Počítačovú hru Minecraft môžete odteraz využiť aj na vyučovaní

V lete sa do škôl dostane jedna z najobľúbenejších hier Minecraft. Jej tvorcovia pripravili verziu pre školy.
V lete sa do škôl dostane jedna z najobľúbenejších hier Minecraft. Jej tvorcovia pripravili verziu pre školy. / Foto: Zuzana Gránska

Minecraft je úspešná počítačová hra, ktorú dnes poznajú asi všetky deti od 6 rokov. Jej princíp spočíva v tom, že môžete čokoľvek postaviť, čo si len dokážete predstaviť. Hráč v nej má tzv. absolútnu slobodu. Podporuje kreativitu, spoluprácu a riešenie problémov a celosvetovo ju hrá viac ako 100 miliónov hráčov. Dnes sa rozhodli jej tvorcovia posunúť limity tejto hry ďalej. Pripravili verziu, ktorá je využiteľná aj v školských triedach pri vyučovaní na akýchkoľvek predmetoch od umenia až po poéziu.

 

 

Študenti hneď spoznajú hru, ktorú milujú. To umožňuje učiteľom vtiahnuť deti zábavnou formou viac do učiva, ktoré im potrebujú vysvetliť. Pedagógovia učia svojich žiakov pomocou stavania a objavovania v dobre známom prostredí.

 

Školy už niekoľko rokov využívali Minecraft v rôznych projektoch. Táto hra obsahuje stavebné časti, nástroje na farmárčenie, baníctvo a strojárske pomôcky, takže ich hráči musia použiť, aby objavovali všetko od architektúry a fyziky až po ekológiu alebo históriu.

Počas prezentácie Beta verzie pre školy Microsoft ukázal školu v Škótsku, ktorá zmenila v meste Dundee pomocou hry nábrežie, zatiaľ čo šiestaci v škole v Seattle použili hru na to, aby modelovali rieku a naučili sa o jej ekosystéme postavením priehrad v rôznych lokalitách.

 

 

„Niektoré z týchto situácií, ktoré som videl, sú naozaj neskutočné,“ povedal Deirdre Quarnstrom, vedúci Education Edition project v Microsofte.

 

Bude Minecraft Education iný?

Hra sa nijako veľmi meniť nebude. Jej princíp bude pre hárčov úplne rovnaký. Prinesie však ľahšie používanie tým, že bude mať lepšie mapovacie funkcie, aby sa trieda nestratila. Učiteľ bude môcť napr. zamknúť zdroje,  ktoré môžu deti využívať. Do hry pribudne aj fotoaparát a zápisník, aby deti vedeli evidovať, kde už boli.

Microsoft zdôraznil, že zmeny sú menšie, lebo nechce, aby sa z Minecraftu stal iba vzdelávací produkt. Je to hlavne hra, ktorú majú deti rady vo svojej pôvodnej podobe. Jediný rozdiel je v tom, že bude využiteľná aj v školských laviciach.

 

Najväčšie zmeny prinesie pre učiteľov, nie študentov.

 

Táto verzia bude obsahovať možnosť, že až 40 študentov bude môcť pracovať spolu naraz na svojom svete Minecraft. Každý študent si tu bude môcť budovať svoje portfólio, kde si môže robiť fotografie i selfie, aby ukázal, čo dokázal a čo sa naučil. Študenti budú mať svoje vlastné profilové foto, aby učiteľ vedel rozoznávať študentov v hre.

 

 

Úspech edície pre školy môže spočívať v spustení webovej stránky, kde môžu pedagógovia  pridávať svoje Minecraft svety spolu s plánmi pre jednotlivé vyučovacie predmety. Niekoľko z nich tam už je aj vložených. Jedna lekcia napríklad obsahuje mapu v štýle feudálneho Japonska, ktorú je možné využiť pri učení a diskusii o Japonskej poézii. V inej mape sa zase nachádzajú obrovské molekuly, ktoré musíte objaviť. Deti tu nebudú riešiť kvízy, ani hádanky.  Minecraft je iba jednoduchý spôsob, ako vstúpiť do sveta histórie a vedy a umožniť deťom ich lepšie porozumenie.

Microsoft neplánuje investovať do svetov a plánov lekcií vlastné zdroje. Očakáva, že herná komunita tento problém vyrieši. Učiteľ pôjde iba na webstránku, vyberie si scénu, ktorá je pre jeho hodinu vhodná a pošle študentov do hry. Tento princíp tvorby obsahu samotnými hráčmi funguje, a preto Microsoft predpokladá, že rovnako nebude problém ani so vzdelávacím obsahom a jeho tvorbou. Ak sa však tak neudeje, táto edícia pre školy by nebola využiteľná v triedach do takej miery, ako jej tvorcovia predpokladali.

 

Microsoft kúpil hru Minecraft v roku 2014 s vedomím toho, že dokáže neskôr využiť jeho potenciál v školách. Windows stráca v školách pôdu pod nohami kvôli lacnejším riešeniam ako sú napr. Chromebooky. Minecraft: Education Edition by mali tento stav podľa nich zvrátiť. Hra by mala byť v tejto edícii dostupná v lete roka 2016 a bude stáť 5 dolárov za študenta a bude viazaná na študentské Microsoft účty.

 


Zdroj: theverge.com
Čítajte viac o téme: Počítačové hry a aplikácie
Zdieľať na facebooku