Na Slovensko prichádzajú učebnice matematiky, ktoré vytvoril študent pre študentov

Marek Liška, autor učebníc matematiky pre stredoškolákov
Marek Liška, autor učebníc matematiky pre stredoškolákov / Zdroj: archív ML

BRATISLAVA, 21. augusta 2018  - Uľahčiť a spríjemniť štúdium matematiky svojim vrstovníkom sa pred pár rokmi rozhodol študent gymnázia v Hradci Králové Marek Liška. Napísal a vydal sériu jedinečných učebníc, ktoré si postupne získali nielen študentov stredných škôl, ale aj ich učiteľov. Po veľkom úspechu v Českej republike prichádzajú na jeseň aj na Slovensko.


Príbeh unikátnych učebníc vznikol v roku 2012 na hodine matematiky na Gymnáziu J. K. Tyla v Hradci Králové, keď Marek Liška dostal nápad napísať vlastnú učebnicu matematiky. Takú, vďaka ktorej matematika prestane byť strašiakom pre väčšinu študentov. Dnes má Marek a jeho tím na svojom konte 11 učebníc matematiky i chémie a spracovanie ďalších predmetov je aktuálne v procese. Pôvodne jednoduchá myšlienka sa postupne premenila na projekt, ktorý pomáha nielen študentom, ale i učiteľom, ktorí chcú svojich žiakov osloviť a zaujať. Dnes tak moderné učebnice na hodinách matematiky používa 122 škôl v celej Českej republike, knihy a pracovné zošity pomohli v štúdiu viac než 21.000 stredoškolákom.

 

Zdroj: archív ML

 

Učebnice sú vskutku odlišné od všetkých iných dostupných na našom trhu. V knihách a pracovných zošitoch je všetko podrobne popísané zrozumiteľným študentským jazykom s použitím prehľadnej grafiky, vrátane množstva vyriešených príkladov "krok za krokom" a aplikácie príkladov na reálne situácie. „Naším cieľom je písať učebnice tak, aby študenti látku nemuseli slepo biflovať, ale aby ju naozaj pochopili. Tomu prispôsobujeme aj jazyk tak, aby bol pre stredoškolákov prirodzený,“ uvádza o podstate učebníc Marek Liška. U vybraných príkladov je uvedený QR kód, po jeho načítaní sa zobrazí zadanie príkladu na internete a po vyžiadaní i jeho riešenie. Študenti si tak môžu príklady riešiť kedykoľvek online.

 

Za posledné roky sa zo študentského startupu stala úspešná firma, ktorá minulý rok dosiahla miliónových obratov (v českých korunách). Prednedávnom bol projekt ocenený aj v rámci niekoľkých súťaží, ako napríklad pražský MashUp alebo prestížne ocenenie Cena udržateľného rozvoja SDGs podporované OSN v kategórii Mladý leader do 30 rokov. „V roku 2016 podľa nás učilo 32 škôl, v roku 2017 to už bol trojnásobok. Nikdy som si nemyslel, že robím niečo zvláštne. Pre mňa to bol vždy len spoločenský problém, ktorý bolo potrebné vyriešiť a nie len o ňom diskutovať,” dodáva autor projektu Marek Liška.

 

Zdroj: archív ML

 

Po úspechoch v ČR sa Marek Liška a jeho tím rozhodli rozšíriť svoje pôsobenie a pomôcť s výučbou neobľúbeného predmetu aj slovenským stredoškolákom. Tí sa na jeseň tohto roka môžu tešiť na prvé učebnice matematiky a pracovné zošity pre prvý a druhý ročníky stredných škôl. Viac informácii o projekte nájdete na www.matikaprespoluziakov.sk.

Čítajte viac o téme: Matematika
Zdieľať na facebooku