Kedy je moje dieťa pripravené zostať samo doma?

Nejeden rodič sa dnes ťažko zmieruje s tým, aby v skorom veku dieťa zostávalo samo.
Nejeden rodič sa dnes ťažko zmieruje s tým, aby v skorom veku dieťa zostávalo samo. / Foto: Bigstock

Krátke jesenné prázdniny,  dlhé letné prázdniny alebo aj každodenný čas po škole trápi mnohých rodičov malých školákov. Nie každý je obklopený rodinou a dokáže akékoľvek voľno v škole zostať s dieťaťom doma. Kedy sú už deti pripravené zvládnuť to samy?

 

Keď Petra zistila, že nemôže ona ani jej manžel zostať z práce po prvýkrát s dcérou v deň školského voľna doma, uvidela, ako jej 9-ročná Katka náhle zbledla a znervóznela. Predpokladala, že je už dosť veľká a rozumná zvládnuť to, ale v kútiku duše cítila, že postaviť ju pred hotovú vec nie je ten najšťastnejší prípad. „Ale čo už. Aj takéto chvíle život prináša, a tak to bez babiek a dedkov nablízku proste chodí. Museli sme to jednoducho skúsiť a zvládnuť. A zvládli," spomína Petra na ich prvý pokus.

 

Čo hovoria experti?

Názory odborníkov na vek, kedy sú naše ratolesti pripravené zostať doma bez dozoru na dlhší čas, sa vo všeobecnosti veľmi nelíšia. Zhodujú sa v tom, že priemerné jedenásť až dvanásť ročné dieťa je schopné zvládnuť túto úlohu. Výrazne neodporúčajú nechávať osamote deti mladšie ako desať rokov. Tento odhad pravdaže neplatí pre všetky deti. Avšak veľa desaťročných je omnoho zrelších a zodpovednejších ako pätnásťročné deti v puberte. Základným predpokladom na fungovanie osamote je dôvera v to, že dieťa je schopné správať sa zodpovedne a bezpečne. Dôležité je zvážiť aj to, ako dlho môžeme nechať dieťa bez dozoru a v ktorých hodinách. Predpokladáme, že je iné stráviť tri hodiny osamote po príchode zo školy, a iné zase podvečer po západe slnka. Ako je to u vás?

 

Každé dieťa je iné a preto náročné jednoznačne zhodnotiť vek, v ktorom môže ostať samo doma. Rozdiely vidíme nielen u detí v rôznych rodinách, ale takisto aj medzi súrodencami. Mnoho detí predstava opusteného domova desí, iné sa naopak tešia a je to pre nich vzrušujúce. Najdôležitejšie je, aby bolo samotné dieťa na to pripravené a nebálo sa. Je na každom rodičovi, aby zvážil správny čas na samostatnosť.

 

5 krokov, ako pripraviť dieťa, aby zvládlo zostať doma samo

  1. Uistite sa, že deti vedia, čo robiť v prípade núdze. Musia poznať číslo prvej pomoci. Nie je na škodu prejsť si zopár scenárov „Čo v prípade, že...“.
     
  2. Prejdite si základné pravidlá bezpečnosti aj napriek tomu, že sa vám zdajú jasné a automatické. Deti občas robia hlúposti bez rozmýšľania, takže nikdy neuškodí pripomenúť si ich.
     
  3. Dohodnite si pravidlá o návštevách kamarátov, v prípade, že s tým súhlasíte.
     
  4. Začnite v malom. To je tým najlepším spôsobom, ako vybudovať sebavedomie dieťaťa. Najskôr to môže byť 20 minút strávených vo vedľajšom obchode a postupne môžete pridávať.
     
  5. Nezabudnite na kontrolu. Jednoduchá sms správa poslúži na upokojenie vašich obáv a rovnako uistí dieťa, že ste na dosah.

 

Nie ste si istí, či dieťa predsa len nechať dieťa doma samo? Skúste si pri rozhodovaní položiť tieto kontrolné otázky:

  • Dodržiava dieťa pravidlá, na ktorých ste sa dohodli?
  • Má dobrý úsudok?
  • Aké sú predošlé skúsenosti v prípade, kedy bolo dieťa osamote na kratší čas?
  • Ovláda jednoduché zručnosti ako telefonovanie a príprava ľahkého jedla?
  • Dokáže si dokončiť domáce úlohy aj bez dozoru dospelého?
  • Dokáže riešiť jednoduché problémy alebo riešenie vždy nechá na jedného z rodičov?
  • Zvláda zachovať chladnú hlavu v neočakávaných situáciách?
  • Reaguje pozitívne na možnosť ostať doma osamote?

 

Ak ste odpovedali na väčšinu otázok áno, je to dobrým znamením, že vaše dieťa je dostatočne zrelé. Okrem pripravenosti dieťaťa sa ale odporúča zvážiť aj bezpečnosť štvrti, v ktorej bývate. Ak máte dobré vzťahy, je vhodné upozorniť susedov, že dieťa zostáva osamote a v prípade núdze sa nich bude obracať.

Zdieľať na facebooku