10 prikázaní pre rodičov od Janusza Korczaka. Muža, ktorý odmietol opustiť svoje deti v ceste na smrť

 

Janusz Korczak (1878-1942) bol uznávaný poľský detský lekár, učiteľ, psychológ a spisovateľ, ktorý svoj život zasvätil deťom. Založil detský domov, kde uplatňoval na tú dobu svoje neuveriteľne pokrokové pedagogické metódy. Korczak bol bojovníkom za detské práva a vo svojom domove pre siroty vytvoril pre ne samostatnú spoločnosť, kde mali deti vlastné inštitúcie ako noviny, súdy, či vlastný parlament, ale boli i zodpovedné za plnenie množstva povinností. Jeho cieľom bolo pre deti vytvoriť spoločnosť, kde budú fungovať princípy spravodlivosti, zodpovednosti a rovnosti. Podporoval ich nezávislosť.

 

Janusz Korczak bol Žid a v detskom domove, ktorý spravoval bolo asi 200 židovských detí. Príchod nacistov znamenal pre neho a jeho zverencov veľké nebezpečenstvo. Bojoval za svoje deti do poslednej chvíle, no nedokázal zachrániť všetky. Príbehy o jeho živote hovoria, že sa mohol počas vojny pred vlastnou smrťou zachrániť až 3 krát. Odmietol sa však vzdať svojich detí.

 

Prvý raz mu ponúkli presťahovanie sa do Palestíny. Túto ponuku odmietol s otázkou: „Ty by si opustil svoje dieťa v nebezpečenstve? Určite nie. Akoby som teda ja mohol opustiť svoje deti?“

 

Po druhý krát mu ponúkol vojak útek z varšavského geta, kde nacisti nútene jeho sirotinec presťahovali. Odmietol.

 

Po tretí krát mu ponúkol záchranu života vojak, Igor Newerly, ktorý ho počas transportu do vyhladzovacieho tábora s deťmi spoznal, pretože v detstve rád čítal jeho knihu „Bankrot malého Jacka“. Aj túto ponuku Korczak odmietol. To bolo naposledy. Sprevádzal svoje deti do plynovej komory v Treblinke, kde spolu s nimi i zomrel.

 

V knihe Loving every child: Wisdom for parents nájdete množstvo krásnych myšlienok tohto výnimočného človeka, kde hovorí o tom, kým sme, keď sme deťmi a kým sa môžeme stať ako rodičia.

 

Spracovala: Zuzana Gránska

Zdieľať na facebooku