Budete mať prváka? Pripravte si na školu stovky eur!

Poplatky, ktoré vás čakajú nástupom dieťaťa do školy nie sú zanedbateľné.
Poplatky, ktoré vás čakajú nástupom dieťaťa do školy nie sú zanedbateľné. / Foto: iStock

Nástup do školy znamená pre rodičov aj nemalé finančné výdavky. Koľko stojí rodičov prváčik?

 

Každá pani učiteľka má nejaké skúsenosti, čo sa týka pomôcok. Ak ste zoznam pomôcok ešte nedostali, môžete sa inšpirovať našim, ale všetky informácie dostanete buď v prvý školský deň alebo na prvom rodičovskom združení.

 

Zoznam pomôcokSuma v €
Školská taška60,00 €
Zošityč. 511 (5 ks)0,80 €
č. 5110 (1 ks)0,16 €
č. 513 (3 ks)0,48 €
č. 440 (1 ks)0,48 €
č. 644 (1 ks)0,22 €
č. 520 (1 ks)0,16 €
Výtvarná výchovavodové farby1,70 €
štetec plochý č. 120,40 €
štetec okrúhly č. 60,22 €
nožnice0,89 €
farebný papier0,60 €
lepidlo0,69 €
voskovky (12ks)1,80 €
plastelína0,65 €
výkresy A4 (20 kusov)0,94 €
výkresy A3 (20 kusov)1,68 €
Telesná výchovatepláková súprava12,00 €
biele tričko6,00 €
tenisky15,00 €
vrecúško na telesnú výchovu5,00 €
Písacie potrebyperačník10,00 €
farbičky (12ks)1,19 €
ceruzka č. 2 (2ks)0,20 €
atramentové pero (2ks)2,00 €
strúhadlo0,80 €
pravítko0,40 €
gumu0,23 €
Iné pomôckyobaly na zošity A50,13 €
obaly na zošity A40,30 €
obal na slovníček0,08 €
školské dosky6,00 €
Hygienické potrebymydlo1,30 €
toaletný papier3,00 €
hygienické vreckovky1,38 €
Prezuvky s vrecúškom15,00 €
Spolu150,00 €

 

Aktovka, školská taška – cena školskej tašky sa pohybuje od 25 – 90 €. Pri výbere školskej tašky okrem ceny prihliadajte aj na životnosť výrobku, anatomický tvar, váhu či rozmer. Je dôležité, aby bola školská taška ľahká a nezaťažovala dieťaťu chrbát.

 

Zošity – školy väčšinou vyberajú peniaze na zošity a pracovné zošity pri zápise dieťaťa, alebo obdržíte presný zoznam, ktorý máte dieťaťu zakúpiť.

 

Pomôcky na výtvarnú výchovu – Presný výber potrieb na výtvarnú výchovu poskytuje škola. Okrem uvedených pomôcok v tabuľke, deti potrebujú na výtvarnú ochranné oblečenie. Najlepšie je stará košeľa/väčšie tričko. Ďalej nerozbitnú nádobku na vodu (vhodná je aj zrezaná fľaša od octu), handričku na utieranie štetcov, igelitový obrus na lavicu. Všetky tieto pomôcky je potrebné označiť iniciálkami dieťaťa. Pri umývaní pomôcok sa stáva, že si deti pomôcky zamenia alebo nikomu nepatria. Pomôcky uložíte najlepšie do krabice alebo kufríka.

 

Pomôcky na telesnú výchovu – tepláková súprava, tričko, ponožky, tenisky s bielou podrážkou. V lete vymeníte teplákové nohavice za krátke nohavice.  Všetko uložiť do vrecúška.

 

Písacie potreby – prváci píšu prvých 6-12 týždňov s ceruzkami. Potom postupne prechádzajú na písanie perom. Pri ceruzkách môžete zvoliť trojhranné ceruzky kvôli správnemu úchopu. Ak kúpite peračník s výbavou, farebné ceruzky radšej vymeňte za kvalitné.

 

V peračníkoch s výbavou sa väčšinou nachádzajú farbičky nekvalitné, ktoré slabo kreslia. Sada s 12 farbami deťom stačí.

 

Pero Vám každá pani učiteľka odporučí. Ale vhodné je tiež klasické atramentové pero, len deťom pribaľte do peračníka aj náhradné bombičky. Tiež sa odporúča pero Tornádo. Zmizík alebo gumovacie perá Pilot Frixion sa neodporúčajú v skoršom období prvého ročníka. Zmizík žiakov pri písaní zdržuje a pri gumovacích perách tiež a dokonca sa žiaci spoliehajú viac na gumovanie ako na svoju pamäť.

 

Strúhadlo je vhodné s uzavretým zásobníkom na ostrúhaný odpad. Dieťa si tak môže ostrúhať ceruzky aj počas hodiny, bez chodenia k odpadkovému košu.

 

V prvej triede postačí deťom malé trojuholníkové pravítko. Môže byť aj také, ktoré sa zmestí do peračníka.

 

Iné pomôcky – patria sem obaly či školské dosky. Pre lepšiu orientáciu je vhodnejšie zabezpečiť deťom čisté priesvitné obaly. Je lepšie, ak má dieťa zošity uložené v školských doskách, aby sa chránili proti poškodeniu.

 

Hygienické potreby – záleží na triednej učiteľke. Buď ich rodičia prinesú na začiatku školského roka alebo sa nakupujú z triedneho fondu (toaletný papier, papierové vreckovky, mydlo – najlepšie tekuté). Ďalej sem patrí aj malý uteráčik (podpísaný), prestieranie na desiatu, aby bola lavica vždy čistá.

 

Prezúvky – neodporúčajú sa šľapky. Klasické papuče s pogumovanou podrážkou alebo pevné sandále.

 

Ďalšie školské poplatky

Poplatky, ktoré sa platia školám sú rôzne. Závisia od typu školy, dohody rodičovskej rady, dohody v triedach a samozrejme aj od toho, či je škola v meste alebo na vidieku, na západe či východe.

 

Príspevok rade rodičov – radu rodičov tvoria zástupcovia jednotlivých tried. Rada rodičov podporuje finančné požiadavky školy a to prostredníctvom finančných prostriedkov získaných z príspevkov rodičov. Používajú sa ako príspevky na akcie organizované a podporované školou či zveľaďovanie školy. Príspevok závisí od dohody rady rodičov, odvíja sa napríklad aj podľa počtu detí, ktoré máte v škole. Od 15 €/ročne.

 

Poplatok za školský klub detí (družina) – poplatok za ŠKD je rôzny. Závisí aj od prevádzkového času školského klubu. Od 5 – 25 €/mesačne.

 

Triedny fond – suma triedneho fondu záleží na dohode rodičov a triednej učiteľky. Môžu sa z neho nakupovať hygienické potreby, platia sa z neho menšie vystúpenia, ktorých sa žiaci zúčastňujú (bábkové divadlo,...). Od 5 – 20 € ročne.

 

Obedy v školskej jedálni – ročne sa suma obedov pohybuje od 100 – 300 €.

 

Odoberanie časopisu – v škole žiaci zvyknú odoberať časopis s ktorým pracujú tiež na vyučovacích hodinách. Cena je od 6 – 10 € za rok.

 

Škola v prírode – niektoré školy organizujú školu v prírode pre svojich žiakov aj v prvom ročníku. V ponuke je široká ponuka animačných programov pre deti, ktoré sa pohybujú v rozmedzí od 70 – 150 €. Ďalej treba rátať s cenou dopravy či poistením.

Čítajte viac o téme: Prváčikovia
Zdieľať na facebooku