Blogujte o enviroproblémoch, ktoré vás trápia!

Aj vy môžete upozorňovať na to, aké environmentálne problémy vás vo vašom okolí trápia. Staňte sa súčasťou online iniciatívy Pozorovateľňa environmentálnej nespravodlivosti.
Aj vy môžete upozorňovať na to, aké environmentálne problémy vás vo vašom okolí trápia. Staňte sa súčasťou online iniciatívy Pozorovateľňa environmentálnej nespravodlivosti. / Zdroj: Shutterstock

O tom, že na Slovensku máme množstvo environmentálnych problémov asi niet pochýb. Niekedy je za tým nevedomosť, no oveľa častejšie snaha o zisky aj na úkor kvality životného prostredia. Často máme tiež pocit, že nás nikto nepočúva. Ľudia sa snažia na problémy poukazovať, no kompetentných to veľmi nezaujíma, problémy zahmlievajú a snažia sa, aby sa na ne zabudlo.

Sú však aj opačné príklady. Spomeňme si, ako ľudia spojili sily v súvislosti s pezinskou skládkou, alebo ťažbou dreva v bratislavských mestských lesoch, či ťažbou zlata v Kremnici. Aj keď stále nemajú vyhrané, ich argumenty aspoň začali počúvať. A to je aj jedným z cieľov online iniciatívy Pozorovateľňa environmentálnej nespravodlivosti. „Chceme v prvom rade, aby si ľudia viac všímali svoje okolie a zaujímali sa oň. Našou snahou je rozprúdiť diskusiu a vyprovokovať mládež k tomu, aby o svojom názore na vybraný environmentálny problém napísali blogy. Podnetov je v našom okolí určite dosť. Niektoré sú v Pozorovateľni predstavené, s uvedenými faktami, názormi a linkami na ďalšie zdroje na získanie ďalších informácií pre tých, ktorých problém zaujme,“ vysvetľuje projektová manažérka Slovenského centra pre komunikáciu a rozvoj Klára Tóthová.

 

Zdroj: sameworld.eu

Pozorovateľni záujemcovia nájdu informácie o takých témach ako únik vysoko toxického arzénu zo skládky priemyselného odpadu v Širokej, obchodovanie s nezákonne vyťaženým drevom, zásahy do krajiny pri ťažbe surovín, ktoré vedú k  povodniam pri bežných dažďových zrážkach v našich horách, či problémy s medveďmi, ktoré v podhorských mestách vyžierajú kontajnery. Sú tam predstavené lokálne problémy z rôznych krajín Európy, ale tiež z rozvojových krajín, ktoré spôsobujeme my sami našimi každodennými aktivitami a konzumným spôsobom života. Ľudia sa k nim môžu vyjadriť alebo aj zverejniť nové prípady environmentálnej nespravodlivosti, o ktorých vedia. „Veríme, že podnietením diskusie a aktivizáciou občanov podporíme udržateľné riešenia výhodné pre životné prostredie a miestne komunity,“ dodáva Klára Tóthová.

 

Pozorovateľňa je súčasťou projektu SAME WORLD, prostredníctvom ktorého sa majú Slováci, najmä mládež vzdelávať v oblastiach ako environmentálna spravodlivosť a pochopiť súvislosti v globalizovanom svete.

 

Zdroj: sameworld.eu

„Ide o to, aby to bolo vzdelávanie zaujímavé a najmä – aby podnecovalo  kritické myslenie a aktívny prístup k riešeniu problémov. Jedným z najlepších spôsobov podľa nás je, ak naučíme ľudí všímať si svoje okolie a diskutovať o tom, vyjadriť svoj názor. Ak sa nám niečo nepáči, nesmieme predsa mlčať. Pri príprave blogu sa budú zamýšľať nad dôležitými otázkami, chápať príčiny a súvislosti a snažiť sa aktívne hľadať  riešenie problémov, aj tých globálnych, ktoré sa nám možno zdajú vzdialené a myslíme si, že sa nás netýkajú,“ zdôvodňuje Klára Tóthová. Svoje blogy môžu ľudia zverejniť na stránke youth4ej.sameworld.eu sa budú súčasťou medzinárodného projektu. Ukážme, že Slovensko nezaostáva za ostatnými vyspelými štátmi a rovnako nám záleží na svete, na ktorom žijeme! Do blogovania, priatelia!

Čítajte viac o téme: Životné prostredie
Zdieľať na facebooku