Akadémia veľkých diel učiteľov neškolí, ale rozvíja

Sponzorovaný článok
Akadémie veľkých diel - program pre stredoškolákov, , ktorý pozýva do spolupráce stredoškolských učiteľov.
Akadémie veľkých diel - program pre stredoškolákov, , ktorý pozýva do spolupráce stredoškolských učiteľov. / Foto: AVD

V septembri 2019 sa na dvadsiatich školách na celom Slovensku otvorili prvé kluby Akadémie veľkých diel - programu pre stredoškolákov, ktorý pozýva do spolupráce stredoškolských učiteľov. Učitelia rôznych predmetov sa môžu prihlásiť na tréning a po jeho absolvovaní môžu ponúknuť Akadémiu ako voľnočasový program študentom na svojich školách.

 

15. - 16. februára sa v Ivanke pri Dunaji odohral už tretí úvodný tréning učiteľov. Každý takýto tréning prebieha rovnako a po každom zaznieva prevažne takáto spätná väzba: „Ešte nikdy som nezažil/a takéto školenie. Namiesto dvoch dní počúvania a nudy som zažil/a dva dni obohatenia a objavovania svojich limitov,” alebo: „Aj keď neviem, či na škole klub Akadémie otvorím, z tohto tréningu budem ešte dlho čerpať do svojej učiteľskej praxe aj do života”.

 

K programu tréningov pritom pristupujeme veľmi prakticky: predstavíme Akadémiu a pedagogické prístupy, na ktorých stojí, urobíme ukážkový seminár a potom necháme učiteľov vyskúšať si prácu s metodikami. Je to logické - keby chceli viesť semináre Akadémie so študentmi, potrebujú ich najskôr sami zažiť. Z reakcií učiteľov dnes už vieme, že tento tréning dosahuje to, čo program samotný: rozvíja mysle a charaktery účastníkov cez veľké diela a diskusie o nich.

 

Rozvoj učiteľov však nekončí tréningom. Ak sa učitelia rozhodnú pre spoluprácu, v mentoringovom programe sme s nimi v úzkom kontakte, pracujeme so spätnou väzbou. A hoci sme od začiatku verili, že Akadémia je kvalitný program pre stredoškolákov, dnes už vieme, že svojim obsahom aj formou intenzívne pôsobí aj učiteľov samotných.

 

Ako? Pri tvorbe programu sme do centra pozornosti postavili študenta a jeho rozvoj na rôznych úrovniach (sústredenosť, kritické myslenie, čitateľská gramotnosť), návrat k veľkým dielam významných autorov, schopnosť pracovať s umeleckým dielom a s odkazmi, ktoré obsahuje. Toto všetko zároveň nevyhnutne zažíva aj učiteľ: sám sa musí ponoriť do diela, pripraviť sa na seminár a je účastný diskusie, v ktorej spolu so študentmi hľadá odpovede na veľké otázky o sebe a o svete, v ktorom žijeme. Navyše má k dispozícii mentora Akadémie a doplnkové tréningy počas školského roka.

 

Pre školský rok 2020/2021 nás čakajú ešte dva úvodné tréningy - v marci a v apríli. Na oba je stále možné sa prihlásiť prostredníctvom webovej stránky Akadémie. Pozývame stredoškolských učiteľov za hranice všednosti: objavujte s nami veľké diela zvnútra.

 

Zdieľať na facebooku