Výskum tvrdí, že rozprávky by mali deťom čítať oteckovia

  Ilustračná foto: Bigstock

Čoraz viac výskumov potvrdzuje, že čítanie deťom má silný dopad na ich vývoj a neskoršie úspechy v škole i živote. Nový výskum Harvardskej univerzity však odhalil, že deti môžu získavať viac benefitov z čítania rozprávok, ak im rozprávky čítajú oteckovia. Nastal čas, povzdbudiť oteckov, aby deťom čítali pravidelne.

 

Oteckovia rozvíjajú fantáziu

Čítanie sa považuje prevažne za aktivitu, ktorú s deťmi riešia mamičky. Ak sa k čítaniu dostane otecko, je to pre deti niečo „špeciálne.“ „Deti sú z toho nadšené, a preto sú aj viac sústredené,“ tvrdia vedci. Otecko ich už len svojou prítomnosťou vtiahne do deja viac.

Vedci tiež zistili zaujímavú vec, a to, že muži a ženy pristupujú aj pri čítaní k veciam a riešeniam úloh úplne odlišne. Matky majú tendenciu pýtať sa nudné „učiteľské otázky“ ako napríklad „Koľko jabĺk vidíš?“ Oteckovia používajú naopak abstraktnejšie otázky, ktoré podnecujú u detí predstavivosť a následnú diskusiu. Ak sa bavíme o rebríku, tak oteckovia skôr povedia: „Oh, pozri sa na ten rebrík! Pamätáš sa, ako som minule viezol rebrík hore na aute?“ Dieťa sa okamžite rozhovorí, vloží do diskusie emócie, spomienky, dokreslí si v mysli rebrík, o ktorom práve číta.

„A práve toto je úžasné pre rozvoj detskej reči, pretože takto deti viac používajú svoj mozog. Je to pre ne väčšou výzvou na ceste poznávania,“ objasňuje vedúca výskumu Elisabeth Duursma.

Na otázku, kedy by mali začať oteckovia deťom čítať odpovedá, že by s tým mali začať skôr, ako dovŕšia deti dva roky. Denne stačí i 20 minút, aby ste svoje dieťa obohatili,“ hovoria odborníci.

 

Aké ďalšie výhody má, ak deťom číta otecko?

Ak deťom čítame, rozširujeme ich slovník, pomáhame im cítiť sa bezpečne a to má obrovský dopad na ich schopnosť učenia sa.  Výskumy pravidelne potvrdzujú, že čítanie rodičov svojim deťom zlepšuje kvalitu ich vzťahu, akademické výsledky a húževnatosť.

Čítanie však nie je iba o zlepšovaní jazykových schopností a rozvíjaní mozgu. Podľa Inštitútu oteckov má tiež čítanie oteckov pozitívny vplyv na správanie detí a ich koncentráciu.

Podľa štúdie „Prečo záleží na otcoch pri gramotnosti ich detí“ sa ukázalo, že čítanie je tiež jedným z najsilnejších spôsobov, ako vybudovať jedinečný vzťah otca a syna. Je to niečo výnimočné, kedy muži majú k sebe blízko.

Aj v rodinách, kde došlo k rozvodu alebo odlúčeniu rodičov sa ukázalo čítanie oteckov ako kľúčový faktor v akademickom progrese detí a obzvlášť chlapcov.

 

Napriek mnohým výhodám podľa britského výskumu nikdy nečítal svojim deťom jeden zo štyroch rodičov alebo tak robil len raz za 6 mesiacov. Iba polovica rodičov uviedla, že svojim deťom číta pravidelne každý deň.

 


Dailymail.co.uk

 

Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi, Oteckovia, Knihy pre deti
Zdieľať na facebooku