Zaľúbiť sa trvá asi jednu pätinu sekundy, odhalil výskum

Zaľúbiť sa trvá asi jednu pätinu sekundy, odhalil výskum
Zaľúbiť sa trvá asi jednu pätinu sekundy, odhalil výskum / Foto: Bigstock

Nová metaanalytická štúdia vedená profesorkou Stephanie Ortigue z Syracuse University prezrádza, že zaľúbenie nielen vyvoláva tie isté euforické pocity ako kokaín, ale takisto vplýva na intelektové oblasti mozgu.  Vedci tiež zistili, že zaľúbiť sa trvá iba pätinu sekundy.


Výsledky Ortigueovej tímu odhaľujú, že keď sa osoba zaľúbi, v mozgu začne naraz pracovať 12 oblastí na vylúčenie povznesenie navodzujúcich hormónov ako je dopamín, oxitocín, adrenalín a vazopresín. Pocit lásky má vplyv na sofistikované kognitívne funkcie ako sú mentálne reprezentácie, metafory a obraz tela.

Tieto zistenia vyvolali otázku: „Zamiluje sa srdce alebo mozog?“

„Táto otázka je chyták,“ povedala Ortigue, ktorá okrem Syracuse University pôsobí aj ako profesorka neurológie v The College of Arts and Science, „Povedala by som, že mozog, avšak srdce s tým súvisí tiež, pretože komplexný koncept lásky je formovaný procesmi zdola nahor i zhora nadol od mozgu k srdcu a zase naopak. Napríklad, aktivácia niektorých častí mozgu môže stimulovať srdce, spôsobiť motýle v žalúdku. Niektoré symptómy pociťujeme ako prejavy srdca, no v skutočnosti môžu prichádzať z mozgu.“

Iné výskumy tiež našli v krvi zvýšenú úroveň faktoru nervového rastu. Táto úroveň bola významne vyššia u párov, ktoré sa práve do seba zaľúbili. Spomínaná molekula hrá dôležitú rolu v sociálnej chémii ľudí, známej ako fenomén „láska na prvý pohľad“. Tieto výsledky potvrdzujú, že láska má vedecký základ.

Zistenia majú hlavný dopad na neurovedu a výskum mentálneho zdravia, pretože keď sa láska nepodarí,  môže to byť významnou príčinou emočného stresu a depresie. „Je to akoby nová sonda do ľudského mozgu a mysle pacienta,“ povedala Ortigue, „pochopením toho, prečo sa zaľúbia a prečo je ich srdce zlomené, môžu odborníci používať nové druhy terapií.“ Identifikáciou častí mozgu, ktoré sú stimulované láskou, môžu doktori a terapeuti lepšie porozumieť bolesti láskou trpiacich pacientov.

Štúdia poukázala na fakt, že pri rôznych typoch lásky sa „zamilovávajú“ iné časti mozgu. Napríklad, bezpodmienečná láska, aká je medzi matkou a dieťaťom, je zastúpená v bežných i špeciálnych častiach, vrátane strednej oblasti mozgu. Vášnivá láska je podnietená oblasťou pre odmeny a tiež asociatívnymi kognitívnymi mozgovými oblasťami, ktoré majú na starosti vyššie kognitívne funkcie, ako sú mentálne reprezentácie a obraz tela.

Ortigue a jej tím spolupracovali s tímom z univerzity zo západnej Virgínie a Švajčiarska. Výsledky štúdie sú publikované v Journal of Sexual Medicine.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Výskum
Zdieľať na facebooku