rôznych systémov a nepomohli im, tak hľadajú ďalej a určite sú i takí, ktorí ju objavia úplnou náhodou. Pomôže im a ani nehľadajú ďalej.

 

Dnes sú deti v strave hrozne prieberčivé. Čo v prípade, že dieťa má problém s určitým typom potravín ako je ovocie a zelenina?

Univerzálny recept, bohužiaľ, neexistuje, ale všetko je o energiách. Spôsob, akým žijeme, je veľmi vzdušný, až éterický aj tým, že žijeme napr. v internetovej dobe, rýchlo a nepravidelne. V telíčku “fúka“ viac, ako by bolo vhodné. Predstav si trávenie (tráviaci oheň) ako horák pod hrncom (žalúdkom), ktorý varí jedlo, ktoré do žalúdka prichádza. Žalúdok je hrniec a jedlo je jeho obsah. Príliš silný vietor rozfúkava oheň  a jedlo zostáva nedovarené. Alebo príliš silný vietor niekedy oheň zhasne. Vtedy deťom i nám prestane úplne tráviť.

Čerstvá zelenina a ovocie sú  veľmi zdravé, ale najťažšie sa trávia. Musia sa v tom pomyselnom kotlíku uvariť, aby boli využiteľné  a ak im  horák dostatočne nehorí, majú deti problém s trávením surového ovocia a zeleniny. Prirodzene sa im bránia. Keď im dáte dusenú zeleninu alebo ovocie, mixované polievky alebo jemne uvarený kompót, hoci sú to deti aj niekoľkoročné, strávia ich oveľa ľahšie.

 

Existuje v strave niečo, čomu by sme sa mali podľa Ajurvédy úplne vyhnúť?

Ajurvéda nerozlišuje stravu na zdravú a nezdravú. Pokiaľ má človek silné a zdravé trávenie, dokáže zjesť a stráviť v podstate čokoľvek. Skôr platí pravidlo, že je dôležitejšie to, ako jem, než to, čo jem. To AKO jesť je nadradenejšie tomu, čo mám na tanieri. A bavíme sa o jedle, nie o polotovaroch, či konzervovaných potravinách. Nevníma tiež jedlo ako vitamíny, minerály, sacharidy, bielkoviny, vníma ich ako energiu, ktorú do tela dostávame. Energia je zahrievajúca alebo chladivá. Sú potraviny, ktoré redukujú naše tkanivá alebo ich budujú. Podľa toho, aký je človek typ a v akej je kondícii, je pre každého vhodné niečo iné. Vezmime si napr. kávu. Ajurvéda nehovorí, či je dobrá alebo zlá. Rieši to, v akom momente je vhodné, aby sme si ju dali. Ak sme napr. veľmi unavení a potrebujeme šoférovať, dáme si ju, aby sme boli povzbudení a bezpečne prišli do cieľa. To je vhodné jednorázové použitie kávy. Ak sme ale veľmi unavení a neoddýchneme si, keď to telo potrebuje, a robíme to pravidelne, to pokladajú za nevhodné pitie kávy. Vo všetkom sa hľadá rovnováha. Ako sa hovorí: „Nech je jedlo naším liekom a nie naším jedom.“

 

Je zaujímavé, že v Ajurvéde sa v strave používa veľmi veľa intenzívnych korenín. Nie je to v rozpore s tou očistou organizmu a rovnováhou?

Nie, to je len naše poňatie, že ak má byť niečo zdravé, musí to byť neochutené. Ajurvéda naopak hovorí, že život má byť oslava, radosť a pôžitok. Platí však stále, že všetkého veľa škodí a hranica je niekedy ťažko rozpoznateľná.

Koreniny nepoužívajú len preto, aby v jedle voňali. Sú liekom. Dávajú sa do každého druhu jedla špecifickým spôsobom podľa typu jedla, aby ho  telo mohlo spracovať bez zbytku a bez vytvárania toxických odpadov stráviť. Koreniny sú akási podpora  trávenia. Každý druh indickej zmesi masaly sa používa na niečo iné. Jeden je na mäso, iný na strukoviny, zeleninu. Navyše existujú stovky lokálnych kombinácii. Tie sú tisíckami rokov overené, aby čo najlepšie pomáhali žalúdku a črevám tráviť. Aj tí najjednoduchší ľudia si v Indii celé generácie odovzdávajú recepty, čo pri akom ochorení robiť, aby  bol človek rýchlo zdravý.

 

Vieš niečo poradiť na to, keď sa deti v noci boja?

V Ajurvéde sa používa olejová masáž plosiek nôh pred spaním. Spôsobí u dieťatka to, že cez reflexné zóny chodidiel presunie dotykom pozornosť mozgu zhora smerom dole, spomalí ho, uvoľní, zastaví myšlienky a tým aj strachy. Prinesie mu to pocit akéhosi uzemnenia a dokáže spať bez strachu. Toto je jedna z účinných techník, ktorá sa používa pre ustráchané detičky.

Ľudia si napríklad myslia, že načo masírovať bábätká, že je to zbytočnosť, že je to len ďalšia móda, ale je to to najjednoduchšie, čo môžete urobiť, aby vaše dieťatko bolo v harmónii. Osobne sa mi veľmi páči, že v sanskrite sa olejová masáž nazýva snéha. Znamená to však zároveň aj láska, a preto nielen bábätká milujú, keď sa ich dotýkajú. Keď žijeme v láske život sa hladko kĺže a je príjemný, hladký. Ak sa „zadŕha,“ znamená to, že sme z poľa bezpodmienečnej lásky vyšli a potrebujeme sa doň vrátiť. Práve olejová masáž vracia nášmu mozgu spomienku, aké to je, keď život kĺže a je hladký a príjemný. Na fyzickej rovine sa to deje vylučovaním oxytocínu, ktorý i u nás nazývame hormónom lásky. Je to krásny a príjemný prostriedok, ako vrátiť telo i myseľ spať do harmónie.

 

Je to bežné, že v Indii deti masírujú?

V Indii s masážou začínajú už od 15-teho dňa po narodení bežne v rodinách a mamičky to robia denne až do 3 rokov veku dieťatka. Mamina, ktorá nemasíruje svoje dieťa, je v Indii považovaná za “nevydarenú“ matku. Tá, čo zanedbáva svoje dieťa a jeho zdravý vývin. Masážam venujú väčšiu pozornosť ako tomu, čo to dieťa reálne zje, pretože vedia, že vďaka  masáži má dieťa silný tráviaci a imunitný systém. Ak je podľa nich dobrý tento základ, tak aj keď telo zažije občas nerovnováhu,  vie, kam sa má vrátiť, lebo má telesnú pamäť a pamätá si, kedy bolo vo svojej najlepšej kondícii.

Naše deti dostávame do nerovnováhy už od narodenia, nevedia, kde a ako sa cítia dobre, nemajú často telesnú  pamäť, ktorá by stav harmónie zažila a netušia, kam sa majú vracať. Toto je v Indii považované za veľmi dôležitú vec pre spokojný život.

 

 

Môžeš mi niečo detailnejšie povedať o Ajurvédskych masážach?

Spoločné pre všetky masáže je používanie rôznych druhov olejov. Existuje len niekoľko iných procedúr, kde sa používa napr. mlieko, bylinné výluhy alebo bylinné pasty či púdre. Púdre sú zväčša pre obéznych ľudí. Využívajú sa, ak chce klient schudnúť. Vyvolá sa silná reakcia lymfatického systému tak, že sa zahreje telo, začne sa samé potiť a z roztiahnutých pórov sa začnú vylučovať toxíny z celého tela.

Shirodara - liatie oleja na hlavu i viac ako hodinu, je veľmi špecifická procedúra. Je to viac ako uvoľnenie. Deťom ho neodporúčam. Je to pre ľudí s ťažkými migrénami, panickými atakmi, chronickými poruchami spánku. Leje sa pri nej na čelo teplý olej so špeciálnymi bylinami, ktoré prenikajú cez pokožku hlavy do mozgu, aby sa myseľ upokojila a vyčistia od mentálneho toxického odpadu.

 

Deťom by nepomohla tiež takáto procedúra, ak sú staršie a stále sa v noci boja?

Nie, pre ne shirodara nie je vhodná. Deťom stačí masírovať nožičky, bruško alebo i celé telo, ako som spomínala. Môže sa prípadne robiť olejová masáž hlavy, ktorá je tiež veľmi upokojujúca.

 

Mnohé mamičky sa cítia v prvých rokoch materstva veľmi vyčerpané. Prečo je to tak?

Tehotenstvo a pôrod samotný je energeticky najviac vyčerpávajúci zážitok, ktorý žena za celý svoj život zažije. Vyčerpá jej nervovú i tráviacu sústavu. Na to, aby bola schopná starostlivosti o dieťa a rodinu, potrebuje rýchlu podporu, aby sa čo najskôr zregenerovala. V Indii sa hovorí, že žena-matka je ďaleko dôležitejšia ako dieťa. Aká je podľa nich matka, také je automaticky aj dieťa, lebo je absolútne závislé na jej starostlivosti. To znamená, že ak je šťastná matka, bude aj dieťa.

 

Vedela by si im niečo poradiť z pohľadu Ajurvédy, ako sa dostať do rovnováhy v takomto náročnom období?

V tomto období je nervová sústava neustále nadmieru namáhaná a vyčerpávaná. To najdôležitejšie pre oboch je šetriť sa. My sa dnes radi vraciame k  prírodným národom, ale to čo oni žijú, je práve komunitný spôsob života, ku ktorému sa vraciame len ťažko, alebo ho odmietame. Oni žijú spolu niekoľké generácie. My chceme žiť sami, aby nám do ničoho nikto nič nehovoril. Je však v tomto prípade veľmi dôležité tiež si vziať inšpiráciu. Je dôležité, aby sa o deti starali viacerí ľudia. Žena potrebuje, aby na dieťa nebola sama, aby mala podporu rodiny, čas na regeneráciu síl, inak to nemá šancu v zdraví zvládnuť.

 

Ženy sa nesmú báť  dieťa zveriť niekomu ďalšiemu. Bránime sa iným názorom na výchovu. Svokra alebo vlastná mama už deti vychovali a prežili sme. Dokonca svokra vychovala muža našich snov. Keď dokázali vychovávať deti bez internetu a toľkých informácií, asi to nebude až také zlé. Je to viac o našom  nastavení mysle, že si dovolíme, aj keď všetko nebude presne podľa nás, zveriť občas svoje dieťa niekomu inému. Stojí mi tento kompromis za to, že si odpočiniem a časť bremena sa prenesie na niekoho ďalšieho? Naše mamy či svokry trpia tiež pocitom prázdneho hniezda a majú  potrebu odovzdávať svoje životné skúsenosti. Zároveň bremeno zodpovednosti za výchovu už necítia, to rady prenechajú nám mladším. Potrebujú však  žiť lásku, ktorá v nich je. A naše deti žijú dlho v stave prirodzenej lásky a vedia milovať ľudí bez súdenia mysľou. Teda i nedokonalé staré mamy.

 

Prichádza jar a mnohé ženy by možno rady počuli, ako nabrať energiu. Vieš im dať nejaký recept?

Každá žena si môže bezpečne urobiť sama doma jarný pôst vylúčiť napr. i podľa našich tradícii počas 40 dní cukor (okrem medu), všetky mliečne výrobky a mäso a to, čo bude jedávať sú obilniny ako ryža, krúpy, pohánka... a k tomu dusenú zeleninu, strukoviny či ryby. Prevaha by mala byť koreňová a tmavozelená zelenina ako špenát, brokolica, bylinky a zelené rastlinky, ktoré jar prináša.

 

Existuje i pomerne jednoduchá očistná technika. Môžu si uvariť 1 a pol litra čistej vody v hrnci (nie v kanvici). Stačí 3-4 minúty od bodu varu pod pokrievkou a preleje sa do termosky. Počas dňa sa v 30-minútových intervaloch pije zhruba deci čo najhorúcejšej vody. Iba sa chlipká. Robí sa to mesiac. Je to efektívna kúra, ktorá očistí telo od toxínov. Okrem tejto terapeutickej vody sa pije normálna voda v množstve podľa individuálnej potreby a chute a mala by byť teplá, alebo sa pijú bylinkové čaje.

Čítajte viac o téme: Ajurvéda
Zdieľať na facebooku