Je načase, aby sme si uvedomili, že aj výchova detí je skutočná práca, tvrdí manželka Billa Gatesa

Melinda Gates upozorňuje, že obrovské množstvo žien a rastúci počet mužov dnes robí neplatenú prácu, ktorá umožňuje fungovanie spoločnosti a ekonomiky. Tento fakt by sme podľa nej nemali prehliadať.
Melinda Gates upozorňuje, že obrovské množstvo žien a rastúci počet mužov dnes robí neplatenú prácu, ktorá umožňuje fungovanie spoločnosti a ekonomiky. Tento fakt by sme podľa nej nemali prehliadať. / Foto: Bigstock

Bill Gates, zakladateľ spoločnosti Microsoft, sa stal mnohými ženami obdivovaný nie kvôli počítačom, ani vďaka svojej charite. Gates si plnil okrem svojej kariéry aj bežné otcovské záležitosti. Vozieval napríklad svoju dcéru do škôlky dva krát do týždňa, keď jeho manželka potrebovala pomoc. Povedala to v rozhovore pre New York Times Gatesova žena Melinda.

 

Hoci je Gates najbohatší človek na svete a vybudoval úspešnú firmu, vždy sa zaujímal aj o svoje okolie a svojich blízkych. Bol príkladom pre mnohé rodiny žijúce v okolí. Zmenil dokonca aj niektoré ich manželstvá. „Ak môže Bill Gates voziť svoje dieťa do škôlky, do kelu, môžeš naše dieťa voziť aj ty!“ hovorili podľa Melindy doma manželky manželom v jeho okolí.

 

Manželka Billa Gatesa sa rokmi po jeho boku stala uznávanou osobnosťou, ku ktorej vzhliadajú na sociálnych sieťach státisíce žien i mužov. Pred pár dňami otvorene upozornila na fakt, že obrovské množstvo žien a rastúci počet mužov dnes robí neplatenú prácu, ktorá umožňuje fungovanie spoločnosti a ekonomiky.


„Potrebujeme volať prácou to, čo práca je, či už ju robíte doma alebo mimo domova ako riadni zamestnanci a potom dať mužom a ženám možnosť vybrať si, čo chcú robiť,“ napísala Melinda vo svojom každoročnom liste.

 

Ženy pracujú neustále, no v štatistikách pracovného trhu tieto dáta nenájdete

Sú ľudia, ktorí venujú denne hodiny svojho času starostlivosti o deti alebo o starnúcich príbuzných - sprevádzajú ich k lekárom, vozia do školy a zo školy, manažujú ich čas alebo im pripravujú jedlo. Drvivou väčšinou sú to ženy, ktoré robia túto prácu zadarmo. Melinda to dokladá aj štatistikami z rôznych kútov sveta a vo svojom liste ľuďom pripomína „rodový rozdiel, o ktorom nikto nehovorí.“

 

 

Ženy sú jednoducho tie, ktoré si pamätajú všetky detské alergie, termíny u lekárov, pripravujú nákupné zoznamy na potraviny, oblečenie, drogériu, chystajú raňajky, umývajú podlahy ... a vedia i to, kto má kedy narodeniny a čo by ho potešilo. To všetko sú veci, na ktoré musí niekto míňať svoju mentálnu i fyzickú energiu.

 

V rozvojových krajinách je cena neplatenej pracovnej sily doslova zničujúca. Ženy a dievčatá trávia 5 a viac hodín denne domácimi prácami za cenu ich vlastného vzdelania. Hranica medzi neplatenou prácou je jediným dôvodom, prečo ženy často nevedia čítať. Práve z toho dôvodu potom ženy a ich deti končia omnoho častejšie v chudobe.

 

Milénioví otcovia už začínajú robiť pre rodiny viac. Hľadajú firmy, ktoré im umožnia, aby sa mohli viac podieľať na živote svojich detí. Aj zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg vyslal budúcim otcom jasnú správu: Je v poriadku, ak zostanete na rodičovskej dovolenke s deťmi doma. Napriek tomu je zatiaľ takýchto otcov mizivé percento a cesta k tomu, aby sa rodové rozdiely medzi ženami a mužmi stali menšie, bude poriadne dlhá.

 

 

Všetci vieme, že výchova detí a starostlivosť o ne je extrémne dôležitá, no platená práca v akejkoľvek firme je uznávaná stále ďaleko viac. „Matka v domácnosti“ totiž neznie ani v našich končinách veľmi atraktívne.

 

Slovensko nie je výnimka

V rozvinutých krajinách je vďaka počítačom a technike množstvo práce, ktorú ženy robia, menšie alebo menej fyzicky náročné ako v rozvojových krajinách. Stále je však veľký nepomer medzi množstvom neplatenej práce, ktorú ženy oproti mužom vykonávajú na úkor ich kariérneho rastu, vzdelávania sa či oddychu. Rovnako sa to odráža i v porovnaní platov. Ak sa ženy rozhodnú pracovať, musia vo väčšine rodín prehodnotiť náročnosť svoje pozície vzhľadom na potreby rodiny. To sa neustále odráža i na plate, ktorý ženy vo firmách dostávajú. Podľa portálu Platy.sk je dnes na Slovensku priemerný plat ženy oproti mužovi nižší až o 28 percent. Ak je muž a žena na rovnakej pozícii, žena máva v priemere plat nižší o 8 percent.

 

V Európskej únii predstavuje tento rozdiel v odmeňovaní medzi mužmi a ženami približne 16 percent.

 

Platy si ženy nepýtajú, hoci peniaze potrebujú

Podľa informácii portálu Profesia považuje až 67 percent žien na Slovensku za naliehavé, aby boli ohodnocované rovnako ako muži. Problémom však je, že už pri vstupe na pracovný trh si ženy vo veku 18-24 rokov pýtajú mzdu až o 18 percent nižšiu ako muži. Tento rozdiel sa vekom už iba prehlbuje.

 

Foto: Bigstock

Ženy môžu dožívať v chudobe

Tento trend pretrvávajúcich nerovností spôsobuje, že ženy svoj život dožívajú častejšie vo väčšej chudobe ako muži. Napriek tomu, že robia pre spoločnosť veľmi dôležitú prácu pri výchove detí či starostlivosti o domácnosť a členov rodiny, spoločnosť ich za to nijak neodmeňuje, práve naopak. V dôsledku toho, že počet  ich odpracovaných platených hodín je počas života nižší, ich dôchodok sa v starobe o to priamoúmerne znižuje.

 

V prípade, že nejaký člen ich rodiny alebo niektoré z detí ochorie a je potrebné ho opatrovať, sú to zväčša ženy, kto túto starostlivosť zabezpečuje. V dôsledku situácií, ktoré samy nezapríčinili, tak často prichádzajú ešte o väčšiu časť financií potrebných na to, aby v starobe dôstojne dožili.

Aj stúpajúca rozvodovosť spôsobuje pre ženy rastúce riziko, že zostanú na vysoké náklady v starobe samy. Staroba v chudobe tak vyzerá v dôsledku viacerých aspektov pre ženy stále reálnejšie.

 

List Melindy je pripomenutím, že potrebujeme viac rovnosti nielen v práci vo firmách, v platoch, ale i doma – pri obyčajných domácich prácach. Ak sa toto nezačne diať, ženy nikdy mužov nedobehnú a muži nikdy nedocenia prácu a starostlivosť žien v domácnosti.

Čítajte viac o téme: Kariéra, Úspech, Domáce práce
Zdieľať na facebooku