Presmerujte pozornosť do seba a neobviňujte sa!

Koučka Viera Divišová
Koučka Viera Divišová / Foto: archív V.D.

Autorka: Viera Divišová – koučka so zameraním na transakčnú analýzu, členka iniciatívy Reinventing Yourself - Otvorene o kríze v strednom veku

 

Cítite sa zle a chcete v živote niečo zmeniť? Neviete, kde začať? U seba. V tomto článku zdieľam, ako som to urobila ja.

 

Mám za sebou pomerne dlhú cestu temna alebo osobnej transformácie, ktorá ešte stále nekončí. Začalo to túžbou po poznaní. Hľadala som odpoveď na otázku: „Kto vlastne som?“ a „Aké je moje poslanie?“ Túžila som mať takú prácu, ktorá by ma napĺňala a zároveň vytvárala nejakú hodnotu. A tu začala moja cesta otázok smerujúca viac do seba. Ako to spoznám? Spoznám to vôbec niekedy? Ak si odmyslím svoje meno, profesiu, rolu v rodine, kto vlastne v skutočnosti som? Čo mi zostane, ak si toto všetko odmyslím? Čo ma potom definuje? Mám vôbec na niečo talent? Ak áno, čo s tým? 

 

Kde začať hľadať odpovede

Čítala som veľa motivačných kníh a najviac ma zaujala myšlienka od Eckharta Tolleho: „Ak to budem hľadať prostredníctvom mysle, nenájdem to pravé.“ Vždy to bude potreba ega. A potom prichádzajú tie vznešené slová a odporúčania, ktoré som doslova nenávidela. Napríklad: choď viac do seba, do svojho vnútra, tam nájdeš odpoveď. Úžasné, ale ani náhodou netuším ako. Hlavu mám plnú myšlienok o tom, aká som nemožná, nemám na nič talent, nič ma nebaví a rozmýšľam, či sa mi vôbec chce pohnúť z miesta a vystúpiť z komfortnej zóny. Je predsa oveľa jednoduchšie nájsť si tisíc výhovoriek, prečo to nejde. 

 

Večné hľadanie a žiadne výsledky

Hovoriť ich druhým ľuďom tak presvedčivo, že tomu sama uverím. Frustrácia a hnev sa nabaľuje a teraz tá vznešená veta: „Odpoveď hľadaj u seba!“ Však už ju hľadám snáď niekoľko mesiacov až rokov a stále nič! Tak som si sama pre seba zadefinovala, že som v kríze stredného veku a snáď niečo nové príde, niekto si ma všimne alebo nejaký známy ma odporučí. Obdobné som už zažila, keď som mala 30 rokov, proste si ma našli a môj život sa kariérne rozbehol. A teraz nič. A potom mi to došlo. Osoba na ktorú čakám, som ja sama! 

 

Vlastné myšlienky

Ako prvé som si uvedomila, ako negatívne ma ovplyvňujú moje vlastné myšlienky. Prvé, čo mi napadlo, bolo, zbavím sa toho, čo mi neslúži. Ak moje myslenie ovplyvňuje môj život, tak niečo robím nesprávne. Začala som pátrať po tom, čo na sebe nemám rada. Pamätám si, ako som raz telefonovala so svojou kamarátkou a veľmi som si obhajovala to svoje, prečo to nejde. Uvedomila som si svoje myšlienky a zároveň emóciu, ktorú som pri tom cítila. Bolo mi zo seba zle, z toho večného obhajovania sa. Ako chcem niečo dosiahnuť, keď stále nič nerobím?! Rozhodla som sa, že poďakujem za túto skúsenosť, ale do budúcna – ďakujem, už si neprosím. 

 

Rola obete

Druhé uvedomenie nastalo, keď som zistila, že sa staviam do roly obete. A zároveň objavenie, že to môžem zmeniť a môžem byť aj tvorcom! Veď zmyslom života nie je žiť v priemernosti, ale prebudiť to najlepšie v sebe.

Posledný rok som strávila v hľadaní vyššieho zmyslu života a vlastného sebapoznania. Bolo zaujímavé pozorovať ten proces, akými rôznymi fázami som prechádzala. Vesmír však pracuje s nami a prichádzali mi do cesty zaujímavé informácie, situácie, knihy, prednášky a ľudia. 

 

Aha moment

Tretie uvedomenie nastalo, že som sa úplne stotožnila so svojimi ustrašenými myšlienkami a prijala som ich za svoje. Toto som prosto ja. V tom čase som čítala knihu od Eckharta Tolleho a zaujala ma myšlienka: „Keď sa sťažujete na niekoho alebo na nejakú situáciu, je v tom ego. Ego v zásade znamená úplné stotožnenie sa s mysľou. Ego miluje sťažovanie sa, pretože sa potom cíti silnejšie. Rado označuje niekoho za zlého“. 

A teraz príde tá zaujímavá myšlienka: „To, čo nás robí nešťastnými, nie je situácia samotná, ale ten komentár v našej mysli, ktorý si tam sami pridáme!” Je to myšlienka od Shakespeara, ktorý to povedal takto: „Nič nie je ani dobré, ani zlé, ale myslenie ho činí dobrým alebo zlým.“ 

Sloboda, ktorú som vtedy pocítila, bolo poznanie, že som sa vnútorne stotožnila s tým, čo teraz je. Prijala situáciu takú, aká je. Skončila som so svojimi príbehmi v hlave o tom, aký je svet nespravodlivý, alebo ako sú niektorí ľudia príšerní. Prestala som venovať pozornosť svojim myšlienkam. Ó, aké oslobodzujúce. Najviac som bola frustrovaná z toho, že už by som mala niečo robiť (bola som orientovaná na budúcnosť) a bojovala som s tým, že to tak nie je (bojovala som s prítomnosťou).

 

Byť tvorcom vlastného života

Už nie ste obeť, máte možnosť sa rozhodnúť a byť tvorcom svojho života. Práve teraz máte na výber. Môžete sa naďalej venovať svojmu ustráchanému mysleniu. Pýtajte sa seba: „Je mi v tom dobre?" Ak nie, rozhodnite sa teraz: „Nie, ja už týmto smerom ďalej nepôjdem.“ 

Takže situáciu buď prijmite, zmeňte, alebo z nej odíďte a zoberte zodpovednosť za dôsledky. Ak sa rozhodnete pre zmenu, zahoďte všetky negatívne emócie. Akákoľvek akcia vychádzajúca z pochopenia danej situácie je lepšia, než žiadna. Ak to bude chyba, tak ste sa niečo naučili a potom to už nie je chyba. A pokiaľ z tej situácie neviete odísť a ani urobiť zmenu, prestaňte s ňou aspoň bojovať. Prijmite situáciu, že to tak teraz je a už vás nerobí nešťastným človekom.

Život má byť plný výziev, pretože tie vás podnecujú k činnosti a niečo sa učíte. A keď už viete, že výzvy sú dôležitou súčasťou vášho života, potom buďte za ne vďační. Nič nie je večné, či už je situácia z vášho pohľadu dobrá alebo zlá, vždy všetko raz pominie. 

 

________
Autor: Viera Divišová – koučka so zameraním na transakčnú analýzu, členka iniciatívy Reinventing Yourself - Otvorene o kríze v strednom veku

Vyštudovala sociálnu a pracovnú psychológiu. Od roku 2008 sa venuje koučingu. Absolvovala ročný intenzívny výcvik z exekutívneho koučovania pod záštitou MCC Sandry Wilson. Získala diplom (DIPLOMA IN BUSINESS COACHING) aj certifikát v medzinárodnej federácii koučov (ICF).  V  koučovacom procese používa prístup zameraný na riešenie v kombinácii s teóriou transakčnej analýzy. Transakčná analýza sa zaoberá tým, ako ľudia spolu komunikujú a čo sa medzi nimi počas komunikácie deje. 

________

 

Ak chcete zažiť Vierku osobne, príďte na jej webinár Posilňovňa duše: 

KEĎ VENUJEM SA SVOJEJ DUŠI, STÁVAM SA SAMA SEBE TERAPEUTKOU. Obsahuje praktické techniky, ako sa dostávať viac k sebe. Viac info a link na prihlásenie tu: https://bit.ly/Beelong_posilnovna_duse.

Tento článok vznikol v rámci iniciatívy iniciatívy Reinventing yourself / Znovuobjav seba, ktorej cieľom je otvorene hovoriť o období osobnej transformácie, nazývanej aj krízou stredného veku a poskytnúť v procese životnej (a/aj kariérnej zmeny) podporu, zdieľanie, orientáciu a vzdelávanie pre jednotlivcov aj firmy. 

Zdieľať na facebooku