12 psychologických trikov, ktoré vám pomôžu v komunikácii s inými

Naučte sa jednoduché komunikačné techniky, ktoré vám môžu pomôcť vybudovať dobré vzťahy s kýmkoľvek.
Naučte sa jednoduché komunikačné techniky, ktoré vám môžu pomôcť vybudovať dobré vzťahy s kýmkoľvek. / Foto: Pexels

Občas sa stane, že sa s niekým nezhodneme alebo sa cítime nepríjemne, ak sa máme na niečo opýtať. Dnes si prezradíme jednoduché techniky, ktoré vám môžu pomôcť vybudovať dobré vzťahy s kýmkoľvek.

 

1. Ak na vás niekto kričí, snažte sa zostať pokojný a pasívny. Takéto správanie vyprovokuje krikľúňa k ešte väčšiemu hnevu, no ten rýchlo pominie. Nasleduje pocit viny z jeho vzdorovitého a agresívneho správania. Ak zostanete v pokoji, je veľmi pravdepodobné, že ten, čo urážal, bude prvý žiadať o odpustenie.

 

2. Ak viete, že osoba vás plánuje kritizovať (komentovať alebo obviňovať),  nazbierajte odvahu a skúste sedieť alebo stáť v jej blízkosti. V takomto prípade kritik poľaví a povie o vás menej negatívnych vecí ako keby ste boli od neho vo väčšej vzdialenosti.

 

3. Jedenie pokrmov je vždy spájané s pokojom a bezpečnosťou,  jeme často doma, v bezpečí našich 4 stien. Preto, ak sa budete cítiť naozaj znepokojený, jednoducho žujte žuvačku. Oklame tak váš mozog, a ten bude mať dojem, že práve jete a nie je nič, čoho sa treba obávať. Po chvíli sa budete cítiť smelo a uvoľnene.

 

4. Stará a overená metóda používaná mnohými študentmi počas skúšok. Predstavujú si, že skúšajúci profesor je ich dobrý blízky priateľ. Robí ich to pokojnejšími a hľadanie správnych odpovedí na otázky, je pre nich jednoduchšie. Táto technika je efektívna aj v iných situáciách. Vyskúšajte ju napríklad pred dôležitým pracovným pohovorom.

 

5. Ak sa ktokoľvek začne smiať v skupine, každý sa inštinktívne pozrie na osobu, ktorú má najradšej, alebo s ktorou by sa chcel zblížiť. Skúste na to nezabudnúť a pozorujte pohľady ľudí v skupine po úspešnom vtipe – veľa sa naučíte.

 

6. Pri stretnutí s niekým vyjadrite viac radosti než je bežné. Napríklad sa úprimne usmejte alebo sa snažte vysloviť jeho alebo jej meno nežne a hrejivo. Po čase začnete vyzerať v očiach tejto osoby lepšie a radosť zo stretnutia bude pravá.

 

7. Ak je vaša práca spojená s ľuďmi, je možné viesť ich k slušnejšiemu a milšiemu správaniu. Položte zrkadlo za vaše pracovisko, aby účastníci rozhovoru vždy videli ich výraz. Je pravidlom, že ľudia sa snažia vyzerať v zrkadle čo najlepšie a nechcú vidieť seba s výrazom čerta. Takže určite sa budú usmievať oveľa viac!

 

8. Ak chcete zaujať pozornosť osoby, ktorú máte radi, zízajte na niečo priamo za jeho alebo jej ramenom. Ako náhle si uvedomíte, že ste zachytili pohľad tejto osoby, rýchlo jej pozrite do očí a nežne sa usmejte. Funguje to dokonale!

 

9. V skutočnosti môžeme kontrolovať náš stres. V situácii, kedy ste veľmi znepokojený, začínate zhlboka dýchať a vaše srdce bije rýchlejšie. Snažte sa zamerať pozornosť na upokojenie dychu a upravenie tlkotu srdca. Verte, je to vo vašich rukách.

 

10. Za účelom dvorenia a získania sympatií pri vašom prvom stretnutí s dotyčnou osobou, snažte sa presne určiť farbu jeho alebo jej očí. Očný kontakt pracuje vždy efektívne.

 

11. Keď oznamujete druhým úlohy a máte na nich nejaké požiadavky, nastavte latku vysoko. Najpravdepodobnejšie daná osoba nebude s vašimi nárokmi súhlasiť a odmietne ich vykonať. Avšak, bezpochyby, bude súhlasiť s ľahšími podmienkami či menšou službou, čo navrhnete neskôr. Ľudia majú tendenciu plniť menšie žiadosti, pokiaľ pre vás predtým odmietli urobiť niečo väčšie.

 

12. Ľudí priťahujú tí, ktorí veria sebe a svojmu konaniu. Tak ukážte, že viete, o čom hovoríte (aj keď to tak práve nie je).

 

Naša mimika je úzko prepojená s našimi emóciami: dvíhame obočie, keď sme prekvapení,  keď plačeme, privierame oči. Platí to tiež naopak, výrazy našich tvárí ovplyvňujú náš vnútorný stav. Ak urobíme grimasu vyjadrujúcu plač, je pravdepodobné, že si zaslzíme oči. Využite túto schopnosť nášho tela ako výhodu a usmievajte sa. Usmievajte sa i bez príčiny a po pár sekundách bude váš úsmev skutočný a úprimný.

 


Zdroj: brightside.me
Čítajte viac o téme: Komunikácia
Zdieľať na facebooku